Фото: Віктор Біщук

Фото: Віктор Біщук

Дебати Андрія Садового і Олега Синютки. Як це було

6386 0
Учора, 18 листопада, відбулись дебати між двома кандидатами на посаду голови Львівської ОТГ, які вийшли у другий тур. Tvoemisto.tv пропонує їх текстову розшифровку.

Вступне слово Андрія Садового

Для мене велика честь стояти і розказувати бачення життя громади, яка в цьому році збільшується. Ми пережили непрості роки: були успіхи, невдачі, радості і втрати. Я стою перед вами, як людина, якій довірили працювати міським головою і тішусь, коли ми показуємо активність. Наприклад, цього тижня були результати Громадського бюджету 2020. 103 тисячі львів’ян проголосували – це унікально для України, бо десятки проєктів будуть реалізовані. Я переконаний, що активному стану може позаздрити будь-яке місто. Також несу відповідальність, за що не вдається зробити – мене легко критикувати, бо мені нема на кого кивати, наді мною нема босів і ВІП-осіб. Я розумію, що успіх – це успіх львів’ян, проблеми – це завжди Садовий – така доля міського голови. Я би хотів побажати всім доброго вечора, щоби була цікава дискусія і альтернативні думки, і менше фальші.

Вступне слово Олега Синютки

Дорогі львів’яни, будемо сьогодні говорити про позитивні речі і розвиток. Але сьогодні львів’яни понесли велику втрату, сьогодні пішла з життя  Марія Байко – людина, яка є геном, нервом міста. Завтра будемо прощатися із нашим воїном Іваном Горошком. Хочу, щоб ми вшанували їх пам’ять.

Ми говоримо про завтрашній день. Візія Львова –  то візія столичного міста, тому що наше місто має бути партнером столичних міст Варшави, Кракова, Відня, Будапешта.

Львів’яни вели країну за собою, сьогоднішні львів’яни – це новий виклик . Сьогоднішній Львів – це образ майбутньої  України. Це має бути місто науки, культури, технологій, місто успіху. Місто, яке відродить наш промисловий потенціал. Найголовніше – це повинне бути місто, комфортне для львів’ян.

Ми введемо картку львів’янина, це буде документ, який буде в руках кожного львів’янина, який забезпечить соціальні пільги, транспортні пільги, дасть можливість отримувати всі переваги від того, що вони – мешканці Львова.

Блок 1. Львів-2020: як воно є?

Андрій Садовий: Рік почався з пандемії, і пам’ятаємо, як уряд казав: «Давайте зробимо локдаун і підготуємо всі медсистему». Але, в результаті, ми нічого не отримали. 248 млн грн вклало місто і трішки поміг бізнес. Окрім цього, ми робили і вулицю Бандери, і Хмельницького, почали Пекарську, ремонтуємо школи і садки, за 5 років дали 35 тисяч робочих місць, які створили додатково у Львові. Усе, що треба віддати, треба спочатку заробити. 591 мільйон держава зі Львова забирає.

Олег Синютка: Я пройшов півтори сотні зустрічей  від двору до двору, там відчув справжнє життя нашого міста. У своїй програмі я сказав, яким має бути Львів завтрашнього дня, які повинні бути зміни, які ми проведемо у нашому місті. Я хотів би, Андрію Івановичу, нагадати вам про Львів, який ви обіцяли у 2015 році. Ви сказали, що зробите 30 тисяч робочих місць. Я, як голова ЛОДА, за 4 роки створив 242 нових виробництва, де працюють 23 тисячі львів’ян.

Ви казали, що підтримаєте львівського товаровиробника – і купили МАЗи в Білорусі. Ви обіцяли три паркінги і нові дороги. Я побудував за ці 4 роки 1700 кілометрів доріг. Ви обіцяли побудувати сміттєпереробний завод, ви обіцяли більше не балотуватися.

Олег Синютка до Андрія Садового: У 2019 році міський голова і заступник отримали майже 1 мільйон на зарплату. Ви, напевне, не знаєте, як живуть львів’яни. Я хотів би запитати, чому ви побудували систему управління містом, базовану на кумівстві?

