«Місць немає, нам дуже шкода…» Як у Львові виник бум на приватні школи

7482 0
Кількість приватних шкіл у Львові швидко зростає, проте і цей факт не покриває запитів охочих навчатися в них. У той час, як у комунальних школах є недобір учнів у перші класи, кількість тих, що воліють цього року потрапити в приватні, у рази перевищує кількість місць. Навіть відвідування дитсадка, річна підготовка при приватних школах, вступні випробування та готовність батьків платити кілька десятків тисяч гривень за місяць навчання часто не рятують ситуацію, і діти опиняються «за бортом» обраної школи. Тvoemisto.tv з’ясувало, скільки у Львові приватних шкіл, за якими критеріями туди набирають дітей і чому цього року виник бум у приватній шкільній освіті.

Нестача місць чи балів?

«Історія з гірким присмаком», як написав Олексій Даців, відбулася з його сім’єю, коли після дворічного відвідування «Маленької Школи Вільних і Небайдужих» (садок, центр розвитку дитини для найменших, де вчать дітей ставати небайдужиками вже з трьох років, школа з уроками, цінностями та навичками від Холдингу емоцій «!FEST» – Ред.) донька так і не змогла потрапити в нульовий клас цього приватного закладу. 

«Мій пост – це не пост емоцій, а півтора місяця ґрунтовної роботи, аналізу та шоку. Вважаю, що початкова школа – дуже важливий етап для дитини. І для своєї донечки ми хотіли обрати найкращу школу, до якої мали беззастережну довіру. Але після двох років ходіння у садок, тривалої адаптації та занурення в освітній простір, що в підсумку мали б дати перевагу при вступі, у вайбер прийшло повідомлення, яке шокувало: «Місць немає, нам дуже шкода». Виходить, що вони спочатку інтегрували дитину в спільноту та середовище, а потім, не взявши до Школи, все зруйнували», – почав розмову Олексій Даців.

Із його слів, коли вони з дружиною поцікавилися причиною відмови у навчанні, то почули ще одну версію: дитина не набрала відповідної кількості балів.

«Тобто виходить, що дитині не вистачило знань, які вони самі мали їй дати», – веде далі співрозмовник, наголошуючи, що за аналізом, який вони з дружиною провели відповідно до щоденного звіту школи, в дитини весь цей час був високий рівень знань і адаптації – більш ніж 90%.

У садку, який відвідувала донька Олексія, загалом було 30 дітей (по 15-ть у двох групах), а набрати в два нульові класи мали 40 дітей. Звідки взялося стільки дітей у «нульовку» і чому не взяли їхню, чоловік не знає.

«Керівництво «Школи Вільних і Небайдужих» списки дітей могли скласти в січні місяці і порахувати, яка кількість дітей буде з числа тих, батьки яких працюють у «!FEST», відтак братиків і сестричок, які вже вчаться, і попередити решту, що може бути нестача місць. Натомість, з незрозумілих причин все зсунули до 19 червня і тим самим порушили державою визначені терміни, а потім відмовили. Моя дитина з незрозумілих причин випала з черги і пріоритетної категорії, а ми фактично стали в чергу 1 вересня 2021 року, коли почали ходити в Маленьку Школу, і відходили увесь 2022 рік. Я фактично залишився біля розбитого корита – витратив гроші, у дитини психологічний стрес, яка дуже хотіла там навчатися», – нарікає Олексій Даців, який за місяць перебування доньки у «Маленькій Школі Вільних і Небайдужих» платив 10 500 грн.
 

Навіть після кількох зустрічей із директорами та власниками школи порозумітися не вдалося, і ситуація зі вступом у нульовий клас не вирішилася. Де дитина навчатиметься з 1 вересня, батьки ще не знають, але розглядають кілька варіантів. Кажуть, вибір невеликий, бо вільних місць обмаль. Також до кінця цього тижня чекають зворотної реакції від «Школи Вільних і Небайдужих».

Віддати на навчання сина у Львівську приватну гімназію-ліцей планувала львів’янка Соломія. Для цього ще торік у вересні спеціально записала туди дитину на підготовку. Заняття відбувалися двічі на тиждень – по середах та суботах і тривали до кінця травня. За кожен урок платила по 200 гривень.

