Куди поїхати на вихідні зі Львова. До солоного села

7316 0
Цієї п’ятниці Tvoemisto.tv пропонує відвідати Стару Сіль, де здавна займалися солоним промислом.

Де розташована Стара Сіль

Селище міського типу Стара Сіль розташована у підгір'ї Середнього Бескиду Українських Карпат, на північний захід від райцентру міста Старий Самбір.

1913-1915 рр, джерело: polona.pl

Чому це місце унікальне

Стара Сіль заснована у 1255 році. Ченці тутешнього монастиря варили сіль спочатку для власного вжитку, а потім — на продаж. У 1421 році містечко отримало Магдебурзьке право під назвою Зальцборк. У Середновіччі на землях Руського воєводства були королівські шахти у Дрогобичі, Тураві Сольній, Старій Солі, Ясениці, Модричах, Стебнику, Сільці, Трускавці, Калуші i Солотвині, які працювали, ймовірно, ще з римських часів.

Джерело: andy-travel.com.ua

Часті епідемії та економічна неефективність кріпацтва зумовили занепад міста у другій половині XVII століття. В Австрійський період містечко почало відроджуватись. У 1794 році цісар Франц ІІ надав Старій Солі права «вільного королівського міста», а також герб із зображенням п'яти дерев'яних бочок з сіллю і родового герба колишніх власників містечка Даниловичів — «Сас» (срібна стріла, під якою золотий півмісяць, увінчаний двома шестикутними зірками) на блакитному тлі.

Джерело: galinfo.com.ua

У XIX столітті Стара Сіль вважалася торговим містечком Старосамбірського повіту Королівства Галичини та Володимирії. До середини XIX ст. — один з найважливіших у Галичині центрів солеваріння. За обсягом продукції село займало третє місце в Галичині після Дрогобича та Калуша. Вичерпання запасів солі привело до припинення у 1853 році солеваріння і до остаточного занепаду міста.

Джерело: andy-travel.com.ua

Крім солі, тут знайшли ще й нафту — у південній околиці селища ведеться видобуток, належить до Старосамбірського нафтового родовища. А ще в Старій Солі є принаймні чотири джерела з мінеральною водою — наприклад, в урочищі Папрочизна і в урочищі Верхола.

Що подивитись

Церква Параскеви П'ятниці

Це найстаріша дерев'яна церква Старосамбірщини. Згідно з традицією, за часів князя Лева Даниловича в місті оселилися монахи і заснували монастир. Православний монастир Св. Параскеви в Старій Солі проіснував до першої половини XVI ст. Монастирську церкву окремим привілеєм 1543 року Зигмунд І Старий перетворив на парохіальну, надавши їй у користування ґрунти.

Джерело: kray.org.ua

1600 року при церквах Св. Параскеви і Воскресення Господнього засноване братство. Також при церквах в Старій Солі існував осередок книгописання. У 1830-х роках провели відновлення споруди — підвели мурований фундамент з криптою, добудували захристію та поновили ґонтове покриття. Церква діяла і в радянський період.

Джерело: kray.org.ua

2012 р., автор Neovitaha777. Джерело: wikimedia.org

2015 р., автор Demmarcos. Джерело: wikimedia.org

У 1990 році під час ремонту стіни оббили всередині дерево-волоконними плитами і картоном, а наву і вівтар перекрили посередині залому пласкими стелями. 2004 року розібрали північну ризницю, зрізали випусти і вивели новий фундамент під ризницю та вимурували її. 10 листопада 2010 року реставровану церкву освятив владика Юліян Вороновський.

Дерев'яна церква Воскресіння Господнього

Дехто датує її 1460 роком. У кінці XVII ст. біля західної стіни бабинця добудована дзвіниця. Найдавніший опис церкви зберігся в інвентарі, укладеному 1832 року: «Ця церква з м'якого дерева збудована, з двома верхами. Довжини 8 сажнів, ширини 3,5 сажня. Дзвіниця на чотирьох стовпах приставлена до бабинця».

