«Ілон Московит». Як українці відмовилися від «церкви Маска»

3163 0
Ще донедавна Ілона Маска в Україні прославляли як героя. Тепер він став чимось на зразок суперлиходія.

На Оболоні, що на півночі Києва, стоїть своєрідна будівля, яка виділяється на тлі комерційної зони поруч. «Церква святого Ілона», – читаємо жирний червоний текст на будівлі, написаний російською!

Слова ці красуються вздовж бічного боку даху поруч із великим символом «Tesla», неначе це червоний зубчастий хрест. Ось така вона, святиня любителів Tesla в столиці України.

Донедавна в «церкві» був і портрет Ілона Маска в традиційному православному стилі, на якому він одягнений як святий, з ракетою «SpaceX» та написом «Пророк Ілон».

Це було місце зустрічі шанувальників Ілона Маска до повномасштабної війни. Під час вторгнення сама Оболонь піддавалася обстрілу, коли росіяни намагалися взяти в облогу Київ.

Ілон Маск уже був популярний, але став справжнім українським героєм, коли почалося повномасштабне вторгнення: запропонував термінали «Starlink» блокованим українським військам, яким було важко підключитися до інтернету в польових умовах. Але слава Маска відтоді серед українців занепала. Нещодавно зняли і його портрет в «церкві святого Ілона».

Маск став для українців чимось на зразок монстра: закликав Україну віддати території російським окупантам «заради миру». Маск допомагає підтримувати російську пропаганду в своїй соцмережі Х (колишній твіттер). А кілька днів тому опублікував дивний мем, у якому звинуватив Володимира Зеленського в тому, що він вимагає занадто багато грошей від союзників.

Одержимі Tesla

Богдан Головатюк спершу створив київську «церкву» на честь Маска як виставковий зал для продажу автомобілів «Tesla». Він став одержимий цим електромобілем після того, як 10 років тому взяв його на тест-драйв.

«Коли я вперше сів за кермо автомобіля, то відразу хотів щось продати, щоб його купити», – пояснює він.

Свою першу «Tesla» Богдан купив у 2015 році і з того часу разом із родиною об’їздив на ній всю Європу.

«Перед повномасштабною війною ми з сім’єю поїхали до Греції, а повернулися назад через Одесу, потім до Києва… Подолали шість тисяч кілометрів», – каже Богдан.

Його любов до «Tesla» переросла в створення власної компанії «Tesla Service Kyiv» (TSK), яка продає вживані та нові автомобілі цієї марки зі США та Європи і надає послуги власникам «Tesla» в Україні.

 

Фото Богдана Головатюка з Tesla

Кінець сліпого поклоніння

Але, незважаючи на любов до електромобілів, магазин планує припинити вшановувати самого Ілона Маска. Безпосередньо у виставковому залі менеджер Віталій розповів, що вони хочуть змінити вивіску, більше не називаючи його «церквою святого Ілона»: «Ми замовили нову вивіску, бо цю знімемо. По-перше, вона написана російською, а по-друге, те, що робить Маск – це ненормально. Я на початку війни брав участь в боях... Так, ми продаємо продукцію «Tesla». Машини класні, все круто, але те, що він заявляє…»

Маск став героєм, надавши Україні інтернет-термінали «Starlink» навесні 2022 року, всього через кілька днів після початку повномасштабного вторгнення.

Для росіян він на той час був ворогом. Однак тепер сценарій виглядає перевернутим. У жовтні 2022 року Маск заявив, що «SpaceX» більше не може покривати витрати на зв’язок супутників, необхідних для терміналів «Starlink», і закликав до перемир'я у війні. Це, ймовірно, означало б заморожування конфлікту та окупацію українських територій.

 

Нещодавно Путін назвав Маска «активним і талановитим бізнесменом». Це сталося після повідомлень про те, що Маск допоміг зірвати українську атаку на російський флот, оскільки зв’язок «Starlink» був недоступний біля узбережжя Криму.

 

А Ілон Маск атакував українського президента, висміюючи його за те, що той неодноразово звертався з проханням про допомогу, оскільки його країна зазнає вторгнення, її цивільне населення стає жертвою воєнних злочинів, а її солдати калічаться та гинуть.

 

Перевтілення Маска на лиходія для українців могло б означати, що автомобілі «Tesla» в Україні можуть бути пошкоджені або перехожими, або навіть самими їхніми власниками.

Маск не зацікавлений у продажах Tesla в Україні

Однак більшість шанувальників «Tesla» все ще виправдовують різку зміну поглядів Ілона на Україну або ж запевняють, що відмежували свої погляди на технологію «Tesla» від поглядів на Ілона Маска.

«Коли в людини є «Tesla», це звучить круто порівняно з «Mercedes» чи «Audi», – вважає Богдан Головатюк.

Інший власник Tesla Віталій Левчук купив собі такий автомобіль у 2019 році.

«В Україні величезний надлишок дешевої побутової електроенергії. На кілометр ви її витрачатимете в десятки разів менше, аніж пального», – каже Віталій.

Однак попри любов українців до автомобілів «Tesla» сам Ілон Маск не дуже зацікавлений у розвитку свого бізнесу тут, в Україні.

Назар Шимоне-Давида, власник «Tesla Club Ukraine», який консультує українців перед придбанням такого автомобіля, пояснює, що в Україні немає сервісу для «Tesla». Найближчий офіційний – у Польщі. Також немає «SuperCharger», щоби швидко заряджати автомобілі.

Відмовитися від Tesla

Богдан Головатюк, назвавши свій магазин «Tesla» «церквою святого Ілона Маска», наполягає на тому, що українці мусять зосередитися на розвитку своєї країни, а не думати про Маска:

«Нам потрібно розвивати економіку, щоб українські компанії могли конкурувати за інші ринки. І якщо ми цього не зробимо, то будемо постійно дивитися на те, що каже Ілон Маск. У нас є інші справи, і я думаю, що Ілон – не пріоритет».

Невдоволені кияни і так званою «церкви cвятого Ілона». Вони кажуть, що не розуміють, як люди можуть терпіти Маска.

«Знесіть цю «церкву», якщо Ілон Маск так поводиться і підтримує росію. Ті, що купують Tesla, як і він, допомагають росії», – сказав солдат, який проходив повз, але не назвав свого імені.

Читайте також: «Нам потрібно подорослішати». Роман Кечур про Папу, Маска та Польщу

Є й більш радикальні заяви та дії українців. Ілон Маск ризикує втратити український ринок, так і не зайшовши на нього офіційно.

Деякі наші громадяни вже відмовилися від автомобілів «Tesla». Серед них і львів’янин, співзасновник «!FEST» Андрій Худо. Він їздив на електромобілі Маска, але тільки до перших антиукраїнських заяв мільярдера.

«Маск почав говорити щось таке… Тому я й змінив машину», – відповів він на запитання ведучого у проекті Tvoemisto.tv "Кухня військової економіки".

 

Мирослава Танська-Вікулова

Колаж: Ірина Давосир/Твоє місто

Цей матеріал створено у співпраці з Counteroffensive.News


Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!