Андрій Садовий: Якщо проаналізувати зарплати чиновників, заступників, то за рік вони отримують по 50-60 тисяч, а нардепи – 100 тисяч за місяць. Наприклад, Ірина Маруняк (заступниця міського голови Львова з питань ЖКГ – ред.) відповідає за 18 людей, а ви – за трьох помічників. Але не про це мова. Тільки ІТ-сектор створив 10 тисяч нових місць, Ізоляторна компанія збільшила виробництво в 2 рази. Ми йдемо тільки вперед і робимо добрі зміни. Дуже багато звинувачень: інфраструктура, садки, школи – ми це робимо щодня. Якщо говорити про робочі місця, то 1000 робочих місць тільки від будівництва доріг. А бюджет міста невиконаний, бо держава бере з нас податки.

Читайте також: Садовий та Синютка змагаються за Львів. Інтерв'ю з обома кандидатами

Андрій Садовий до Олега Синютки: Якщо подивитися на список ваших нових депутатів у Львівській міській раді, то там половина фактично – це забудівельники, які лобіюють будівельний бізнес. Ви виступаєте і говорите, що нам не потрібні забудови. Як ви це поєднуєте?

Олег Синютка: Давайте поговоримо краще про російські консервні банки, які були в «Самопомочі». І про Костю Грішина, якого ви йменуєте Семеном Семенченком.

Люди мали цього року можливість голосувати за кожного зокрема. Люди вибрали тих людей, які від «Європейської солідарності» будуть змінювати місто. Ми припинимо хаотичні забудови. Не буде такого, що на каналізаційному колекторі, на майданчику, на спортивних площадках будуються багатоповерхові монстри.

Важливо розвивати інфраструктуру. Якщо починаємо ремонтувати дороги, то Стрийська, Кульпарківська, Княгині Ольги, Городоцька, Липинського, Мельника, Чорновола, Коновальця – це ті дороги, які я проходив. Жодна дорога, в той час, коли я займався ними, не зимувала розрита. Нині Бандери розрита, Пекарська розрита, Богдана Хмельницького – вони будуть зимувати розритими. Хіба це справжнє господарство?

Олег Синютка до Андрія Садового: У 2010 році був затверджений Генплан міста. За півтора року міськвиконком прийняв рішення про 130 забудов, які суперечать Генплану міста. Забудовується все, що завгодно. І там живуть точно не львів’яни. Скажіть, чому ви вбили сьогоднішній і завтрашній день Львова цими забудовами?

Андрій Садовий: Хаотичні забудови у Львові – тільки ті, на які давала дозвіл Держархбудінспекція, це під патронатом Кривецького, відомого в народі як Пупс. Ви згадували про успіхи у Львові: в мене було багато заступників, кожен мав напрямок, ви відповідали за економіку, тому не приписуйте собі того, що ви не робили. Ви маніпулюєте.

Олег Синютка до Андрія Садового: Ви 10 років як міський голова сиділи на великій купі сміття. Вона тліла і, на жаль, загорілась у 2016 році. Це ваш лист,  2017-го року ви звернулись до мене як до голови ЛОДА, щоб надати земельну ділянку, а це – розпорядження голови ЛОДА, яке прийняли рівно за три дні, щоби наділити місто Львів ділянкою у 12,8 гектара, щоб ви побудували завод.

Андрій Садовий: Ми перераховували області 300 млн і жодних звітів нам не надали. А в ці фото я не вірю, що так воно є. Ми це перевіримо.

Блок 2. Covid-19: виклики місцевої ради

Олег Синютка до Андрія Садового: Весною президент Зеленський запровадив жорсткий карантин, хоча не було потреб. Ви казали, що Львів працює на випередження. Маємо тяжку ситуацію: люди нині не мають можливості потрапити у лікарні, не мають можливості викликати швидку.

Андрій Садовий: На сьогодні в лікарні на Топольній створили відділення у 350 ліжок для хворих – одне з найбільших в Україні. Узагалі, зміни в медицині – вражаючі. Ми мали операції з пересадки серця, нирок, підсилюємо всі лікарні і розуміємо, що пандемія не закінчиться завтра. За кошти місцевого бюджету ми це робимо, і підприємцям, які нам допомагають, кажуть: закривайтеся. Ми просимо компенсацій для них від держави.

Андрій Садовий до Олега Синютки: Із 2012 по 2020 рік область продала у Львові 8 медустанов (на Устияновича, Коновальця, Коцюбинського, Чорновола – загалом 4 тисячі місць там можна було створити, багато ліжкомісць). Ви їх продали – навіщо?