«Про Львівську приватну гімназію я чула багато гарних відгуків. Знала, що школа невелика, у класах по десятеро дітей. Мені це підходило. Ще на початку підготовчих занять у приймальному відділенні мене запевнили, що діти, які ходять до них на підготовку, гарантовано на бажання можуть залишитися в їхній школі. Майже цілий рік я була спокійна, проте у травні для дітей організували тестування», – пояснює Соломія.

Тестування проводили три суботи поспіль. Завдання жінка не бачила, але зі слів дитини зрозуміла, що вони були різні. У підсумку з потрібних 240 балів її син недобрав менш ніж сотню, що також, вважає Соломія, є чудовим результатом. Далі була бесіда з батьками.

«Перша фраза, яку почула від директорки: «Нічого розкішного я вам сказати не можу». Вона пояснила, що дитина не набрала відповідної кількості балів і не проходить у школу, натомість є діти, які мають блискучі результати, і вони в пріоритеті. Наостанок дала зрозуміти, що візьмуть нас лише у випадку, коли хтось відмовиться. Проте цього так і не сталося», – каже співрозмовниця.

Жінці дивно чути такі відмовки, адже, на її думку, недобір балів, а отже, й неналежна підготовка мали б бути на сумлінні педагогів.

Як і в попередній історії, для Соломії відвідування її дитиною занять із підготовки при приватній школі – даремно витрачені час і гроші, а також ілюзії щодо того, що син зможе там навчатися.

Шкіл чимало, а вільних місць обмаль

У Львові, як зазначив головний освітянин міста Андрій Закалюк, функціонує 127 комунальних та 24 приватні навчальні заклади. У Львівській області, як каже директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска, приватна школа тільки одна – в Ходорівській громаді, де засновником є церква.

І якщо в державних школах цього року є недобір, про що ще на початку липня оголосили у 84 комунальних навчальних закладах міста (в матеріалі «Звідки брати людей, або Чому в школах Львова бракує першокласників» Тvoemisto.tv уже писало, в яких школах не вистачає дітей і чому в одних можуть бути переповнені класи, а в других набирають заледве 20 дітей – Ред.), то в приватних справжній бум. Через великий попит прийом дітей у перші класи в більшості приватних навчальних закладів закінчився ще кілька місяців тому.

Вікторія Христенко – депутатка Львівської міської ради, керуюча партнерка напрямку освіти Холдингу емоцій «!FEST», куди входить «Школа Вільних і Небайдужих», у коментарі для Тvoemisto.tv зазначила, що торік у них був недобір, а цього року складна ситуація з перебором дітей, особливо у початковій школі.

«Ситуація цього року важка, адже повернулося чимало дітей, які торік через війну виїхали за кордон, а тепер знову хочуть у нас навчатися. Оскільки впродовж року ми вже набрали інших дітей, то не завжди є можливість до нас повернутися», – пояснює вона.

І веде далі: у своїх класах вони декларують певну наповненість – близько 20-ти, максимум 21-22 учні і порушити ці правила не можуть. Тим паче що готуються до посилення навчання, адже з багатьма дітьми, особливо з тими, що повернулися з-за кордону, доведеться «наздоганяти» знання з української мови, математики, адже в закордонних школах їх викладали по-різному.

А ось набору в перший клас у «Школі Вільних і Небайдужих», як запевнила Вікторія Христенко, цього року не буде:

«У нас є «нульовка», яка автоматично переходить у перший клас. Що стосується зовнішнього набору в нульовий клас, то його цього року немає. Річ у тім, що було багато охочих із числа пріоритетних, захищених категорій, діти, брати і сестри яких уже вчаться у нашій школі, діти працівників холдингу та певна кількість дітей, які ходили в садочок. Усіх взяти не можемо, бо не вистачає місць».

