Правда чи брехня? Фактчекінг і експертний аналіз дебатів Садового і Синютки

4796 0
Tvoemisto.tv провело факт-чекінг тверджень обох кандидатів на посаду міського голови, які прозвучали в опублікованих інтерв’ю з політиками. Ці ж тези вони озвучили під час дебатів, що відбулись 18 листопада. Також ми провели обговорення дебатів з незалежними експертами. Пропонуємо висновки із проаналізованого.

50 відтінків правди

Методологія факт-чекінгу була такою – ми перевіряли твердження про ті факти й події, які можна перевірити у відкритих джерелах, які вже відбулися, а також ті, що містять посилання на статистику чи дані. Твердження, у яких були узагальнення, у яких кандидати висловлювали свої наміри та плани, ми не перевіряли. Ми також не брали до уваги будь-які оцінки і прогнози, які висловлювали політики.

Усі твердження подані прямою мовою.

Олег Синютка

«Те, що сьогодні зроблено, буде тяжко виправити – 130 забудов за 2,5 роки з'явились усупереч Генплану, і в результаті ми маємо транспортний колапс, проблеми зі школами і садочками», – сказав кандидат в інтерв’ю Tvoemisto.tv.

«За півтора року міськвиконком прийняв рішення про 130 забудов, які суперечать Генплану міста», – повторив він під час теледебатів.

Це твердження ґрунтується лише на висновку журналістів порталу «Наші гроші. Львів», видавцем якого є ГО «Львівська група». Вони аналізували усі містобудівні умови та обмеження видані міським виконкомом від липня 2017 року до серпня 2019 року. А також – на коментарях опитаних ними експертів, серед яких є один з авторів генплану.

«Треба будувати і нові вулиці. Коли я йшов із Львівської міської ради у 2014 році, то на дві третини була збудована дорога від кільця Кульпарківська – Наукова до Любінської – Ряшівської», – говорив кандидат в інтерв’ю.

Як інформувало Tvoemisto.tv у статті «Заморожена Ряшівська», цю нову дорогу збудували лише на 20%.

Про автобуси виробництва МАЗ, що курсують у Львові: «Це не просто прецедент, це транспорт, який закуплений в обхід тендеру за лізинговою схемою і за ціною вищою, аніж коштує «Електрон».

З опублікованих на сайті ЛМР договорів фінансового лізингу та додатків до нього (розділ – ціна предмету лізингу) випливає, що один «Електрон» обійшовся місту у 147 тис. євро, а один МАЗ – у 122,26 тис. євро. Іншими словами, МАЗи були дешевшими, ніж «Електрони».

«Львів за 10 місяців недоотримав 750 млн гривень надходжень до бюджету – зокрема, через недиверсифіковану економіку», – сказав Олег Синютка в розмові із журналісткою Tvoemisto.tv.

Це підтверджується інформацією, оприлюдненою Tvoemisto.tv у новині «Бюджет Львова через Covid-19 недоотримав майже 750 мільйонів гривень» та звітом про виконання дохідної частини міського бюджету Львова за 9 місяців 2020 року. Утім, ідеться не про 10, а саме про 9 місяців цього року. Лише менше половини недоотриманих надходжень (близько 230 млн грн) припадає на ПДФО, обсяги якого залежать безпосередньо від діяльності місцевого бізнесу. Надходження скоротились і через карантинні пільги для підприємців та орендарів.   

Андрій Садовий

«Цього року ми переорієнтували 240 млн на медицину поза планом – коронавірус змушує ухвалювати рішення достатньо швидко. А від держави ми отримали копійки, і це мене мучить, коли я чую про мільярдний «ковідний» фонд», – сказав Андрій Садовий в інтерв’ю і повторив про перерозподіл 240 млн грн під час дебатів.

За даним порталу Open Budget, за 9 місяців 2020 року бюджет Львова (як і інші місцеві бюджети) справді не отримав жодних субвенцій з державного бюджету на лікування чи профілактику COVID-19. Проте, за словами голови ЛОДА Максима Козицького, Львів отримав субвенцію на реконструкцію приймальних відділень 8-ї міської клінічної лікарні та Львівської лікарні швидкої медичної допомоги. За даними порталу Open Budget, йдеться про 13,5 млн за 9 місяців цього року.

Згідно зі звітом про виконання бюджету за 9 місяців цього року, на охорону здоров’я та пов’язані з протидією COVID-19 заходи використано 342,8 млн грн загального фонду бюджету (з них 149 млн – медична субвенція), 96,8 млн грн з бюджету розвитку і 69,8 млн грн з резервного фонду. Невизначеність твердження про додаткових 240 млн грн на медицину не дозволяє підтвердити чи спростувати його.

«Жодне місто України не має повноцінного електронного квитка – це репліки. А Львів матиме», – говорить чинний міський голова Львова Андрій Садовий.

