Фото: 4 studio

Фото: 4 studio

З нас насміхаються. Чому львів'яни вийшли на Бандери захищати бруківку

7133 0
На вулиці Бандери під осіннім холодним дощем зібралося кілька десятків людей, які мешкають тут та на прилеглих вулицях, щоб висловити свою позицію про її реконструкцію. Вони не довіряють владі, не розуміють, скільки на ній залишиться бруківки, мають претензії до кількості смуг, а ще хотіли б побачити когось із Львівської міськради та нову візуалізацію, якої досі чомусь немає. «Твоє місто» згадало, з чого почалося проєктування вулиці та послухало страхи людей.

На вулиці Степана Бандери шумлять вантажівки. Там ріжуть трамвайну колію, згрібають ковшем бруківку, вантажать, вивозять. Заклопотані робітники перегукуються, сварять студентів, які перебігають розриту вулицю, перелізаючи через загородку.

Дощ і вулиця Бандери

Холодно, мерзлякувато, дощить. Перед першим корпусом Львівської Політехніки, неподалік ще не розритої дороги, збираються люди. Незнайомі переглядаються між собою, щоб пересвідчитись, що однодумці. Знайомі вітаються та нарікають на дощ.

Вони прийшли сюди сказати, що їх не влаштовує те, якою може стати їхня вулиця після реконструкції. Їх хвилює, що буде із гранітною бруківкою, чи зріжуть дерева, ширина вулиці. Нарікають, що їх не чують, не зважають. Своє бачення вони намагаються донести міській владі вже кілька років.

Вулиця Степана Бандери мала стати зразком сучасної урбаністики, прикладом вдалої міждержавної комунікації і порозуміння з мешканцями. Проєкт розроблявся ще у 2016 році у співпраці з Ляйпцізькою міською радою і реалізовувався у межах ініціативи «Вулиця для всіх» за кошти Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку (BMZ, Німеччина). На це виділялося 80 тисяч євро. 

Суть ініціативи – максимально залучити мешканців та всіх охочих до цього процесу. Головною умовою було те, що вулиця має бути магістральною і нею має їздити трамвай. Обирали між Вітовського та Бандери.

Віддали перевагу вулиці Бандери через те, що ще за австрійських часів її задумували як парадну вулицю, що проводить гостей міста від Двірця до центру.

Читайте також: Ще не вмер Бандера. Якою львів'яни запам'ятають цю вулицю до ремонту

Львів’яни обговорювали, якою вони бачать вулицю рік, а то й півтора. Напрацьовували різні рішення, малювали проєкти і навіть організовували екскурсії для журналістів, урбаністів, німецьких фахівців. Утім, на громадських слуханнях у 2017 році проєкт, розроблений разом з німцями, львів’яни відкинули. Їх не влаштовувало дорожнє покриття та ширина вулиці. У міської влади вимагали розробити новий проєкт, що передбачатиме збереження автентичної бруківки та чотири смуги руху.

«Усі присутні заслуговуватимуть на вулицю, за яку вони проголосували. Півтора року тривали консультації з мешканцями. Зараз ви зробили дуже погану послугу іміджу України, демонструючи, що наше суспільство є незрілим», – відреагував тоді на результати голосування на громадських слуханнях директор «Інституту просторового розвитку» Олег Шмід.

Він тоді додав, що проєктувати вулицю за новими вимогами «Інституту просторового розвитку» не буде. Тож, опираючись на проєкт «Інституту», інша компанія – ТзОВ «Трамдорпроект» – виготовила новий, робочий. Влітку цього року визначили підрядника – ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», а на початку цього тижня розпочалися роботи.

Читайте також: Десятки паркомісць і звужена проїзна частина. Якою буде вулиця Бандери після реконструкції

Детальних візуалізацій проєктант не зробив, а у міській раді пояснюють, що суттєвих відмінностей від старого, ескізного проєкту немає, окрім покриття. Зокрема, дорогу запланували замостити історичною бруківкою та римським каменем і зробити дві смуги руху.

Візуалізація «Твого міста». Розроблена за коментарями представників ЛМР та «Львівавтодору»

Нині мешканці знову вимагають скасувати уже оновлений проєкт реконструкції вулиці Бандери і розробити новий, із дотриманням пам’яткоохоронного законодавства. 

Кілька десятків мешканців, які прийшли на ці збори, підписуються під документом. Згодом вони адресують його міськраді Львова та міському голові.

Міські урядники ж реагують дистанційно – у влогах, зверненнях з медій, коментарях у соцмережах. Зокрема, заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий у своїх влогах розповідає, що вимоги мешканців нелогічні.