Як депутатка Львівської міської ради Вікторія Христенко каже, що воліла б, аби всі державні школи були на високому рівні, щоби потреби в приватних не виникало. Чимало шкіл сьогодні здатні втілювати ідеї та вносити зміни, які вже присутні в приватній освіті, і деякі вже це роблять (серед головних змін, які хочуть запровадити цього року у державних школах Львова, відмова від оцінювання творчих предметів: образотворчого мистецтва, трудового навчання, музики; уроки парами для учнів старших класів; використання мобільних телефонів – Ред.).

 Проте як очільниця приватної школи Вікторія Христенко зазначає, що такі заклади вкрай потрібні місту, адже здатні розвантажити державні освітні установи.

«Конкретно у Львові на той статус кво, що є, з тим, як ми не можемо привести до ладу всі наші 127 державних шкіл, скажу, що приватні школи потрібні. Вони дають можливість, по-перше, розвантажити систему освіти, щоб не було класів по 40 дітей; по-друге, дають можливість створювати конкуренцію», – додала вона.

Стовідсоткова наповненість перших класів є й у Львівській українській приватній школі-гімназії. Як розповіла її директорка Галина Софінська, цього року перший клас у них буде один, але дві навчальні групи – по 12 дітей у кожній.

«Набір у перший клас вже закінчився. Із вересня тривала підготовка, тож більшість дітей, які ходили на неї, потрапили в школу. Батьки, діти яких не пройшли, обурені, і це зрозуміло, але нічого не вдієш. Цього року в нашій школі-гімназії на одне місце претендувало двоє дітей», – каже вона.

І додає, що головними критерієм відбору дітей у перший клас була мотивація до навчання під час самої підготовки, а ось вступних випробувань як таких у них немає:

«Якщо дитина готова до навчання і фізіологічно, і психологічно, має бажання і мотивацію, то стає нашим учнем. А якщо й ходила до нас на підготовку, але за всіма критеріями не готова до навчання, то мусимо прощатися з нею», – пояснює директорка.

Однак, на думку головного освітянина Львівщини Олега Паски, приватні школи не завжди кращі за комунальні. Про це свідчить рейтинг ЗНО та НМТ. Це радше реакція батьків на освіту та ілюзія вдалого маркетингового ходу, реклама. А оскільки кожна приватна школа має свій статут і правила, то може влаштовувати конкурсні відбори:

«Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту», кожна школа маю свою територію обслуговування. Якщо батьки звертаються в комунальний заклад, розташований поблизу їхнього місця проживання,дитину зобов’язані взяти. Але це не стосується приватних шкіл. Як і наукові ліцеї, приватні школи можуть організовувати конкурсний відбір. Це їхнє право. Єдине, що насторожує, що українські діти можуть мати нерівний доступ до освіти. Тобто виходить так, що в одних школах, де менша наповненість, вищий рівень викладання, краща матеріальна забезпеченість, дітям приділяють більше уваги, а в других, де цього нема або недостатньо – менше. Завдання всіх органів влади – забезпечити максимально рівний доступ до освіти».

Як пояснює Олег Паска, невелика кількість першокласників зумовлена зниженням народжуваності впродовж останніх років. Наступна проблема вирине через два-три роки, коли таку ж тенденцію спостерігатимемо у коледжах і вишах. Цілком імовірно, що набір там різко скоротиться.

Тvoemisto.tv звернулося з інформаційним запитом до Міністерства освіти і науки України щодо діяльності приватних шкіл, а саме яким чином і за якими правилами приватні школи мають право зараховувати учнів, хто і як регламентує вступні випробування у них, в яких випадках у вступі в приватну школу дитині можуть відмовити, і наразі очікує офіційної відповіді.

Приватні школи Львова: перелік і вартість навчання

«Школа-гімназія святої Софії», вул. Вічева, 2

Навчає, виховує і розвиває особистість дитини, допомагає батькам змалечку формувати християнський світогляд. Учні католицького ліцею «Школа-гімназія святої Софії» – це дошкілля, початкова і середня школа.

Вартість року перебування дошкільнят із харчуванням та повним днем становить 85 500 грн, у початковій школі – 95 580 грн за рік із харчуванням, а в середній – 99 тис. за рік із харчуванням. Крім того, є одноразові вступні внески: для дошкільнят – 1,5 тис., для тих, що йдуть у початкову школу, – 6 тис. грн (одноразово), а для учнів, які вчилися в початковій, а згодом продовжать навчання у середній – 50% знижки, тобто 3 тис. грн (одноразово).