Олег Синютка: Я звертався до міської влади, до обласної. У нас є приміщення вільні, де можна поставити ліжка, є на Бой-Желенського, на Свєнціцького, на Чупринки. А цього ніхто не бачить.

20 мільйонів було скеровано на те, щоб купити апарат для тестування, там проходить максимум 80 в день тестувань. Ця розтрата грошей не допомагає.

Не можемо мати таку складну ситуацію, ще й вбивати підприємців. Бо те рішення, яке стосувалося карантину вихідного дня, продовження робочого дня – це якийсь юридичний треш, воно зробило ведмежу послугу підприємцям. Ви зіштовхнули підприємців і правоохоронців між собою, і хто буде на коні? Точно не підприємці.

Я просив про тестування – це перший крок, який треба зробити. Я запропонував вам компанію з Південної Кореї, яка може поставити 100 тисяч тестів. Треба провести це через прозорий конкурс. Чому ви не проводите безкоштовне тестування?

Андрій Садовий: Тестування можна проводити в межах країни, а не в кожному місті. Той приклад в Словенії, там військові помагали і медики. А кількість тестів за добу в нас (у Львові – ред.) – найбільша в Україні. Будучи депутатом, вам легко тратити місцеві кошти, а треба відкривати ліжка.

Андрій Садовий до Олега Синютки: На Короленка є центр опіки сиріт, і я просив не продавати приміщення. Ви вирішили виставити його на аукціон, але ми не дали цього зробити.

Олег Синютка: Я переконаний, що за 14 років на посаді треба знати розподіл повноважень. До повноважень голови адміністрації не належало розпорядження обласним комунальним майном. Ваше фарисейство про продажі до мене не має відношення.

Хотів би, щоб ми говорили про медицину, про лікарів. Для того, щоб зберегти лікарів, щоб вони не поїхали в Польщу, треба підписати контракти із лікарями і виплатити їм допомогу – 80 тисяч лікарю, 60 тисяч – медсестрі, 40 тисяч – санітару виплатити. Якщо ми не збережемо лікарів, не розвинемо мережу, не проведемо тестування, то будемо мати проблему.

Олег Синютка до Андрія Садового: Ви підставили підприємців свідомо чи несвідомо?

Андрій Садовий: Насправді, ми спільно з підприємцями робили рішення стосовно карантину вихідного дня, дали можливість нормально працювати. Прикро, що Верховна Рада України не прийняла рішення, а ви так красиво виступали в раді. Поспілкуйтеся з львівським бізнесом, ми їх звільнили від максимальної кількості податків. Держава грошей не дає, єдині поступлення – від малого і середнього бізнесу. 60 млн вони дали допомоги для нашого міста. Навіть останній робот, якого не має ніхто, в нас є в Лікарні швидкої допомоги.

Блок 3. Відповіді на запитання журналістів

Олександра Губицька, редакторка сайту «Наші гроші. Львів»: У Львові було вкрадено велику земельну ділянку на вулиці Липинського. Там мав бути парк, а в результаті стоять багатоповерхівки. Бенефеціаром цієї схеми є однопартійник Олега Синютки, а містобудівні умови і обмеження видавав виконком, що очолює Андрій Садовий. Чи означає це те, що хто б з вас не став міським головою, Львів і надалі потерпатиме від незаконних забудов?

Андрій Садовий: Ділянка на Липинського є в роботі ваших колег депутатів, які під вашими прапорами прийшли до міської ради. Там були рішення судів, вона належала маслозаводу. Ми не могли по-іншому зробити. Стосовно генплану, ми маємо нормальний план. Сьогодні все містобудівельне законодавство зроблене в інтересах великих забудовників в шкоду місту. Місто розвивається, але в нас законні забудови. Незаконні – це за час того, коли ви були головою ЛОДА.

