Як реалізувати свій проект за кошти громадського бюджету. Досвід Сихова

4001 0
Що потрібно врахувати, щоб виграти в конкурсі Громадського бюджету, та чому це не тільки конкурс, а й платформа для комунікації.

Сихівський район продовжив цикл програм «Твій бюджет участі» у студії медіа-хабу «Твоє Місто». Учасниками ефіру стали як автори-переможці, так і ті, хто не переміг, але отримав не менш важливий досвід. Вони розповіли, чому потрібно організувати свою команду, що потрібно врахувати та куди звертатися перед подачею на конкурс, а також як діяти, щоб отримати підтримку громади. Tvoemisto.tv занотувало найважливіше.

За словами заступниці начальника відділу «Секретаріату ради» ЛМР Юлії Бойко, Сихів — наймолодший та найбільш густозаселений район Львова. Тут живуть молоді сім’ї, які мають потребу у якісних школах, садочках, громадських просторах, і тому беруть активну участь в конкурсі Громадського бюджету. Крім того, Сихів є лідером упродовж трьох років за кількістю поданих проектів.

«Упродовж 2016-2018 років сихівчани подали 149 проектів. Щороку близько 20% поданих проектів на конкурс Громадського бюджету належить Сихівському району. Якщо врахувати, що у Львові всього 6 районів, то це вище середнього рівня», — каже вона. 

Головні ідеологи — діти

Одним з проектів-переможців у 2018 році стало кафе «Vydelka» ліцею «Оріяна», автором якого є голова батьківського комітету цього ліцею — Андрій Завербний. Розповідає, що реалізувати проект допомогли діти, які й стали ідеологами проекту.

«Наша мрія — харчуватися якісно та в гарному приміщенні. Бачення проекту розроблялося не тільки з дизайнером, а й за допомогою дітей, батьків та адміністрації школи. Зараз ми покроково реалізовуємо цей проект», — каже він.  

Андрій Завербний наголошує, що перш ніж йти на конкурс громадського бюджету Львова, найкраще мати готовий проект, аби бачити, скільки потрібно грошей на його реалізацію.

Автор проекту-переможця майданчика з вуличними тренажерами біля школи №72 Андрій Козицький говорить, що перед подачею на конкурс також важливо сформувати свою команду, наперед розробити стратегію пошуку голосів та не здаватися до останнього.

«Я долучився до Громбюджету ще на стадії розробки положення до нього, давав свої пропозиції до цього положення, знав усі нюанси участі в ньому. Викликом 2016 року було пояснити людям, що це таке, щоб вони не хвилювалися, що їхні гроші хтось забере з картки. У 2017 році були вже інші виклики — велика кількість поданих проектів, бо всі побачили, що цей інструмент працює», — розповідає він.

За його словами, важливо брати участь в проекті не тільки на початковому етапі, а й під час реалізації. До речі, майданчиком з тренажерами можуть користуватися не тільки діти школи №72, а й інші охочі.

Навчати, творити, надихати

Проект Олени Павлюк Lviv open lab не переміг, проте, за її словами, участь у конкурсі дала багато досвіду, зокрема щодо цільової аудиторії. Цей простір передбачає лабораторії, майстерню та медіа-студію.

«Ідея проекту виникла 2016 році, але не вдалося тоді виграти з проектом. У 2018 році ми перейменували проект на Lviv open lab, змінили концепцію для більшої доступності. Проект мав три функції: навчати, творити надихати. Це місце, де школярі і молоді люди зможуть робити щось своїми руками», — розповідає вона.

Пізніше проект підтримало місто та надало приміщення, також ним зацікавилися спонсори. Олена Павлюк каже, що проект цікавий не тільки мешканцям Сихова. Крім того, є вчителі, яким для роботи не вистачає необхідного обладнання. А під час голосування з’явилися компанії, які зараз допомагають облаштувати біотехлабораторію.