Якщо розуміти електронний квиток як виключно автоматизовану систему оплати проїзду у громадському транспорті, то вона є вже у багатьох містах, зокрема у Києві, Вінниці, Житомирі, Тернополі, Івано-Франківську та Луцьку. Проте, в усіх цих містах вона не охоплює усі маршрути приватних перевізників. Крім того, водії останніх все одно приймають необліковану готівку від пасажирів. Якщо ж йдеться про електронний квиток як про перехід на оплату транспортної роботи, то з вище згаданих міст платять своїм перевізникам за транспортну роботу Івано-Франківськ, Вінниця і Житомир. Проте, йдеться лише про комунальний електротранспорт. Іншими словами, повноцінного електронного квитка в Україні ще ніде немає.

«Так, практично половина фракції Європейської солідарності – це великі забудовники або їхні представники», – відповів Андрій Садовий журналістці Tvoemisto.tv, а пізніше використав цю тезу у запитанні до Олега Синютки під час дебатів.

За даними ЦВК, «Європейська солідарність» отримала у Львівській міській раді 26 мандатів. За інформацією, яку зібрало раніше Tvoemisto.tv про нових львівських депутатів, девелоперський бізнес обслуговують депутати від ЄС – правники Олексій Різник та Юрій Ломага, які працюють з Григорієм Козловським і «Авалоном».

Ще один депутат від ЄС – Назарій Бербека – є співзасновником та керівником «Львівської інвестиційної компанії», яка отримала низку містобудівних умов та обмежень для забудови у Львові і відома більше під маркою «Нова оселя».  Родина ще одного депутата від ЄС – Петра Адамика – теж має інтереси у девелоперському бізнесі. За даними системи Youcontrol, дружина депутата Яна Адамик є співзасновницею ТОВ «Роксоляна холл», що є замовником будівництва житлового будинка на Левандівці. Зв’язки інших депутатів із забудовниками нам не вдалось відстежити.

Під час дебатів від кандидатів також прозвучали тези про створені ними робочі місця. Андрій Садовий говорив про 35 тисяч у Львові, а Олег Синютка – про 242 виробництва і 23 тисячі робочих місць в області. Також Андрій Садовий говорив про 300 км відремонтованих у Львові вулиць, а Олег Синютка – про 1700 км доріг в області, «зроблених його руками». Аби перевірити ці заяви, Tvoemisto.tv надіслало запити на інформацію до відповідних розпорядників інформацією.

Що думають експерти про виборчі кампанії кандидатів

Tvoemisto.tv запросило до студії незалежних експертів: координатора Комітету виборців України на Львівщині Миколу Бучина, представницю західноукраїнського відділення Міжнародного фонду «Відродження» Оксану Дащаківську, директорку українського фонду вивчення громадської думки «Соціоінформ» Наталію Зайцеву-Чіпак, завідувача кафедри політичних наук, керівника програми «Етика – політика – економіка» УКУ Юрія Підлісного і кандидатку політичних наук Юрія Підлісного.

Усі експерти зійшлися на думці, що виборча кампанія у Львові між першим і другим туром виборів голови Львівської ОТГ пройшла досить спокійно. Хоча, за словами Миколи Бучина, у ній були присутні елементи прихованої реклами, фейків, чорної реклами зі сторони обидвох кандидатів.

Микола Бучин також закцентував на тому, що Олег Синютка зайняв більш агресивну та атакувальну позицію, а Андрій Садовий – оборонну, що базується на його досягненнях на посаді.

«Маємо дуже конкурентноздатну кампанію, передбачити результати якої зараз не береться ніхто. Спокійний характер кампанії зумовлений не тільки культурою самих кандидатів чи їхніх штабів, але й тим, що Львів – своєрідна культурна столиця і виборчі технології мають відповідати електорату. Гіпербрудні технології, чорний піар грубого помолу у Львові могли би дати зворотний ефект», – каже Микола Бучин.

«Кампанія достатньо демократична, має змагальницький характер. Дух змагання – важливий для демократичних виборів. Ці вибори не лише про те, хто стане головою, а про те, що понизити рівень дискусії буде вже не можна», – підтримує Оксана Дащаківська.

Вона також зазначила, що обидвоє кандидатів у межах кампанії намагались залучити і мобілізувати якомога більшу кількість лідерів думок, різні громадські організації, що свідчить про визнання сили громадянського суспільства у Львові.

«Олег Синютка більше робив акцент на представництва організацій національного рівня, а Андрій Садовий – на місцеві громадські організації, достатньо близькі до мешканців. Хоча бидвоє кандидатів намагались зберегти у своїй риториці і кампанії оцю включеність Львова у загальнонаціональний контекст, Львів – місто національного масштабу», – говорить Оксана Дащаківська.