Олег Синютка:  На жаль, це не єдина земельна ділянка, вкрадена у городян. На жаль, це не єдине місце, де ведуть незаконну забудову. Я вже казав, що 130 дозволів, які видав виконавчий комітет, ідуть усупереч Генеральному плану. І сьогодні Львів потерпатиме від незаконної забудови. Тому, зустрічаючись із мешканцями у дворах, я чітко озвучив свою позицію – хаотичних забудов у Львові більше не буде. Я зупиню це розкрадання землі. Я зустрічався з людьми на вулиці Лінкольна, на вулиці Мазепи, і мені люди говорили про ту ділянку на Липинського, де вже дозволено будувати під виглядом спорткомплексу житлові будівлі. Там будувати житла не будуть. Там буде парк, який буде називатись ім’ям Квітки Цісик. Перше, що я зроблю – це прийму розпорядження про прийняття нового Генплану міста. В цьому плані не буде хаотичних забудов. В цьому генплані буде можливість розбудовувати дитячі садочки, школи. Я перевірю, зроблю аудит всіх зобов’язань будівельників. Бо це не будівельники, це п’ять-сім родин, які нещадно нищать Львів з дозволу і погодження нинішньої влади. Будівельники будуть мати роботу, будуть будувати садочки, лікарні, школи. Ні на одній ділянці хаотичної забудови не буде.

Читайте також: Великий бізнес вміє домовлятись. Чого очікувати від нової Львівської міської ради

Наталія Волосацька, кореспондентка ТСН: Скільки ви витратили на передвиборчі кампанії і де ви взяли гроші? Яка була ваша найдорожча покупка за останні роки?

Олег Синютка: Я представник  Європейської солідарності. Весь виборчий фонд сформований нашою партійною структурою. Є люди, в тому числі і п'ятий президент Петро Порошенко, які мають можливість профінансувати виборчу кампанію. І для нас принципово, щоб кожна копійка була порахована і задекларована. Ми можемо відповісти за кожну гривню, яку витратили на виборчу кампанію, вона пройшла через виборчий фонд.

Покупка – це автомомбіль Audi, який задекларований, він вживаний, імпортований зі Сполучених штатів. Ми живемо, як на долоні. Ми не дивимося на світ з вікна з Шевченківського гаю.

Я не бухгалтер Європейської солідарності, ми все порахуємо, оприлюднимо конкретні суми після закінчення виборів.

Андрій Садовий: Моя кампанія коштує в 10 разів менше, ніж в мого опонента. Так само, кількість бруду, яка була за цієї кампанії – стільки не було ще. Ми оприлюднимо конкретні цифри, ми все робимо публічно. Найбільшою покупкою була машина Skoda. Будемо виплачувати гроші ще рік.

Маряна Пєцух, «Громадське телебачення»: дайте п’ять робочих характеристик свого опонента.

Андрій Садовий: Я запросив Синютку, коли він програв вибори мера в Івано-Франківську. Він був дуже виконавчим, чітко працювали в команді. Я пригадую Львів тоді: дороги жахливі, вода погодинно. Коли вам запропонували йти в ЛОДА, ви радилися зі мною, і я порадив використати цю можливість. Ви йшли з великою подякою і стільки компліментів, які мені давали – я в житті такого не чув.

Олег Синютка: Ми працювали разом 7 років, і я переконаний, що зроблено багато добрих справ. Мене запитують, що сталось, яка чорна кішка пробігла між вами, що у 2014 році я пішов з міської ради. Багато людей мене запитують, чи не стала причиною заява міського голови у 2014 році про те, що ми програли війну. Чи не був це мій протест до того, як відноситься міський голова до українських воїнів, до російсько-української війни. Я пішов, коли у нас перестали співпадати цінності. Колись Блаженніший Гузар говорив, що влада – це можливість творити добро. Коли у мене зникла ця можливість, я пішов. Ви почали працювати на фасадну картинку. Моє кредо – думати про містян.

Я дуже шкодую, що багато речей залишились у 2014 році, тому що за останні 6 років можна було багато зробити для Львова. Час втрачених можливостей не можна повернути. Ми повинні створити місто, в якому хочеться жити, місто науки, освіти, культури. Львів має бути містом, яке відновить свій промисловий потенціал.

Віктор Біщук, журналіст ТРК «Перший Західний»: Чому у період з 2006 по 2018 і з 2007 по 2014, попри нагальність і актуальність, не було зроблено нічого для будівництва сміттєпереробного заводу?

Андрій Садовий: Утилізація сміття вартувала три долари, а переробка – 40 доларів. Ця сміттєва блокада принизила Львів, але нам вдалося вижити. Так, це моя амбіція – збудувати сучасний завод. Ми три роки працювали над дозволами. На сьогодні зробили всі підготовчі роботи, працює станція компостування. За 24 місяці завод введуть в експлуатацію, а в області цим ніхто не займався. Треба розуміти, що кожна громада, яка продукує сміття, має мати в себе завод на території. Локація, яка в нас є, ідеально підходить.

