Фото: my.rv.ua

Фото: my.rv.ua

Робота на випередження. Як Рівне підготувалось до снігопаду і показало приклад іншим

4336 0
Міський голова Львова закликає львів’ян розчищати сніг, виявляти бездомних, подбати один про одного. Також він доручив чиновникам взяти лопати і розкидати замети в центрі Львова. Навіть сам очолив цей загін добровольців. Але львів’яни все одно скаржаться, що містом ані пройти, ані проїхати. Водночас під ранковим стрімом Tvoemisto.tv з доріг міста один із коментаторів написав, що в Рівному все розчистили від снігу. Tvoemisto.tv вирішило перевірити це і дізналось, як справляються з негодою у Рівному, що стало епіцентром снігопаду. Про тамтешні справи в експрес-інтерв’ю розповів міський голова Рівного Олександр Третяк.

Думати наперед

Коли Укргідрометцентр попередив про наближення циклону і про те, що Рівне може стати епіцентром снігопаду, говорить Олександр Третяк, у місті одразу ж, попри вихідний день, скликали засідання комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій, аби скласти план дій на випадок, якщо усе замете.

Олександр Третяк. Фото: Фейсбук

Як і з ким домовлялись про розчищення вулиць і доріг від снігу?

Щойно дізналися з прогнозів Укргідрометцентру, що насувається циклон, ми мобілізували усі можливі ресурси і служби, щоб розчищати сніг на вулицях міста. Окрім комунальників, залучили патрульну поліцію і Державну службу з надзвичайних ситуацій, міське управління надзвичайних ситуацій, а також – волонтерський корпус.

Ще в неділю на нараді узгодили спільний алгоритм дій для всіх, вирішили, як будемо координувати свої зусилля.

Скільки у місті випало снігу і скільки техніки працює на вулицях?

Читайте також: Як Львів втрачає гроші через снігопади, або Чому все потрібно робити вчасно

Сьогодні маємо сніговий покрив висотою близько 30 см. У місті працюють 10 спецавтомобілів шляхоексплуатаційного управління, які чистять дороги. Також є вісім тракторів. Ще два трактори є у комунальному автотранспортному підприємстві і два – у тресті зеленого господарства, що ми також залучили до допомоги.

Двірники вийшли на роботу о 5:30. Особливу увагу приділили тому, аби розчистити доїзди до об’єктів соціальної та медичної інфраструктури.

Чи стежите за тим, як розчищають сніг на територіях ОСББ?

У Рівному найбільша кількість ОСББ в Україні – вони охоплюють приблизно 51% нашого багатоповерхового житлового фонду. І у нас на прямому зв’язку є всі голови ОСББ. Це тішить, тому що говорить про рівень самоорганізації в місті. Також ми на зв’язку з керівниками управлінських компаній. Вони мають свою зону відповідальності – прибудинкові території і внутрішні двори. Якщо вони виконують хоча б цю частку роботи, то вже полегшують завдання для міста, знімають навантаження та зменшують соціальну напругу, що деколи виникає в таких умовах.

Фото Рівненської міськради

Домовились з волонтерами

Хто ще допомагав містові під час снігопаду?

Ми одразу розуміли, що власними зусиллями і з наявною технікою нам не вистачить сил, щоб розчистити місто, тому вирішили залучити до допомоги у місті волонтерів. Ідеться про громадську організацію «4х4» – це власники позашляховиків та автомобілів високої прохідності. Уся координація відбувається через один телеграм-канал. Вони на волонтерських засадах надають допомогу мешканцям міста, які її потребують – зігрівають чаєм, роздають теплі ковдри тим, хто потенційно може замерзнути.

Читайте також: Де взяти лопату, або Що б мали зробити чиновники у снігопад замість фото

Волонтери працювали усю ніч і сьогодні вдень – витягали машини та маршрутки, які потрапили у снігові замети, вранці підвозили медиків і вихователів дитсадків, щоб вони могли вчасно потрапити на роботу. Цим вони розвантажили громадський транспорт, адже зараз кількість пасажирів у ньому обмежена постановою Кабінету міністрів через карантин. Тобто завдяки їхній допомозі більше людей мали змогу скористатись громадським транспортом.

Ми використали проамериканську модель, коли суспільство самоорганізовується і активно допомагає одне одному.

Волонтери ГО 4х4

Яка ситуація у місті зараз? Чи є скарги мешканців?

Ситуація стабільна. Усі служби продовжують працювати. Патрульна поліція спільно з Червоним хрестом виявляє людей, які можуть замерзнути, та відвозить їх у пункти обігріву. Техніка розчищає вулиці. Думаємо також про те, щоб у разі морозу у -15 перевести школярів на дистанційне навчання. Окрім того, закликаємо рівнян подбати про людей похилого віку – допомогти їм у разі потреби, щоб вони не виходили з дому.

А скарги є і будуть, мешканці вважають, що снігоочисна техніка не справляється повністю. Але я сьогодні отримав повідомлення від знайомих з Німеччини і Польщі, які показують, який стан справ в європейських містах, де зараз також вирує негода. Так от, рівень мобілізації і роботи екстрених і комунальних служб у нас на порядок вищий, ніж в Європі.

Розмовляла Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!