«Як перетворити кризу у можливості». Не час різати одне в одного бізнес-пиріг, треба його збільшувати

2174 0
«Кризи нас змушують думати не односторонньо. А ще мають бути здоровий глузд і партнерські відносини».

Чергова дискусія медіа-хабу «Твоє місто» «Як перетворити кризу у можливість». Вона проводиться спільно з Львівською бізнес-школою УКУ за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID. Дискусії акцентовані на пошуку інноваційних рішень у час кризи, які здатні допомогти українському, зокрема львівському бізнесу, розвиватися.

Дискусія «Креатив під час пандемії. Як львівські підприємці перетворюють кризу у можливість» присвячена не якійсь конкретній проблемі, а концентрувалась на позитивних кейсах. Зокрема,  як компанії прийшли до цих рішень у своєму бізнесі і змінили його у кращу сторону.

Криза – це багато проблем, але й можливості

Як каже голова Комітету з питань ресторанної галузі при Жіночій діловій палаті Лідія Лукович, криза показала, що компанії переорієнтовуватися, переосмислювати свою діяльність. Звичайно, криза – це небезпека втратити бізнес, але разом з тим це і можливості. Зокрема, з чотирьох закладів, які входять в це об’єднання, працював лише один. Щодо інших, то один довелося закрити, два – переформатували, доповнили. А останній – відкрили у цілком новому форматі.

«Для нас це був час для переосмислення, щоб почати щось нове. І дуже тішимося, що так сталося. Ми змогли подивитися і на наш колектив, бо це є ті люди, з якими ми щось творимо», – пояснила вона.

За словами Лідії Лукович, це важливо, бо можна побачити, хто саме є у команді, хто здатен бути гнучким і готовим йти вперед, незважаючи ні на що.

Криза – це нові виклики, але якби це пафосно не звучало, й нові можливості, наголошує співзасновник компанії JeetBeep Олексій Даців. За його словами, у компанії ще раніше були технології і певний предмет розвитку і він приніс додану вартість як для споживачів, так і для бізнесу.

Зокрема, це можливість безготівкової оплати через смартфон в транспорті. Цей проєкт був зроблений спочатку для «Львівелектротрансу», зараз його реалізовують також і для автобусних перевезень. Цей проєкт також був запущений в Івано-Франківську, у жовтні він запрацює у Чернівцях. Потім – у Запоріжжі, Одесі.

Інший кейс реалізований з компанією «АТБ» – «Скануй і купуй». Його особливість у тому, що застосунок «оживає» у самому маркеті. Він вирішує проблему черг, закупівлі не великої кількості товарів. Ще один кейс з компанією Rozetka – «Поштомати видачі» і він дає змогу зменшити кількість контактів між людьми.  Також вдалося запустити у час пандемії соціальний проєкт з пластунами і Львівською міськрадою, суть якого у тому, щоб навчити старших людей оплачувати комунальні послуги онлайн.

За словами Олексія Даціва, кризи нас змушують думати не односторонньо. А ще мають бути здоровий глузд і партнерські відносини. «Важлива культура компаній, власників. А друге – це те, що під час кризи люди розкриваються по-новому. І ми стараємося бути ближчими, подати руку одне одному, допомогти – і так і зароджується соціальні проєкти, різні можливості», – наголошує співзасновник компанії JeetBeep.

Час подумати про львів’ян

Подібна кризова ситуація у Львові не вперше, згадує президент Львівського туристичного альянсу, засновник компанії «Чудо-тур» Лев Підлісецький. Зокрема, він наводить 2009 рік, коли лютував свинячий тур і теж у Львів не їхали туристи та не працювали ресторани. І тоді на спільній зустрічі представників туристичної галузі з львівською владою придумали акцію «Львів за пів ціни». Її вперше провели до Дня святого Миколая і вона стала дуже успішною. «І таким чином ми врятували туристичний сезон 2009-2010 років», – згадує Лев Підлісецький.

Розповідає, що Львівський туристичний альянс, президентом якого він є, працював ще з 2010 року, однак там не було готельєрів. І тільки під час кризи цього року вони доєдналися до цього об’єднання і у серпні було організовано медіа-тур до Львова, а також акцію до Дня Незалежності – #Їду до Львова. «Я думаю, що всі у Львові відчули результат цього об’єднання і цієї промоції. День Незалежності був достатньо успішний з точки зору приїзду туристів до Львова», – зазначив він.