Авторка проекту 2017-го року School hub 93 Олеся Мандзюк розповідає, що перш ніж податися на конкурс, важливо вигадати просту і зрозумілу назву своїй ідеї. Крім того, не розслаблятися як на етапі голосування, так і на етапі реалізації.

«У 2016 році наш проект мав дуже довгу назву: «Облаштування внутрішнього простору навколо навчального закладу номер 93», і номер нашої школи був аж в кінці, наші симпатики навіть не змогли нас знайти. Серед інших помилок була замала активізація учнів», — розповідає вона.

За її словами, брати участь у великих проектах важко, тому у 2017 році Олеся Мандзюк уже подалася на малий проект, який і дав змогу вийти в лідери голосування по Сихову.

«Ми третіми дійшли до фінішу з новою назвою і підтримкою учнів та батьків. Масштабні роботи провели коштом Громбюджету, далі доробляли ремонт самотужки. Меценатами стали батьки учнів», — каже вона.

Олеся Мандзюк планує і надалі подавати проекти на конкурс, деякі з них уже створюються.

Громадський бюджет — не тільки конкурс, а й комунікація

Крім освітніх проектів, львів’яни підтримують й інші, не менш важливі. Одним з них став переможець у 2018 році «Безпечний рух на Вашингтона» Галини Васильченко. Львів’янка бере участь в конкурсі з 2016 року. Каже, що з того часу покращилася робота в адміністраціях та управліннях, а між людьми налагодилася комунікація.

«Громадський бюджет — трішки більше, ніж просто реалізація хороших, якісних ініціатив, а ще й сприяє гарній комунікації між людьми та активізації мешканців. Якщо хочете виграти проект, важливо вчасно стартувати, тому що в переважній більшості голосують одні і ті ж люди», — говорить вона.

Галина Васильченко також наголошує на тому, що важливо згуртовуватися та працювати до кінця.

«Ми зустрілися з сусідами, придумали ідею, інша сусідка придумала назву, голова ОСББ намалював сам проект — і таким чином в нас утворилася певна команда. Коли є команда, набагато простіше збирати голоси. В останній вечір поділилися на кілька групок і ходили до людей додому ввечері, просили: виходьте, ми вас підвеземо в ЦНАП», — ділиться досвідом вона.

Також у 2018 році переміг проект «Запуск міської мобільної служби домашніх візитів для сімей, які виховують дітей з групами ризику» навчально-реабілітаційного центру «Джерело».

«Практично щодня народжуються діти з групи ризику: передчасно народжені, діти з психічними, фізичними та спадковими розладами. Дуже важливо це виявити до 4 років і проводити відповідну терапію. Ця послуга надається в «Джерелі». Діти ж виховуються вдома, і важливо показати батькам, як проводити терапію в комфортних умовах для дитини», — каже начальник управління соціального захисту Ігор Кобрин.

За його словами, цьогоріч на реалізацію проекту з місцевих коштів закладено 1,4 млн грн. Вони заплановані на кінець літа або початок осені, щоб закупити автомобіль. У подальшому на розвиток служби будуть закладатися бюджетні кошти, які підуть на фінансування штату працівників, транспорт та інші видатки.

Заступник голови Сихівської районної адміністрації з питань житлово-комунального господарства Володимир Івасюк перед подачею на конкурс громадського бюджету радить звертатися до районних адміністрацій для роз’яснення тих чи інших питань.

«Більшість проектів передбачають будівельні роботи, для яких потрібно мати спеціальні знання, зокрема щоб скласти правильну кошторисно-проектну документацію та прорахувати вартість», — каже він.

Крім того, Володимир Івасюк закликає не розчаровуватися авторів проектів, які не виграли в конкурсі, і рекомендує подаватися й надалі.

Громадський бюджет — конкурс, який дає змогу розподілити кошти місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста. Автором проекту може бути кожна людина, яка досягла 16 років та створила проект для покращення міста. Детальніше про правила участі — на сторінці «Громадський бюджет Львова».

Реалізація цього проекту здійснена за підтримки управління «Секретаріат Ради» Львівської міської ради

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!