Львівська українська приватна гімназія-ліцей, вул. Ярославенка, 3-5 (два корпуси – для початкової та середньої і старшої школи)

У ліцеї навчається 250 учнів. Школярів із 1-го до 4 класу оцінюють за 12-бальною шкалою, а 5-11 класи – за 100-бальною рейтинговою системою. З першого класу тут вивчають англійську та німецьку мови. Цінностями гімназії є дитиноцентризм, емпатія, проактивність, важливість діалогу та взаєморозуміння, усвідомлена дисципліна, креативність і комунікативність.

Вартість навчання різниться залежно від харчування, відвідування гуртків, індивідуальних або додаткових занять. Сума стартує від 5 тис. грн і може сягати 8 500 грн. Також є вступні внески, які становлять 15 – 25 тис. грн.

Школа «Ерудит» , вул. Зелена, 95а

«Ерудит» – це школа вільна від паніки та істерії, гаджетозалежності, смартфонів, батьківських чатиків, груп у вайбері та батьківських зборів, а також освітнього спаму і тисяч невластивих школі видів діяльності.

Вартість навчання у місяць становить 19 700 грн. Одноразовий вступний внесок при підписанні угоди – 13 500 грн.

«Школа Вільних і Небайдужих» (дві школи), вул. Клепарівська, 39 і вул. Наукова, 7

Завдання школи – на основі цінностей, знання та набутого спільнотою досвіду виховати вільну, щасливу, гідну, відкриту та небайдужу людину, яка здатна реагувати на зміни світу, вміє ставити перед собою цілі та досягати їх.

Вартість року навчання становить 144 800 грн. Вступного внеску як такого немає, але при укладанні договору зазначається, що батьки платять за останній місяць у навчальному році.

Приватний освітній заклад «Школа 3D», вул. Довженка, 12

Школа 3D (дружня до дитини) – це приватна інноваційна школа повного дня, головна місія якої – виховати щасливу дитину, яка вміє мислити, аналізувати, експериментувати та бути відкритою. Цінностями школи є добро, довіра, досягнення.

Вартість навчання у школі (0-9 класи) становить 13 тис. грн на місяць. За гуртки з 16:00 до 18:00 і харчування треба платити окремо.

«Байлінгвел Інтернешнл СТЕМ СКУЛ» (три школи – початкова освіта та базова середня освіта), вул. Клепарівська, 30 і вул. Квітки-Основ'яненка, 9 та Винна Гора, 8в ( м. Винники)

В основу навчального процесу закладена міжнародна освітня програма, з якою інтегрована вітчизняна НУШ-2. Діти отримують білінгвальну систему наукових понять із можливістю вибору продовження навчання в Україні та за кордоном. Діти з раннього віку потрапляють у двомовне середовище. Школа також орієнтована на поглиблене вивчення технічних дисциплін із раннього віку. Починаючи з дошкілля, діти вивчать Science і математику.

Вартість навчання у школах на Клепарівській та Квітки-Основ'яненка становить 15 900 грн за місяць, дошкілля – 12 900 грн, садок – 11 900 грн. У Винниках за місяць навчання у школі доведеться заплатити 10 900 грн, за дошкілля – 9900 грн, за садок – 8900 грн.

«Діскавері Скул», вул. Городоцька, 160

У Discovery Montessori School діти вчаться розвивати свою природну цікавість, уяву та бачити світ як спектр нових можливостей. Для цього навчальний простір повністю обладнаний і сертифікований для роботи за системою Монтессорі.

Вартість відвідин дитсадка та підготовки до школи (програма повного дня) становить 11 тис. грн за місяць. За навчання в 1 – 6 класах (8:30 – 15:00) треба заплатити 12 900 грн, за навчання в 1-6 класах (8:30 – 18:30) – 15 500 грн, а за On-Line School – 8 тис. грн. Обов'язковий річний внесок становить 5 тис. грн.

