Фото: blogemia.com

Фото: blogemia.com

«У нас дефіцит всіх груп крові». Як працює Центр служби крові у Львові під час карантину

2880 0
Якщо докарантинна позначка кількості донорів сягала 1200 людей за місяць, то, приміром, протягом травня у центр звернулося лише 780 охочих.

Із початком коронавірусу та карантину у Львівському обласному центрі служби крові відчутно забракло донорів. Напередодні Всесвітнього дня донора, який відзначають 14 червня, Tvoemisto.tv поспілкувалося з завідувачем донорського відділення Служби крові у Львові Ігорем Горбалем та зясувало, яка нині ситуація із донорською допомогою у закладі.

Зараз у Львівському обласному центрі служби крові – дефіцит всіх груп, особливо 1 негативного резус-фактора, оскільки її, за словами експерта, найбільше використовують. Якщо докарантинна позначка кількості донорів сягала 1200 людей за місяць, то, приміром, протягом травня у Центр звернулося лише 780 охочих.

«На день ми маємо від 30 до 40 осіб донорів, що недостатньо, бо не можемо не те, що забезпечити медичні заклади області, а й самого Львова. В середньому орієнтуємося на 50-60 донорів на день – така оптимальна цифра, яка покриває наші запити в цілому. Важко сказати, з чим саме це пов’язано, але одна з основних проблем, мабуть, добирання, оскільки багато людей, точніше 40% наших донорів, приїжджали з районів», – розповідає Ігор Михайлович.

Читайте також: Як стати донором крові. 10 порад

Станом на сьогодні 70% – донори-родичі, які здають кров для своїх близьких. Інші 20-30% – донори-волонтери, добровольці, як приходять допомогти.

«Дуже сподіваємося, що з послабленням карантину і відновленням міжміських маршрутів, ситуація стане кращою», – каже він.

У Центрі служби крові також є 40% донорів постійних, які можуть приходити від двох разів на рік і навіть до пяти. 60% – це донори первинні, які приходить лише раз.

«За законодавством, до речі, можна здавати на рік максимум шість разів для чоловіків і для жінок – 5. Є у нас також донори плазми, які здають окремий компонент крові – плазму, її можна здавати частіше, що два тижні. Але їх мало – всього 3%. Є ті, які здають тромбоконцентрат – спеціальний компонент, що йде на лікування онкохворих дітей і дорослих. Тут ситуація стабільша, бо нам допомагають волонтери з організації молодих донорів і благодійники з фонду «Із янголом на плечі», – додає Ігор Горбаль.

Фахівець також нагадує, що донором може людина від 18 до 55 років, яка не мала хронічних серцево-судинних захворювань чи хвороби дихальної системи, печінки. І вага має бути більше 55 кг, якщо ж менше, то це, за словами Ігоря Михайловича, мало, аби повноцінно здати кров.

Читайте також: У львівській лікарні швидкої допомоги планують відкрити лабораторію для діагностики Covid-19

«Ми дивимось показники гемоглобіну, артеріального тиску і тоді допускаємо чи не допускаємо до здачі. Наголошуємо також на підготовці, бо 5-6% охочих списуємо тільки через неправильне харчування. Тому з вечора перед здачею крові радимо обмежити вживання жирних продуктів: сметани, свинини, майонезу, а зранку – легкий сніданок: чай, печиво чи каша без масла і молока. Добре теж попити більше рідини – чаю, мінеральної води», – каже чоловік.

У час карантину у Центрі служби крові дотримуються епідеміологічних норм: обробляють руки, одягають засоби захисту, міряють температуру перед входом та дотримуються дистанції. А зараз своїх донорів там почали тестувати на наявність антитіл до коронавірусу.

«Ми сьогодні вперше протестували і, якщо в нас будуть в майбутньому тест-системи, то будемо продовжувати обстеження. По-перше, це дозволяє виявити гострі фази захворювання, а також людей, які перехворіли. Їх ми можемо використати як донорів плазми для людей хворих, що на лікуванні», – додає він.

Окрім цього, із початком карантину у Львові ініціювали безкоштовний доїзд охочих здати кров до Обласного центру служби крові. Тоді можна було звернутися до диспетчера, узгодити час та поїздку. Однак, за словами Ігоря Горбаля, така ідея пропрацювали близько тижня, після чого її чи то скасували, чи то призупинили.

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!