Карантин допоміг вдосконалитися. Як пандемія змінила роботу «Майстерні Improv»

2477 0
У світі Improv-театр зародився ще в 1950-х роках в Чикаго, США, а також розвивався у Великобританії. В Україні він з’явився 10 років тому, коли закордонні тренери проводили тут майстер-класи для акторів з професійних та аматорських театрів.

Карантинні обмеження стали на заваді розвитку багатьох молодих проєктів. Зокрема, чимало за цих півроку пережила Майстерня Improv у Львові, яка у межах навчальних курсів та тренінгів допомагає людям розвивати комплекс м’яких навичок: креативне мислення, комінікацію, ініціативність та вміння працювати в команді. Яким чином команда Майстерні змогла пережити кризові моменти, не втратити віру у справу та переформатувати роботу під нові реалії, Tvoemisto.tv розповіла засновниця проєкту, випускниця Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS) Вікторія Бутеленко.

Як все починалося

Основний продукт «Майстерні Improv» – це навчальні події: курси, інтенсиви, тренінги, де допомагають розвивати комунікативні навички, креативність, ініціативність тощо. Improv-театр зародився ще в 1950-х роках в Чикаго, США, а також розвивався в Великобританії. В Україні він з’явився 10 років тому, коли закордонні тренери проводили тут майстер-класи для акторів з професійних та аматорських театрів. За кордоном – це потужна спільнота з величезною базою тренерів і акторів.

«Я займаюся improv із 2013, і той рік став початком розвитку спільноти «Improv» у Львові. Мене навчали друзі Ярема Турчин і Тарас Пастущук, ми грали імпровізовані вистави, брали участь в усіх можливих фестивалях, хоча тоді самі не знали, що з цього вийде. У 2015, коли набралися досвіду, вирішили, що треба ділитися ним з іншими людьми. Тоді створили пілотний проєкт Майстерня Improv, – каже Вікторія Бутеленко.

Однак, продовжує вона, через рік команда поставила цю справу на паузу, щоби розібратися з думками. Сама ж Вікторія розуміла, що театр її не відпускає.

«Я дуже хотіла долати з людьми їхнє «Я боюсь, я не можу…», дуже любила цю творчість. Тому вступила в львівську бізнес-школу УКУ, тоді ще уявлення не мала, що робитиму, але знала: пов’яжу це з Improv-театром. І ось повернувшись із Чикаго, де я досліджувала, як працює такий формат театру там, як все влаштовано, запросила колег, ми проаналізували попередній проєкт, зробили його легшим, розтягнули в часі та два роки тому запустили», – розповідає Вікторія.

А тоді стався карантин

Так, команда із чотирьох тренерів-викладачів допомагає учасникам курсів розвиватися після роботи. До речі, наймолодшим тут 17, найстаршим – 42 роки, і всі вони з дуже різних галузей – дизайну, ІТ, психології, інженерії тощо. А навчальний курс триває два місяці і проходить в легкому ігровому режимі, де люди за допомогою вправ та ігор з improv-театру розвивають свої м’які навички.

«Ми були заточені повністю на оффлайн – живі заняття з викладачами в тісному контакті, і ще на початку року, коли заходила мова робити щось онлайн, для нас це видавалося неможливим: як це – перенести інструменти чи вправи в онлайн, адже багато що будується на зоровому контактні і як працювати по-іншому», – додає вона.

Окрім цього, разом із студентами планували великий виступ до карантину та мали потужний старт на початку року, однак стався карантин і 53 людини «зависли» в повітрі. Вікторія Бутеленко зізнається, що розуміла одразу – першим дедлайном карантин не обмежиться і треба розбудовувати нові напрямки з розрахунком, що все почне відроджуватися приблизно з червня.

«Ми говорили зі студентами, що будемо робити імпровізаційні годинки, які допоможуть тренувати словесну імпровізацію, – це можна було перенести в онлайн і дозволило б студентам підтримувати імпровізаційну форму. Окрім цього, багато експериментували, і оскільки не могли закрити курси, то треба було створювати щось нове. Як-то кажуть, якщо не можеш зайти через двері, лізь через вікно», – розповідає засновниця проєкту.

Так, Майстерня Improv почала проводити серії вебінарів, де тренери розповідали, як Improv-театр може допомогти покращити комунікацію, менше боятися помилитися, як діяти в некомфортних умовах, проявляти винахідливість тощо. І, врешті, створили майстер-клас «Перевтілення у кіноперсонажа», заточений на сценічну підготовку.