Джерело: kray.org.ua

Під час боїв Першої світової війни у 1914 році церкву пошкодили — гарматним набоєм знесло частину стіни нави. Під час ремонту 1915 року цю частину зашили дошками. У 1945 році радянська влада закрила церкву. Під час ремонтів 1955 та 1980 років поступово всі дахи і піддашшя вкрили бляхою.

2008 р., автор Henryk Bielamowicz. Джерело: wikimedia.org

Джерело: ishchuk.net

Після відкриття церкви для богослужінь громада кілька разів ремонтувала її, а на початку 2000- років звела поруч муровану дзвіницю. До вівтаря після 1990 року добудована з півдня ризниця і паламарня. Після перебудов і ремонтів церква втратила свій первісний вигляд.

Костел Архистратига Михаїла

Перша згадка про храм на цьому місці сягає 1365 року. Так, коштом пана Єжи Мнішека розпочали ремонт споруди 1613 року. У каплиці Св. Анни за вівтарем знайшли напис латинкою «Знайте, що нащадок Болеслава святиню цю зводить і в покорі просить, щоб ти мала її в опіці. Року Божого 1365». Дата 1365 рік взята за основу твердження, що північна каплиця (найстаріша споруда комплексу) вибудована коштом короля Казімежа ІІІ. До вже наявної каплиці і прибудували однонавний костел 1469 року з деревини.

Джерело: kray.org.ua

1648 року під час національно-визвольного українського повстання під керівництвом Богдана Хмельницького костел в Старій Солі поруйнували. Нинішній костел збудований 1660 року. Лише 1743 року його висвятили в ім'я Архистратига Михаїла.

Джерело: kray.org.ua

Джерело: haidamac.org.ua

Старовинний Михайлівський костел постраждав у роки Першої світової війни від вояків Російської імперії. Це і примусило розпочати відновлювально-ремонтні роботи в повоєнний час. Саме тоді і створили нові еліпсоїдні вікна на фасаді південної каплиці та встановили нові скульптури апостолів, що надало стародавній споруді елегантності в стилістиці необароко. Дещо поновили і декор фасадів храму.

Джерело: kray.org.ua

У підрадянські роки костел відібрали у громади і перетворили на комори для зберігання мінеральних добрив. У 1970-ті роки костел-комора постраждав від пожежі. За переказами, полум'я гасили розчином солі — ропою. Це надзвичайно погіршило стан пам'ятки архітектури, бо сіль тягла на себе вологу, і мури старовинної споруди були вологі. Згодом пошкодився і дах, що обумовило нищення фресок. На початок ХІХ століття костел Архистратига Михаїла повернули місцевій громаді вірян.

Вілла «Анна»

Вілла «Анна» є яскравим взірцем сецесійного приватного будинку. Її збудували у 1911 році. Будинок вражає своєю стрункістю, різнобарвною ліпниною на стінах і надто імпозантним похиленим флюгером на вежі. Існує легенда, що начебто в нього колись вдарила блискавка.

Джерело: kray.org.ua

Про будівничого і замовника цієї вілли нічого невідомо. Певний час у ній розташовувався повітовий суд. Зараз тут відділення районної лікарні.

Джерело: galinfo.com.ua

Джерело: haidamac.org.ua

Як туди дістатися

Доїхати до Старої Солі автомобілем можна орієнтовно за годину і сорок хвилин. Залізницею вийде дістатися до Старого Самбора як приміським потягом Львів-Сянки, так і пасажирськими Львів-Солотвино та Київ-Солотвино, а вже потім звідти їхати автобусом, що їде на Добромиль чи Нижанковичі. Автобуси до Старої Солі ідуть з АС Західна, що на Городоцькій, 359.

Джерело: andy-travel.com.ua

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: uk.wikipedia.org, karpaty.info

Головне фото: Джерело: galinfo.com.ua

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!