Куди поїхати на вихідні зі Львова. До міста над Вишенькою та Вишнею

6483 0
Цієї п’ятниці Tvoemisto.tv пропонує відвідати Рудки та пофотографуватися в осінньому дендропарку

Де розташовані Рудки

Рудки — місто районного значення в Самбірському районі. Розташоване на Самбірсько-Дністровській височині, над річками Вишенька і Вишня (притока Сяну). Є залізнична станція. Через місто проходить автошлях Н13 (Львів — Самбір — Ужгород — Чоп).

1906, джерело: polona.pl

Джерело: versii.if.ua

Джерело: nailizakon.com

Чому це місце унікальне

За деякими джерелами, назва Рудки є зменшеною формою від поширених у слов'янських племен назв боліт, у ґрунті яких виступала рудувата або червонувата глина — рудава, руда. Подібна болотиста смуга утворилась вздовж південного краю колишнього Рудківського повіту, що, очевидно, вплинуло на виникнення назви «Рудки».

1914, джерело: polona.pl

1906, джерело: polona.pl

Вигідне розташування на торговому шляху зі Львова до Самбора і родючість ґрунту сприяли зростанню Рудок. З 11 січня 1645 року Рудки згадують як місто.

Джерело: versii.if.ua

У першій половині XVIII століття Рудки отримали маґдебурзьке право, що остаточно узаконило їхній статус, як міста.

За адміністративним поділом Галичини, запровадженим австрійською владою 28 лютого 1867 року (введення замість циркулів-округ менших одиниць — повітів), Рудки стали центром Рудківського повіту.

Що подивитись

Костел Успіння Пресвятої Богородиці

Історія римо-католицької парафії в Рудках сягає початку XV століття. Згідно з переказами, посвячення першого костелу Божої Матері в Рудках здійснив єпископ перемишльський Петро Стшигоня Хшостовскі між 1435 і 1450 роками. Костел кілька разів горів, його відбудовували у 1450 та 1675 роках. У 1612 році до храму привезли чудотворний образ Богородиці, який вцілів у пожежі храму села Железниця.

Джерело: Фотогафії старого Львова

Ще 1655 року почали будову теперішнього мурованого храму Успіня Пресвятої Діви Марії в стилі бароко, закінчення якого завершилось 1728 року.

2012 р., автор Klymenkoy Джерело: wikimedia.org

1932, джерело: polona.pl

2 липня 1921 року св. Юзеф Себастьян Пельчар, єпископ перемишльський, коронував образ папськими коронами. У підземеллях бічної каплиці рудківського костелу спочивають останки польського драматурга графа Олександра Фредро і членів його родини.

Джерело: leopolis.news

1928 р., джерело: polona.pl

Весною 1946 року рудківський храм закрили, натомість образ вивезли до Перемишля. Після 22 років тодішній митрополит краківський кардинал Кароль Войтила (майбутній Папа Римський Іван Павло ІІ) разом із єпископом перемишльським Ігнацієм Токарчуком рекоронували Маріїну ікону як Королеву Бєщад із місцем перебування в Ясеню. У Ясенях ікона була до 1992 року. Після реставрації її викрали. 1995 року копію ікони привезли до Рудок і коронували. 1 липня 2001 року громади УГКЦ і УАПЦ провели празник на честь ікони, і її копію, яку виготовив місцевий художник Ігор Пукач, помістили в новій каплиці під назвою Каплиця Злагоди. 

Рудківська ратуша

Ратуша збудована в кінці XIX — на початку XX ст. Вона прямокутна, двоповерхова. Ратушна вежа невисока, наріжна, восьмикутна. Завершує вежу дашок-баня з оригінальною сиґнатуркою у вигляді пуп'янка квітки.

2011 р. Джерело: wikimedia.org

Ратуша не відзначається багатством елементів декору, тому виглядає масивною і навіть строгою. Проте силует будівлі дещо пом'якшується завдяки хвилястому парапету, розміщеному по периметру даху.

Джерело: mapio.net

Джерело: mistaua.com

Нині ратушу використовують за її прямим призначенням — у ній на другому поверсі розміщена Рудківська міська рада. На першому поверсі зараз кілька установ та крамниць.

Рудківський дендропарк

Це найбільший дендропарк на території області — площа 59 гектарів, розташований поруч із залізничною станцією Рудки, входить до складу урочища Журавник на околиці містечка. Його заснував у 1962-1967 роках відомий український лісівник Йосип Білас. У колекції дендропарку 240 видів та форм дерев, чагарників та ліан (переважно екзоти). Найбільше тут представлені хвойні — 39 видів, зокрема саме тут росте сосна їстівна, яка не дуже поширена в Україні, натомість притаманна для флори США.

2011 рік, автор MSha. Джерело: wikimedia.org

2013 рік, автор Богдан Репетило. Джерело: wikimedia.org

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: маєток діда Андрея Шептицького

Як туди дістатися

Доїхати до Рудок автомобілем можна орієнтовно за годину. Також можна сісти на автобус Львів – Ужгород, що відправляється від головного залізничного вокзалу. Якщо їхати залізницею, найкраще сідати на приміський потяг Львів-Сянки.

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: uk.wikipedia.org, afishalviv.net, drymba.com,

Головне фото: 2012 р., автор Klymenkoy Джерело: wikimedia.org

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!