Оксана Дащаківська

Наталія Зайцева-Чіпак помітила іншу особливість кампаній обох кандидатів:

«Хотілося б, щоб кандидати більше провадили виборчу кампанію з позиції «за» – чому треба голосувати за мене, чим я кращий, цікавіший, конкурентніший, компетентніший за мого опонента. А тут ми бачимо, що в деяких моментах кампанія ведеться з позиції «проти»: опонент поганий. Такий спосіб говорить про те, що кандидати не готові висловлювати серйозні аргументи, критичні зауваження».

Окрім того, за словами Наталії Зайцевої-Чіпак, у цій кампанії з’явився новий тренд, що лише вимальовувався під час попередніх місцевих виборів.

«Це все більша ситуативність позиції виборця. Такі тренди вже є в багатьох країнах Європи і у великих українських містах. Наприклад, зранку людина каже, що буде голосувати за Садового, потім чує якийсь аргумент чи обіцянку, і ввечері переключається на Синютку, і невідомо, з яким вибором вона встане наступного ранку», – пояснює соціологиня.

Наталія Зайцева-Чіпак

Про що забули сказати Садовий і Синютка

Перед початком дебатів між кандидатами на голову Львівської ОТГ Соломія Кривенко наголосила на тому, що варто бути обережними і менше загострювати увагу на риториці, а більше звертатись до раціональних аргументів, озвучених кандидатами:

«Я би хотіла, щоб всі звернули увагу на те, де є логічний аргумент, а де відбуваються заборонені риторичні прийоми, коли негативно заангажованими словами, інтонаціями чи риторикою намагаються дискредитувати конкурента».

Соломія Кривенко

Після дебатів вона зазначила, що моменти, від яких вона застерігала, під час дебатів були.

«Я би назвала це не маніпуляціями, а емоційними аргументами. Більш активним тут був Олег Синютка, з його боку прозвучали такі ярлики на адресу Андрія Садового, як кумівство, фарисейство, хаотична забудова, словоблудство, розтрата коштів, збанкрутувати місто, підвести підприємців. Це створює емоційний фон ставлення до Садового», – пояснює Соломія Кривенко.

«Олег Синютка почав з атакувальної стратегії і дотримувався її протягом усього ефіру. Андрій Садовий, навпаки, чи продумано, чи вимушено, використовував стратегію оборони. Одне з правил політтехнологів – якщо ти хочеш перемогти, то маєш поводитись, як переможець», – прокоментував дебати Микола Бучин.

Микола Бучин

Наталія Зайцева-Чіпак, Оксана Дащаківська і Юрій Підлісний зазначили, що обидвоє кандидатів концентрували увагу на «гасінні пожеж», тобто на питаннях, що є гострими сьогодні і покликані змобілізувати виборців. Натомість експертам бракувало у дебатах відповідей про візію Львова, про стратегічний розвиток міста на роки.

«Хочеться, щоб претенденти на посаду міського голови обговорювали не лише господарські речі, речі, пов’язані з ремонтами і негативними моментами в житті міської господарки, а щоби вони пропонували візію міста на 10-20 років вперед», – каже Юрій Підлісний.

«Я не почула, з якими пріоритетними соціальними групами, з якими мешканцями, районами будуть працювати кандидати, на що робиться ставка на наступні роки. Ми почули про дві категорії – ІТ-сектор та пенсіонерів. Але насправді ми не почули про науковців, студентів, ми не почули про тих людей, які просто живуть в місті щодня, мають середній дохід, голосують за проєкти громадського бюджету – беруть участь у щоденному житті. Мені дуже бракнуло небанального розуміння мешканця, мешканки, громади, хоча до громади були часті відсилки. Ще більше мені бракнуло отого розуміння, що громада – це сьогодні трошечки більше, ніж місто Львів. Про оці приєднані території, з якими ми стаємо сильно взаємозалежними, розмови бракувало», – зазначила Оксана Дащаківська.

Також вона сказала, що не почула нічого про інноваційні рішення, хоча обидвоє кандидатів говорили, що Львів – інноваційне місто.

«Мені бракувало розмови про безпечне місто в різних контекстах – парків, освітлення, з огляду на довкілля, на зміни, в яких ми перебуваємо сьогодні. Про це треба говорити, навіть якщо ці теми не вибрали для дебатів», – додала експертка.

«Місто Львів – це не про господарку. Львів – це знакове місто для східно-центральної Європи», – резюмував Юрій Підлісний.

Юрій Підлісний

Утім, усі експерти погодились із тим, що і Андрій Садовий, і Олег Синютка під час дебатів добре показали себе як особистості. І хоча, на думку гостей Tvoemisto.tv, дебати навряд чи стануть визначальними для ухвалення львів’янами рішення 22 листопада, та все ж свій вплив на тих виборців, які ще не визначились, вони матимуть.

Дмитро Борисов

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!