Олег Синютка: Я вважаю, що проблема переробки сміття – одна з найважливіших проблем. І тут не треба займатись обіцянками. Я так само, як і в 2017 році, вважаю, що цей сміттєпереробний завод треба побудувати за межами Львова.

Ми взяли і вивезли сміття зі Львова, але побудувати завод може людина, яка має повноваження. До мене приходили люди, які казали, що готові це робити, я їх відсилав у мерію. Вони казали, що готові будувати, але вони хотіли два рішення: щоби чітко встановити, скільки буде коштувати метр кубічний спалення сміття і друге – підписати довготермінову угоду, щоб інвестувати кошти. Це не може зробити голова ЛОДА. Єдина людина, яка може це зробити і підписати таку угоду – це міський голова.  Те, що сьогодні на вулиці Пластовій розгорнутий майданчик і обгороджений сіткою – це з сміттєпереробним заводом нічого спільного не має. Я побудую сміттєпереробний завод і я це зроблю за два роки.

Блок 4. Транспорт Львівської ОТГ

Андрій Садовий: Ми підписали угоду з «Електроном» на виробництво 250 електробусів, в тендері є 100 автобусів, 100 тролейбусів з автономним ходом, 10 п’ятисекційних трамваїв. Ми нині маємо в роботі багато доріг, а треба ще зробити Суботівську, Ряшівську, трамвайну колію до вулиці Миколайчука.

Олег Синютка: Я представив 10 кроків із розв’язання транспортної проблеми. Там і підземні паркінги, і нові дороги. До речі, дорога Кульпарківська – Наукова, яку я почав у 2014 році, так і не збудована.  Але я збудую нові дороги, паркінги. Громадський транспорт матиме пріоритет – оплата буде не в кишеню водію, а потім – власнику, а буде за кожен кілометр, який проїздить транспортний засіб. Пенсіонери матимуть можливість користуватись пільговим проїздом впродовж всього дня, як це передбачено законом.

Андрій Садовий до Олега Синютки: Ми закупили на «Електроні» 11 одиниць транспорту, потратили понад мільярд, зараз плануємо закупити ще на 3 мільярди. Зараз наш виробник в дуже неконкурентних умовах, бо набагато дешевше купляти транспорт в інших країнах, для українського виробника нема преференцій. Чи готові ви, як депутат, попрацювати над законодавством, щоб були пільгові кредити, тощо?

Олег Синютка: Ви не слідкуєте за законодавством. Верховна рада прийняла закон про протекціонізм по відношенню до українського товаровиробника. Але вами закуплено тролейбуси і автобуси білоруського МАЗу. Це було зроблено всупереч і в обхід системі Прозоро, це було по вищій ціні, ніж пропонує компанія «Електрон». Сотні мільйонів гривень поїхали у Білорусь. Ці податки отримав не львівський бюджет, а білоруський товаровиробник. Чому така любов до білоруського виробника? Я можу тільки здогадуватись.

За моєї каденції транспорт буде закуплений у Львові. Ми маємо такі можливості. Ми не розбазаримо територію ЛАЗУ. Там буде виробництво.

Олег Синютка до Андрія Садового: У 2014 році, коли я йшов з міста, залишив всі документи по електронному квитку. Чому за 6 років ви так і не запровадили його?

Андрій Садовий: Електронний квиток у Львові буде реалізований наступного року. 5 років вели роботи. Це за кошти Європейського банку. Це буде перший такий проєкт в Україні, тому що зараз в деякому транспорті можна вже оплатити карткою, але це передбачає іншу систему, якої нема і в іншому місті. Ви кажете: я зробив, я зробив. Таке враження, що мене у Львові взагалі не було, а львів’яни – ніщо, але прийшов Синютка і все зробив. Будьте, можливо, трішки коректнішими, ви працювали заступником, виконували певні функції, не приписуйте собі те, що робила громада. Якщо є успіх, то є успіх громади, а проблеми – то в мера.

Андрій Садовий до Олега Синютки: Коли я їжджу по містечках, які будуть з нами з 1 січня в одній громаді. Я бачу не просто багато проблем, я бачу речі, які можна було зробити за 6 років. Ви ж працювали в обласній адміністрації. Ви отримували з місцевого бюджету приблизно мільярд гривень у рік. До речі, для міста ми нічого взамін не отримали. Хоч тим містечкам можна було щось зробити?