«УОЛД СКУЛ ЛЬВІВ», вул. Наукова, 30Б 2

WORLD SCHOOL. Language. Maths & Science – це мережа ліцензованих міжнародних шкіл в Україні, які навчають за міжнародною програмою, визнаною в більш ніж 160 країнах світу. Серед основних переваг двомовне навчання і середовище (англійська та українська мови), мультинаціональні класи, сучасні навчальні матеріали та підручники, сертифіковані педагоги з вільним володінням англійською та українською мовами.

Вартість навчання за рік становить 149 тис. грн, вступний внесок – 15 тис. грн. Харчування оплачується окремо на бажанням батьків. Секції після школи – 170 грн за заняття.

«Еколенд» (дві школи), вул. Гориня, 11 та вул. Плугова, 12

У школі розвивають індивідуальний потенціал кожного, виховують майбутніх лідерів і професіоналів, готових до змін та викликів сучасного світу. Візією школи є інноваційність та креативність, творчість, працьовитість, духовність, здоровий спосіб життя і турбота про довкілля.

Вартість повного дня підготовки (0 клас) 5 днів на тиждень з 9:00 до 18:00 – 8 тис. грн за місяць, харчування оплачується окремо. Вступний внесок – 5500 грн. Ціна місяця навчання у початковій школі – 10 400 грн (з харчуванням), вступний внесок – 6500 грн. Місяць навчання у старшій школі – від 18 900 до 21 500 грн (залежно від пакету – базовий чи оптимальний).

Ліцей «Личаківський», вул. Личаківська, 148

Концепція ліцею – особистісно орієнтоване навчання та виховання дітей. Для кожного учня створюють індивідуальну програму з урахуванням його потенціалу, інтересів. Зараз початкової школи в ліцеї немає, діти вчаться з 8-го до 11 класу.

Вартість навчання становить 5 тис. грн. за місяць (без харчування). Вступного внеску немає.

Приватний ліцей «Живе слово» приватного підприємства «Лінгвістичний центр «Санбім», вул. Багряного, 36а

Школа пропонує позитивну атмосферу навчання на основі християнських цінностей, можливість спілкування з носіями англійської мови.

Вартість місяця навчання становить 5 600 грн. Вступного внеску немає.

Школа-гімназія «Відродження», вул. Липинського, 16

У школі повного дня учні вивчають три іноземні мови (англійська, німецька, французька). У старших класах є поглиблене вивчення предметів на вибір.

Вартість місяця навчання становить 4 тис. грн, вступних внесків немає.

Приватна християнська школа «Перлина», вул. Лемківська, 3

Місія школи полягає в навчанні дітей словом та прикладом у Божому дусі, щоб вони любили Господа всім серцем, душею, розумом та всією силою. Школа служить батькам, допомагаючи виконати Богом дану їм відповідальність у вихованні своїх дітей.

Вартість місяця навчання становить 5 тис. грн. Вступних внесків немає.

«Приватний заклад освіти «МрійДій», вул. Угорська, 12е

Розвинена уява та мрії є рушіями створення бізнес-плану, реалізації соціального проєкту чи наукового дослідження. Навчання спирається на досвід дитини, її особистісні цілі, інтегровані навчальні проєкти – наукові, соціальні, підприємницькі та мистецькі, а також щоденні уроки, акцентовані на конструюванні та застосуванні знань, а не на відтворенні готових рішень.

Вартість навчання становить 21 400 грн за місяць, за харчування окрема плата (в межах 300 грн на день). Вступного внеску немає.

«ІТ СТЕП СКУЛ ЛЬВІВ», вул. Замарстинівська, 83а

IT Step School – ліцензована приватна школа з поглибленим вивченням ІТ та іноземних мов. Головні підходи до навчання: вчителі та тренери, які люблять дітей і готові підтримувати їхні ідеї та розвиток, інтеграція ІТ-технологій у навчальний процес (класи віртуальної реальності, сучасні лабораторії, фото та відеостудії, сучасні класи хімії та фізики), поглиблене вивчення іноземних мов, методологія тощо.

Вартість місяця навчання становить від 16 387 грн.