«У кожного з нас є в житті герої, що подобаються і ми б хотіли бути на них схожими. Наші студенти в онлайні розповідали про себе, чого їм не вистачає, а тренери підбирали кіногероїв, які б були зовсім не подібні на них в повсякденному житті. Вони віддалено творили образи: костюм, грим, монолог. І тут онлайн зіграв нам на користь, бо це була інтрига, хто яким персонажем став, ніхто не знав до останнього», – зазначає вона.

За словами Вікторії Бутеленко, то був момент магії, коли вмикалася камера... Уживу все не виглядало б настільки несподівано та атмосферно. І таких занять було багато, але прибутки на час карантину зменшилися на 75%. Уся команда Майстерні розуміла, що потрібно створювати новий проєкт, який працюватиме і по завершенні карантину, і даватиме принаймні фінансову стабільність.

«Ми почали копати і зрозуміли, що завжди є в групах люди, яким складно правильно зав’язати знайомство, вони не знають, що розповідати про себе. Так, з’явився онлайн-інтенсив «IMPROКАЧКА», який допомагає розвивати комунікативні навички. У межах інтенсиву є вправа «Найгірший хтось», коли учасники називають найгірші риси представника якоїсь професії. Наприклад, водія маршрутки. Він не передає решту, слухає шансон, говорить по телефону. Пізніше самі перевтілюються в представника тої чи іншої професії і, приходячи на співбесіду нібито, подають недоліки як переваги. Це наче підміна понять, але вона показує, що слід бути сміливішим», – розповідає Вікторія Бутеленко.

Цей інтенсив, продовжує вона, пройшов на ура, і нині триває новий набір студентів.

Про роботу в нових реаліях

А далі вже прийшов той момент, коли люди роздивилися ситуацію з коронавірусом, почали потроху ходити на каву, відчули послаблення. Тоді, зізнається Вікторія Бутеленко, зрозуміли, що можна частково відновлювати й заняття. Для кожної групи студентів додали «буферне заняття», де повторювали попередньо вивчений матеріал. Однак у липні на навчання не повернулася 1/3 студентів через різні причини – хтось перегорів, а хтось боявся соціальних контактів через захворюваність.

Для роботи в нових реаліях сформували протокол діяльності в час пандемії, порадившись зі спеціалістами, і продовжують його дотримуватися. Зокрема, заняття відбуваються у медичних масках, що створює певний дискомфорт, бо не видно міміки, дуже затихає голос через маску, але це питання безпеки. Перед початком кожного заняття міряють температуру, провітрюють приміщення та протирають поверхні, повсюди є антисептики. У разі, коли хтось захворіє, курси треба буде призупинити, однак таких прецедентів не було.

«Зараз, на жаль, не можемо робити великі виступи. Хоча до карантину якраз були за крок до того щоби провести своєрідний випускний для наших студентів на 150 глядачів. Це була б чи не наймасштабніша подія Майстерні Improv. І ми чекали на тренерів з Польщі й Чехії, які мали провести серію англомовних тренінгів для нас та студентів, поділилися б досвідом. В онлайні це теж реалізувати нереально, тому, можливо, вдасться наступного року», – додає вона.

Вікторія Бутеленко каже, що для неї Майстерня Improv – не тільки про розвиток м’яких навичок, це експериментальний майданчик, де ти досліджуєш себе за допомогою імпровізації. Простір, де твориш нові історії і даєш повну свободу своїй уяві. Хочеться, щоб більше і більше людей дізналися про improv-театр.

Що ще у планах Майстерні Improv

Серед інших планів Майстерні Improv у Львові – мати власний театр, де б щодня відбувалися вистави та заняття курсів. А також, зізнається засновниця, хотіли б масштабувати дитячий напрямок.

«Також хочемо налагодити співпрацю з іншими бізнесами, щоби допомогти командам краще працювати і комунікувати. Ми можемо навчити шукати натхнення, показати те, як не перегорати та розвиватися», – додає вона.

Карантин дуже зміцнив команду Майстерні – там ще раз впевнилися, що не можуть і не хочуть покидати цю справу. Команда має велику місію – популяризувати культуру Improv-театрів в Україні і у Львові, допомагати людям розвивати їхні м’які навички.

Ольга Коваль

Фото надала Вікторія Бутеленко

Проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи» реалізовують «Твоє місто» спільно з Львівською бізнес-школою УКУ за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!