Олег Синютка: Бюджет розвитку Львівської області становив 100 мільйоні гривень.  Бюджет розвитку Львова унаслідок децентралізації, яку запровадив Петро Порошенко, становить щороку від 3 до 4 мільярдів. Не зважаючи на це, будучи головою ЛОДА нам вдалось зробити 1700 кілометрів доріг. Від Турки до Червонограда можна доїхати з комфортом в належних умовах. Коли прочитав що у Львові зроблено 300 кілометрів доріг, то не знав чи сміятися чи плакати. 

Я розумію що таке кілометр дороги. Я розумію, скільки зусиль треба витратити, що треба зробити, аби зробити кілометр дороги. Я можу сказати про кожну дорогу, яку робили у Львові: що там внизу, які кошти використовували, в яких обсягах. Все, що стосується доріг довкола Львова, я вважаю, що це велика заслуга тих чотирьох років і тої команди, яка працювала у цьому напрямку. Туризм на Львівщині отримав новий подих. І це не втрата, це перемога.

Олег Синютка до Андрія Садового: Ви хизувались ремонтов вулиці Степана Бандери. 112 мільйонів коштувала первинна документація на ремонт вулиці Степана Бандери за попереднім проєктом. Пройшло декілька місяців, і ця дорога стала коштувати 209 мільйонів. І не кажіть, що ви не заплатили ще жодної копійки. Ви чекаєте виборів, щоби ці кошти профінансувати підряднику. Чому така ситуація на вулиці Бандери, чия там доля закопується?

Андрій Садовий: Роботи по вулиці Бандери робить компанія «Онур», яка зробила у Львівській області багато. Тендер провели через Прозоро. Коли був тендер, була компанія, яка дала вищу ціну і програла, і ця компанія належить пану Доскічу – вашому однопартійцю, вашому спонсору, який є новим депутатом міськради від ЄС. «Онур» дійсно не отримав жодної гривні, працює без авансу, політики ще приходять і шантажують їх – розкажіть нам, які проблеми. Їм треба дякувати, що ми до кінця року від Чупринки до Антоновича зробимо, так само, як по Шевченка. Після цього беремося за вулицю Залізничну. Але коли політики приходять і заважають, так не можна – ставити інтереси членів своєї партії вище, ніж громади.

Фінальний блок. Віч-на-віч

Олег Синютка до Андрія Садового:  Пам’ятаю, як на питання від журналіста про те, чи підете працювати до Зеленського, ви відповіли, що так. Пам’ятаю, як ви раділи призначенню Сивохо.  Пам’ятаю, як проти капітуляіції, коли протестувала вся Україна, як і проти формули Штанмаєра, ви не сказали Ви жодним чином не відреагували на зрадницькі пропозиції від Єрмака і Фокіна. Ви мовчали, бо так переконані чи ви просто помилялись?

Андрій Садовий: Коли були прийняті закони Януковича драконівські, то першим проти виступив Львів. На кожну антидержавну річ ми завжди маємо чітку реакцію. Мали і будемо мати. Ви згадували моє звернення в 2014 році. Так почитайте, коли воно було – 24 березня, коли  українська влада здала Крим без жодного пострілу, якщо би був опір, ми не мали би Донбасу і смертей наших хлопців. Я сказав, що ми програли цей бій. Я завжди говорю правду, тому що правда робить нас сильними, а брехня – слабими. Я раджу всім політикам говорити правду. Ці всі факти можна перевірити.

Олег Синютка: Воїни-атовці довели, що війну ми не програли. Вас не було, коли біля Шевченка зібрались львів’яни-патріоти на протест проти того, що центральна влада дала дозвіл сепаратистам і російських найманцям перевіряти позиції збройних сил України. Не мовчіть, не бійтеся. Говоріть правду. Львів’яни заслуговують на мера, який буде чітко висловлювати українську позицію, який буде разом з львів’янами стояти на нашій українській землі.