«Глобал Кідс», вул. Малоголосківська, 30a

GlobalKids – інноваційний освітній простір, в якому дитина може прожити своє найкраще дитинство від двох років до 4-го класу. Мета – оточити кожну дитину безумовною любов’ю, підтримкою та безліччю можливостей для різнобічного розвитку та прояву її індивідуальності.

Вартість року навчання у школі становить 5 тис. дол. Вступний одноразовий внесок – 500 дол.

«Дивосвіт» (два навчальні заклади – початкова школа та ліцей), вул. Щирецька, 36

Навчальні заклади дають комплексні академічні знання, використовуючи сучасні креативні підходи до навчання та виховання дітей.

Вартість навчання у початковій школі становить 15 тис. із харчуванням. Вступний щорічний внесок – 12 тис. грн. У ліцеї вартість місяця навчання становить 18 тис. грн., вступний внесок такий самий – 12 тис. грн.

«КІНГДОМ ФЕМЕЛІ СКУЛ», вул. Перфецького, 14

Kingdom Family School – ліцензована приватна школа повного дня з поглибленим вивченням іноземних мов, з акцентом на ментальний і фізичний розвиток дітей. Діє лише початкова школа з 1-го по 4 клас.

Вартість місяця навчання становить 15 900 грн, вступний внесок – 12 900 грн.

«Перспектива», вул. Юрія Липи, 33

Це симбіоз багаторічних традицій, досвіду та новітніх освітніх практик. Мета – виховання самостійного творчого мислення, відповідальності та вміння аналізувати.

Вартість місяця навчання становить 6500 грн (із дворазовим харчуванням). Вступного внеску немає.

Серед нових приватних навчальних закладів, яким видали ліцензію у 2022 році:

«Перший Інноваційний Приватний Львівський Ліцей», вул. Зелена, 115а, Малоголосківська, 30а і Наукова, 5а

Розвивають у дітях навички, які допоможуть їм досягти успіху в майбутньому і стати гармонійною особистістю. Освітня програма ліцею побудована на концепції ліберальних мистецтв, що бере початок ще в Середньовіччі. Тоді освіта будувалася на трьох китах – граматика, риторика, діалектика. Сьогодні ліцей будує інноваційну освітню програму, спираючись на запити поколінь.

Вартість року навчання становить 5 тис. дол. Вступний одноразовий внесок – 500 дол.

«УС КАМПУС ДЖИ», вул. Козельницька, 7

Мережа школи WORLD SCHOOL. Language. Maths & Science.

Річна вартість навчання становить 149 тис. грн (без харчування та відвідування гуртків), вступний внесок – 15 тис. грн.

Ще два приватні заклади припинили свою діяльність: початкова приватна школа «Альфа» та «Школа Аксіома» (домашнього типу).

Зараз у більшості державних школах немає індивідуального підходу, натомість у приватних школах дають більше потрібних навичок і вмінь, кращий підхід до навчання, забезпечують всебічний розвиток. Однак там висока вартість навчання, наявність вступних випробувань або тестування. Зі слів дитячої практикуючої психологині Марії Гавірко, серед усього, що стосується навчання, вступу у школу, в тому числі тестування і випробувань, у центрі уваги мають бути потреби самої дитини:

«Кожна мама вважає свою дитину найкращою і найрозумнішою, але чомусь усі забувають про дитинство. Дехто з батьків готовий свою дитину віддати до школи навіть у п’ять років, вважаючи, що вона вміє читати, писати і рахувати. Але це велика помилка, бо дитина може бути не готова до школи психологічно. Тоді тестування можуть перерости у велику травму для неї».

І щоб цього не сталося, каже вона, вступні випробування мають відбуватися у формі гри, а від батьків повинна бути цілковита підтримка:

«Раджу батькам взяти ініціативу на себе, цілковито підтримати дитину. Поцікавтесь, яким чином проходитиме співбесіда: чи у формі гри, картинок, чи не травмує це все психіку сина або доньки. Підтримка має бути на будь-якому рівні у будь-якій ситуації. Завжди налаштовуйте дитину на позитив і не забудьте сказати: «Спробуймо! Якщо не пройдеш, нічого страшного не станеться».

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!