«Приліт» по Львову, збита ракета та ППО. Що кажуть експерти

57610 0
Львів у ніч із 14 на 15 серпня атакували ракетами, чи можливо краще захистити небо над українськими містами та що для цього потрібно. 

росіяни завдали по Львову ракетного удару. Внаслідок цього у місті пошкоджено майже 100 помешкань і дитсадок, є постраждалі.  Tvoemisto.tv розповідає, які ракети використовував ворог, як спрацювала ППО, наскільки реальними є заяви про відкриття аеропорту та що для цього потрібно. 

О 04:02 на Львівщині пролунав сигнал повітряної тривоги. Жителів закликали пройти в укриття через загрозу ракетного удару. І вже трошки більше як через годину, о 05:15, пролунали перші вибухи. Через кілька хвилин – ще низка.

«У Львові знову вибухи. Прошу, не нехтуйте укриттями. Не будьте біля вікон», – написав мер Львова Андрій Садовий. Згодом він повідомив, що є влучання ворожими ракетами. 

«Багато збитих ракет, але й маємо попадання по Львову. На жаль, постраждали приватні помешкання. Відповідні служби вже всі на виїзді», – заявив міський голова Львова Андрій Садовий, а згодом уточнив, що є влучання в житлові будинки у місті.

Тоді Максим Козицький повідомив, що лиш одну ракету збили сили ППО, а шість влучило. У Львові уламки ракет впали на багатоквартирні житлові будинки на вул. Патона і Каховській. Також ракета прилетіла у двір дитячого садка «Казка», що на тій же Патона. 

Загалом внаслідок ракетного удару по Львову було пошкоджено майже 100 помешкань і вибито до 500 вікон у будинках. Один із житлових будинків постраждав найбільше. Також значних руйнувань зазнав дитячий садок, розміщений поруч.

На щастя, обійшлося без загиблих. Загалом постраждало 19 людей. Наймолодшій потерпілій 10 років, найстаршій – 75. Більшість із них відбулися подряпинами, порізами та забоями через вибиті вікна. П'ятьох осіб госпіталізували. 

Які ракети запустили по Львівщині

Як зазначив у програмі «Тема тижня» Tvoemisto.tv військовий експерт Петро Черник, ворог випустив по Україні ракети декількох класів, зокрема Х-101 і «Калібр» (3М14К). І наголосив, що росіяни не застосували нічого нового. Росія здійснює ракетний терор і не зупинить його, допоки не закінчиться нинішня фаза бойових дій: «Більшість аналітиків сходяться на тому, що разом із ракетами середньо-ближнього радіусу дії, таких як Х-31, Х-35, Х-59, вона може сукупно виробляти за місяць до 100 одиниць ракет, що доволі багато. І скасувати ми цього не можемо».

Петро Черник

Х-101 – стратегічна крилата ракета класу «повітря – земля» з використанням технологій зниження радіолокаційної помітності, розроблена конструкторським бюро «Радуга». Ракети Х-101 неодноразово застосовували в ході військової операції росії в Сирії, що стала першим їх бойовим використанням, а також широко застосовують під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Орієнтовна вартість Х-101 становить 13 мільйонів доларів за одиницю, дальність польоту – 3000-5000-5500 км (за різними даними). Їх випускають зі стратегічних літаків Ту-95М, Ту-160 і Ту-22М3.

«Калібр» – російські крилаті ракети. Для ураження наземних цілей з підводних човнів використовують крилаті ракети з номенклатурою 3М14К. Їхній діаметр – 533 мм, довжина – 6,20 м, стартова маса – 1770 кг, а дальність польоту, зі слів путіна, 1400 км.


«Одну ракету сили ППО збили, а 6 – влучили»

Як зазначив у коментарі військовий експерт Сергій Грабський, те, що останнім часом на заході України часто бувають «прильоти», можна розглядати як один із елементів планового ураження об’єктів ворогом. Кількість атак по центру та сходу України, особливо прифронтових регіонах, у рази більша. 

Сергій Грабський

Однак, на його думку, те, що під час ракетної атаки по Львову 15 серпня сили ППО збили одну ракету із семи, аж ніяк не є свідченням низької ефективності роботи ППО у Львові.

«Усе залежить від специфіки цілей. Наприклад, чи можна говорити про ефективність ППО у випадку Одеси, коли жодна ракета «Онікс» не була перехоплена і знищена? Натомість наші хлопці досить успішно відпрацьовують по «шахедах» та окремих цілях. Тож усе залежить від кожного окремого виду боєприпасу. У випадку Львова говорити про неефективність ППО можна лише відносно. Тепер у нас збивають більше ракет, аніж на початку повномасштабного вторгнення. Не існує ППО, яка може захистити на 100% від влучання. Загалом наші західні союзники сприймають українську ППО як досить ефективну», – пояснив Сергій Грабський.

Чи готовий Львів до відкриття аеропорту

Водночас у Львові розглядають можливість відкриття Міжнародного аеропорту імені Данила Галицького для цивільних рейсів. 

Пів року тому Дмитро Кулеба зазначив, що Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького за наявності гарантій безпеки може першим відновити польоти в Україні. Нагадаємо, що українське небо закрите для польотів цивільних літаків із першого дня повномасштабної воєнної агресії рф, тобто з 24 лютого 2022 року.

Тоді голова Львівської ОВА Максим Козицький заявив, що аеропорт у Львові можуть частково відкрити як гуманітарний коридор, який би забезпечував Європейський Союз. Із його слів, можливого відкриття аеропорту дуже чекає вся Україна.

«Це питання було порушене, і ми сподіваємося, що так, як зерновий коридор, може бути відкритий і гуманітарний коридор, забезпечений Європейським Союзом», – сказав він. 

Додамо, що після попередньої російської ракетної атаки по Львову міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що питання захисту неба у Києві вже майже вирішене, тепер влада працює над захистом інших міст: Львова, Харкова, Дніпра, Запоріжжя та Одеси.

«З точки зору безпеки це абсолютний нонсенс. Це неможливо, виходячи з тієї ситуації, яку маємо сьогодні. Повітряне судно – як заряджена бомба, повна кисню і палива. Удари по локаціях, де розташовані такі апарати, є смертельною небезпекою для людей. Усі розмови про відкриття аеропорту чи то у Львові, чи в Ужгороді – повна маячня», – висловив думку військовий експерт Сергій Грабський.

Водночас радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк наголошував у інтерв’ю The Guardian, що Україні потрібно 10-12 систем Patriot або подібних, аби мати можливість захистити всі свої основні міста від російських ракетних атак. Поки що в нас є дві такі системи: одну надали США, другу – Німеччина.

«Тактика росії зрозуміла: вона використовує масовані атаки безпілотниками, щоби перевантажити наші системи протиповітряної оборони, а потім паралельно має можливість використовувати балістичні ракети для атакування інфраструктури. Нам не вистачає сучасних зенітних комплексів, таких як Patriot, здатних уражати російські ракети останнього покоління, такі як «Онікс» і «Кинджал». Через дефіцит цих систем ми не можемо захистити всі частини нашої країни», – пояснив він.

Залишається сподіватися, що Україна отримає додаткові системи захисту свого повітряного простору, адже почастішали атаки і на її західні терени. За останні два тижні були два влучення у Івано-Франківській області, 15 серпня в Луцьку атакували промислове підприємство, а 6 липня російська ракета влучила в багатоквартирний житловий будинок у Львові, від чого постраждало 48 людей, а 10 загинуло.

Наталія Вареник

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!