Андрій Садовий до Олега Синютки: Кероувати містом – це складний процес. Для цього потрібен не тільки мер, а команда людей. Хто біля Садового, ви знаєте – це є Москаленко, Бойко, Маруняк, Слічна, Коломєйцев, пані Сладкова, пані Гунько. Це класні молоді, виховані, інтелігентні люди. Хто у вас є в команді? Я знаю, що біля вас є оті забудовники у вашій фракції.

Олег Синютка: Європейська солідарність сконцентрувала у своїй партії команду, скеровану на зміну. Будучи головою адміністраці,ї мені не соромно за жодного заступника, тому що вони не брали хабарів, не вчиняли корупційні схеми. Вони чесно працювали. Розуміємо, що всім цікаво, хто буде працювати з міським головою Синюткою. Ми презентували всю команду, публічно. Кожна людина може знати, хто працюватиме разом зі мною. Моє завдання – не звузити все до Європейської Солідарності.  Ми сьогодні об’єднали всі патріотичні сили, всі професійні сили. Ми у міській раді зможемо об’єднати всі п’ять політичних сил – і Варту, і Свободу, і Голос, і Європейську Солідарність, і, переконаний, що частина Самопомочі приєднається. Це буде приклад для всієї України. Українці об’єднуються, коли є можливість розвитку і росту, а не тільки, коли є загроза. У мерії працюватимуть чесні і професійні люди. Не будуть прийматись люди за куміством, за родинними зв’язками. Будуть прийматись люди за професійною придатністю за чесним конкурсом. Ми зробимо синергію молодих, активних, прогресивних. Матимемо в команді тих, хто має досвід і професійність.

Олег Синютка до Андрія Садового: Коли я йшов з мерії, було 770 мільйонів боргу міста, зараз борг збільшився майже у 8 разів – до 6 мільйрдів 770 мільйонів. Наступного року тільки обслуговування буде коштувати майже 1 мільярд 200 мільйонів. Ви не плануєте збанкрутувати Львів, як були збанкрутовані «Галицькі інвестиції»?

Андрій Садовий: Якщо говорити про місто, то в нас є партнерські стосунки Європейського банку з комунальними підприємствами. 70 млн коштів ми вже отримали, 36 млн – ґрантові кошти, які не треба віддавати. Усі ці кошти, які ми брали – там стоять ваші підписи на більшості документів. Ви завжди говорили, як це класно, як якісно ми працюємо. Увесь світ так працює. Трамвай на Сихів ми зробили. Та ж сама Городоцька, Личаківська – це все кошти ЄБ. Це треба робити, не треба цього стидатися. Інші міста може б мріяли, але їм ніхто не дає. У нашій країні зараз будуть дуже непрості часи, тому моя задача, щоб Львів мав вдвічі більший темп – щоб ми удвічі, утричі більше інвестували в інфраструктуру.

Андрій Садовий до Олега Синютки: Закінчився громадських проєктів. 103 тисячі львів’ян взяли участь. Деякі проєкти не набрали зовсім трохи до трьох тисяч голосів. І я буду просити депутатів, щоб ми збільшили кількість проєктів, щоб мали додатково ще 9 великих і один малий проєкт. Ви цьому теж будете шкодити чи заважати?

Олег Синютка: Є досвід у Львівській області, коли з 2015 до 2018 року ми довели кількість мікропроєктів, які фінансуються за принципом громадських бюджетів, зі ста до більш як тисячі проєктів. Ми виділили на це суму більше 100 мільйонів гривень. Тому я з повагою ставлюся до тих людей, які не байдужі до місяця, у якому проживають.

Хочу пообіцяти, що ми профінансуємо всі проєкти громадського розвитку, громадські бюджети, які ви подали. І це буде перемога не міського голови, а кожного зі 100 тисяч львів’ян. Бо є нині люди, які кажуть, що вони впродовж трьох років пишуть проєкти і нічого не виграють, а я хочу, щоби кожен, хто написав проєкт, мав з того позитивний зиск, позитивні емоції. Саме таким чином – за участі громади – ми будемо перетворювати місто. Ми будемо будувати ту інфраструктуру, яка потрібна громаді. Ми все профінансуємо і на 100%.

Олег Синютка до Андрія Садового: Журналісти «Наших грошей» кажуть, що з 2017 по 2019 рік 130 незаконних забудов було здійснено за рішенням виконкому. ДАБІ підпорядковується місту, перед тим, як ДАБІ має видати дозвіл, то затверджуються містобудівні умови і обмеження. І це виключно повноваження мерії. Хто буде за це відповідати, що знищений сьогоднішній і завтрашній день Львова?

