фото: Варіанти

фото: Варіанти

«Це наруга». Адміністрація цвинтаря про засмагання на Марсовому полі Львова

11764 4
Дирекція Личаківського цвинтаря неодноразово викликала поліцію, щоб припинити «ігрища» на Марсовому полі.

Марсове поле у Львові — це військовий меморіал, на якому поховані радянські військові, стрільці і старшини Української Галицької армії та жертви Замарстинівської в'язниці. Та львів'яни часом використовують його як відпочинкову зону. На Гарячій лінії Львова опублікували фото, як на Марсовому полі засмагають люди, що викликало бурхливе обговорення у Facebook. Директор Личаківського кладовища, на балансі якого перебуває меморіал, Михайло Нагай розповів Tvoemisto.tv в експрес-інтерв’ю, що така ситуація повторюється вже не перший рік, та пояснив, як її можна припинити.

Сьогодні у Facebook опублікували фото, як люди засмагають на Марсовому полі. Така ситуація тут спостерігається вже не перший рік. Наскільки це є доречно, зважаючи на те, що це військовий меморіал?

Це Личаківське військове кладовище, але оскільки там немає огорожі, то люди вільно можуть приходити на територію. Поле перебуває на балансі Личаківського кладовища, у нас є окремий державний акт на право користування. А люди просто приходять і хочуть приймати там сонячні ванни. Здебільшого, це студенти медичного університету і мешканці прилеглих будинків. Охорона регулярно просить їх покинути територію. Окрім цього, тут ще й собак вигулюють. Ми вже неодноразово викликали поліцію, яка приїжджала часто із запізненням. І я не знаю жодного випадку, коли б когось покарали за це, хоча це можна трактувати як наругу над могилою.

Тобто люди сидять поруч із могилами?

Так, там є зелена зона, але це все — один меморіальний комплекс. Там, де трав’яне покриття, самих могил нема — вони розташовані посередині. Поруч меморіал УПА, поховані жертви Замарстинівської в’язниці. Наскільки є порушенням те, що люди там відпочивають — не безпосередньо на самих могилах, а поруч? Мало хто собі дозволить лягати на пам’ятник, то взагалі було б дико. Але всі ж чудово знають, що ця вся територія є меморіальним комплексом. Тут не треба лягати, щоби бути порушником, варто туди зайти, розкласти речі і засмагати — це вже правопорушення. Тому ми намагаємося попередити людей або вже просимо їх покинути територію. Звернулися і в пресслужбу ЛМР, щоб вони поширили цю інформацію.

Крім того, ми розглядаємо проєкт, в межах якого маємо встановити технічну огорожу, щоби власники собак не могли вигулювати своїх улюбленців на території, адже зазвичай вони не мають із собою пакетів для прибирання. Загалом для вигулу собак є спеціальні місця, а не меморіальний комплекс. Крім того, є ж ухвала сесії, які засоби мають бути в людей для прибирання після своїх улюбленців.

Скільки приблизно могил є на Марсовому полі? Скільки людей поховано?

На центральній алеї поховано понад 3,5 тисячі людей. Окрім того, поховані ще воїни УПА, жертви Замарстинівської в’язниці, там є два хрести, і під ними крипти.

А що за проєкт з технічним парканом?

Спільно з управлінням історичного середовища хочемо облаштувати території, яка йде від вул. Мечникова до вул. Кутової, — там є алея шириною приблизно 10 метрів. У межах облаштування такої прогулянкової зони поруч можна зробити невисокий технічний паркан. Він психологічно налаштовуватиме людей на те, що не можна заходити на територію для вигулу собак або для того, щоб влаштовувати там відпочинкові ігрища.

Ми неодноразово викликали поліцію. І вона має приїхати, скласти протокол, щоб порушник потім поніс відповідальність. Ми зі свого боку робимо все можливе. Уже неодноразово ставили відповідні таблички, які ламають мешканці.

Взагалі яка була реакція поліції, коли ви її викликали?

Вони приїжджають часом через пів години після дзвінка, коли люди вже пішли з території. Іноді підходять, роблять зауваження, але ніяких штрафів не накладають. А якби кілька разів притягнули до відповідальності, то люди б менше тут з’являлися або й взагалі не було б такої проблеми.

Це відкритий простір, і поки його не обгородять, то ситуація повторюватиметься. Крім того, люди бачать, що поліція не реагує, і продовжують це робити далі. А ми не можемо стояти там постійно і відганяти кожного, хто приходить.

Вікторія Ейсмунт

Фото Ігоря Осідача Бурлаки, Гал-інфо, головне фото — «Варіанти»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!