Однак, досі так і не оприлюднили нової візуалізації, яку варто таки розробити, видрукувати і розмістити на самій вулиці. Це би точно зняло багато запитань у спілкуванні людей та влади.   

Збори і політичні партії 

Збори розпочинаються. Пані Романія Бачманюк, яка представляється мешканкою цієї вулиці, каже, що саме вона ініціаторка зібрання.

Нарікає, що уже два роки тому мешканці гуртувались, збирали підписи. «Щоби ми, як громада, вирішували, що має бути в місті, що має бути на вулиці», – пояснює вона. Втім, на їхні вимоги ніхто не зважив.

Розповідає, що коли зібрали підписи майже трьохсот активних мешканців вулиці, які мали свій погляд на реконструкцію, то навіть не знала куди й кому адресувати їх. Звернулась до Тараса Чолія, голови фракції УГП в ЛМР, а також до громадської організації ГО «Народна дія Львів», аби допомогли «організувати все правильно».

«Я не є борцем, просто вимушено борюся з цим, підтримка людей мені не байдужа, дуже важлива», – пояснює пані Романія.

Після неї мікрофон бере Тарас Чолій, розповідає як підтримував мешканців вулиці під час громадських слухань два-три роки тому, і що нині готовий йти під Ратушу, аби все ж достукатись до мерії.

У натовпі можна було також побачити представників партій «За майбутнє», «Варта» та «Європейської Солідарності».

А мешканці вулиці Степана Бандери проголосували за виголошені вимоги, підписались і розійшлись, нарікаючи, що міська влада не йде на діалог: «Міський голова ж навряд, чи прийде на мітинг».

На що нарікають і де відкоригована візуалізація

«Ми просимо максимально зберегти бруківку, не використовувати якісь інші матеріали. Ця бруківка пережила багато років, це міцний, добрий матеріал. Думаю, якщо її заберуть, Львів втратить своє обличчя», – пояснює пані Ірина. Вона живе на цій вулиці.

Пані Наталія ж звертає увагу на те, що мешканці вулиці досі не бачили відкоригованого плану відновлення.

«Ми не побачили відкоригованого плану, де б врахували те, що було на слуханнях у 2017, 2018 роках. Вулицею вже ходити важко, треба її робити, але треба було до людей з повагою поставитись. Ми ж ходили на ті збори, вносили свої коригування, пропозиції. Є багато речей, які хотілось би зясувати. На жаль, з представників міської влади нікого немає», – каже жінка.

Має свій погляд на те, що відбувається і голова Львівського обласного осередку Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк. «Місто варте, щоб його зберігати, а бачимо тільки руйнування. Вулицю почали ламати, руйнуючи бруковане покриття важкою технікою, його не так треба демонтувати. Почали роботи, то хай вирішують питання комунікацій, далі замощують бруківкою цю вулицю і залишають як була», – каже він.

Андрій Салюк додає, що міська влада не дає громаді можливості скористатися інструментами громадянського суспільства і постійно ігнорує результати громадських слухань.

Олександр, який теж живе на вулиці Степана Бандери, обурюється, що міська влада відверто ігнорує пропозиції громади. Вулицю він бачить широкою, аби транспорт міг розминутись із трамваями, вони досить часто ламаються.

«Нас мають за дурнів? Розповідають, що римський камінь кращий від австрійської гранітної бруківки. Який шум? у мене вікна спальні на цю вулицю виходять! Ми мешканці, ми маємо диктувати умови. Чому у громадянському суспільстві не зважають на рішення громади», – обруюється він.

Живе на цій вулиці і Євген. Дивується, що міська влада не користається з можливості поспілкуватися з ними, часто насміхається і називає захисниками бруківки.

«Наскільки я розумію, то йдеться про те, що взагалі бруківка зникне. З нами треба зустрічатися і спілкуватися. З нас посміялися, мовляв, хто ви такі, захисники бруківки. Ми хочемо, щоб на нашу думку зважали», – каже він.

Такої ж думки і Юрій Залізняк, який живе поруч, на вулиці Здоров’я. За його словами, люди не довіряють владі, тому мають бути детальні роз’яснення, щоб вирішити непорозуміння.

«Адміністрація в місті має поводитись так, щоб непорозумінь не було. Одні хочуть бруківку, інші – асфальт, значить, мають бути роз’яснені недоліки і переваги в одному і в іншому випадках. Класно, коли приїздить сюди посадовець на велосипеді і каже, як воно все буде по-європейському. Але скажіть, чому люди на цьому році управління певною командою досі їй не довіряють. Якщо немає довіри, значить немає правильної комунікації», – роздумує він.

Вікторія Савіцька

Фото: 4 studio, скріни зі стріму «Твого міста»

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!