Андрій Садовий про забудови. Ми повторюємось. Усі дозволи на незаконні забудови давало державне ДАБІ, роботу якого ви координували, міське ДАБІ жодного дозволу на незаконну забудову не давало. Сьогодні цю функцію взагалі з міста забрали. Ми в місті маємо унікальні приклади якісного будівництва, і це крок вперед. А про незаконні забудови, є приклад, коли міська рада знесла 7-поверховий будинок на Личаківський. Я маю переживання, якщо ви стільки забудівельників у міську раду заводите, то це буде непроста ситуація, тому що вони ж всі потратились на вибори, якось це захочуть компенсувати.

Андрій Садовий до Олега Синютки: Не хотів запитувати. Олег Михайлович говорить, скільки він доброго зробиа. До мене звернулись мешканці села Головське у Турківському районі з банальним проханням відремонтувати туалет. Він є в школі, туди ходять стежкою, там дірка внизу. Хоч це можна було зробити?

Олег Синютка:  Дякую, що ви так опікуєтесь мешканцями села Головське. На відміну від багатьох очільників, я був у кожному районі був на звіті, стояв перед громадою. Я сьогодні хочу пообіцяти львів’янам, що я кожного кварталу буду публічно в кожному мікрорайоні, щоби тримати звіт. Не треба буде шукати міського голову по ратушах. Я сам буду приходити до вас. Разом зі мною будуть приходити чиновники, які відповідають за ту чи іншу ділянку роботи. Це буде зовсім інше спілкування між громадою і міською владою.

Підсумкова промова Андрія Садового

Львів – це є місто вільних людей, і завжди львів’яни приймали рішення, якою буде доля міста. Перед нами дуже непросте голосування в другому турі. Ми бачили, що в багатьох містах минулого тижня явка була мінімальна – 10%, а 90% скажуть, що його не обирали. Тому звертаюсь до львів’ян – прийдіть, будь ласка, 22 числа і проголосуйте.

Ви побачили кандидатів. Нам важливо, щоби Львів показав приклад, щоб ми не були байдужими, тому що Львів – місто, яке дає імпульс для України, нам важливо мати якомога більше добрих змін.

чМи говорили про транспорт, частково про медицину, ще один цікавий блок – вода, яка колись була по графіку. До кінця цього року буде вода без хлору, виключно гіпохлорид натрію, щоб вона доходила з артезіанських свердловин до наших кранів. Будемо інвестувати в освіту – наші діти мають найкращі результати ЗНО. Нам треба розвивати потенціал виробництв – щоб все це було, ви повинні зробити крок. Прийдіть і проголосуйте.

Підсумкова промова Олега Синютки

Дорогі львів’яни, Львів зараз на роздоріжжі – або буде прогрес, або зупинка у розвитку. Для того, щоби забезпечити стабільний розвиток, впевненість у завтрашньому дні, нам потрібні зміни.

25 жовтня партія мого опонента, на жаль, уже програла на виборах. Люди підтримали Європейську Солідарність і не тільки. Бо сьогодні з 5 партій, які будуть у міській раді Львова, уже три підписали меморандум про співпрацю – це Варта, Свобода, Європейська Солідарність. Переконаний, що до цієї більшості приєднається і Голос, і Самопоміч.

Ми повинні бути прикладом об’єднання. Дякую моїм опонентам у першому турі виборів – Русланові Кошулинському, Ігорю Кузьмаку, Ігорю Васюнику, які сьогодні публічно підтримали мене. Частина їхньої програми уже стала частиною моєї програми, частина їхньої відповідальності стала частиною моєї відповідальності. Дякую тим багатьом громадським діячам, які стали по нашу сторону – по українську сторону. Спільно з багатьма громадськими організаціями творитимемо Львів.

Львів’яни завжди були взірцем. Будьте уважними – не допустіть реваншу. Будьте мудрими. Ми забезпечимо стабільний розвиток міста.

Нагадаємо, Tvoemisto.tv проводило у прямому ефірі експертний аналіз дебатів між кандидатами та фактчекінг їхніх заяв. Подивитись експертне обговорення у записі ви можете на нашій фейсбук-сторінці та на YouTube-каналі.

Головне фото: Віктор Біщук

Медіа-хаб Твоє місто

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!