Також для засновника компанії «Чудо-тур» важливо те, що люди під час кризи стають соціально відповідальними. Він наголошує, зараз потрібно думати не про конкуренцію між собою. «Бо якщо ми конкуруємо, то ріжемо на частинки один пиріг, а нам його треба збільшувати», – каже Лев Підлісецький.

Він також розповів про проєкт, який для «Чудо-туру» реалізовує компанія JeetBeep. Зокрема, за словами Олексія Даціва, застосунок виконуватиме кілька функцій. Перша – це запросити українців до Львова. Друга – турист зможе безготівково розрахуватися за послугу, або ще удома купити тур. Третій – через додаток отримувати запрошення, коли він буде, наприклад, прогулюватися на площі Ринок. І четвертий – дуже важливий під час пандемії кейс – долучення львів’ян до екскурсій по Львову.

«Для нас дуже важливо зробити наші послуги зараз доступними для львів’ян», – каже Лев Підлісецький.

Про глобальне пожвавлення говорити ще дуже рано?

Ресторатор, власник закладів Tante Sophie, Dublin та «Майстерня карамелі» Андрій Дзюбан каже, що має й інший бізнес – ферму по розведенню равликів та є власником великої івент-компанії і коли прийшла криза, все обвалилося. Тому довелося приймати швидкі рішення і вони були направлені, на жаль, не на розвиток, а на те, щоб зберегти команду. Насамперед вони стосувалися ресторанного бізнесу і ними стала доставка та більш проста та дешева їжа. «Це не було про бізнес, але це дозволило зберегти команду і працівникам утримувати свої сім’ї», – зазначив Андрій Дзюбан.

Так, працівники з івент-компанії, які раніше придумували великі події, перекваліфікувалися у водіїв, а паб Dublin почав працювати як ще одна точка видачі.

Інше рішення – равликів, яких продавали в ресторані Tante Sophie, запустили як фарш у торговельних мережах. «Тобто, ми вийшли з формату ресторану – у виробництво», – пояснив він.

Також, за словами Андрія Дзюбана, за час карантину вдалося реалізувати проєкт, на який раніше не було часу. Зокрема, на равликовій фермі рік працювали над виготовленням косметологічного продукту зі слизу та ікри. Це дуже цінний у світі продукт, оскільки у них є великий вміст білка, колагену, багато амінокислот. «За час карантину нам вдалося відтестити формулу, отримати сертифікати, провести дослідження. І уже найближчим часом буде вихід нашого продукту», – повідомив підприємець.

Також компанія розвиватиме ще інший невеличкий бізнес, який стосується японської кухні.

Президентка Жіночої ділової палати України Наталія Карпенчук-Конопацька розповіла, що під час кризи вдалося багато зробити. Зокрема, окрім подій, які проводили онлайн, організували галузеві комітети, які реалізували багато цікавих ініціатив.

Окрім того. за її словами, у час кризи, дуже багато жінок відкрили свої бізнеси. Підприємиця зазначає, зараз на ринку є певне пожвавлення і відкрилися певні можливості. Для прикладу, якщо раніше бізнес не міг відкритися, через високі ціни на оренду, то зараз в центрі Львова можна винайняти приміщення на 40-50% дешевше, ніж було раніше. Окрім того, багато людей реалізовують нові цікаві ідеї, на які раніше не мали часу.

Ще один позитивний момент той, що зараз виникло багато колаборацій, навіть між конкурентами.

Натомість Андрій Дзюбан вважає, що говорити зараз про якесь глобальне пожвавлення ще дуже рано.

«Ми щось переосмилили і напевно будемо більш ефективними. Однак підстав для всеохополюючого оптимізму мало», – зазначив він.

Засновник компанії «Чудо-тур» Лев Підлісецький ще раз наголосив на тому, що зараз добрий час, щоб залучити львів’ян, як в ресторани, так і туристичну галузь. Зокрема, компанія, яку він очолює, взялася за розробку турів Львівщиною. До того ж і приїжджі туристи матимуть мотивацію залишитися тут трішки на довше.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

«Твоє місто» спільно з Львівською бізнес-школою УКУ реалізовують проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи», який виконується в межах Проєкту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!