Чому львів’яни досі п’ють хлоровану воду і чи здатні політики вирішити проблему

3933 0
Без заміни мереж будь-яка сучасна технологія очистки води – це витрачені гроші намарне.

У Львові лише частина Сихівського та частина Франківського районів Львова отримують воду без хлору. Про це заявив на днях міський голова Львова Андрій Садовий, пообіцявши, що на початку наступного року Львів повністю відмовиться від хлорування води. Також воду без хлору обіцяв львів'янам ще один кандидат на голову Львівської ОТГ Ігор Васюник.  Тvoemisto.tv з’ясовувало, чому ж частина містян досі п'є хлоровану воду і чому цю проблему не вирішували раніше.

Очищену воду нині отримує третина львів’ян

Перший крок до нової системи очистки зробили майже десять років тому, коли будували стадіон «Арена Львів». Відтоді майже нічого не змінилось.

У коментарі Тvoemisto.tv головний технолог ЛМКП «Львівводоканал» Микола Одуха розповів, що під час будівництва «Арени» найбільшу хлораторну, яка знезаражувала воду зі Стрийського родовища, довелось ліквідувати. Аби очищувати воду для третини населення міста безпечніше, її переобладнали на роботу із гіпохлоритом натрію.

«Рідкий хлор в балонах – це отруйний продукт. Таке сусідство зі стадіоном було небезпечне. Тому запропонували ліквідувати хлораторну, а натомість побудувати сучасну електролізну станцію, яка б зі звичайної кухонної солі виготовляла реагент гіпохлорит натрію, яким можна було б знезаражувати воду», – каже Микола Одуха.

Очищену гіпохлоритом натрію воду нині отримує третина львів’ян – весь Новий Львів. Також зі слів Миколи Одухи, вода з цієї станції доходить і до містян, що живуть поблизу Стрийського базару та на вулиці Вітовського. Тож, вочевидь, решта міста досі користуються хлорованою водою, яку побоюються пити.

«У нас залишилося шість станцій, які працюють на хлорі. Цього року розпочали проєктні роботи, аби переобладнати їх на роботу із гіпохлоритом», – говорить він.

Переобладнати за рік мають шість хлораторних станцій. Воду будуть очищувати гіпохлоритом натрію. У мерії запевняють, що цей метод ефективно знезаражує і є менш шкідливим, аніж хлорування. Розчин звичайної кухонної солі подають на електролізери, під напругою утворюється гіпохлорит натрію, його подають у мережі, де він очищує воду.

Раніше не було можливості?

Переобладнати на нову систему очистки усі станції раніше не було можливості, пояснює головний технолог ЛМКП «Львівводоканал», бо на підприємстві було чимало нагальніших проблем.

«Зараз виникла можливість перейти на гіпохлорит», – каже Микола Одуха.

Масштабні роботи з переходу на нову систему очистки розпочали цього року, вже у жовтні мають бути готові проєкти по шести станціях.

«Ймовірно, вже цього року вдасться переобладнати одну станцію. Для шести станцій проєкти будуть готові в жовтні, пройдуть експертизу, і за рік їх можна буде перевести на гіпохлорит натрію», – додає Микола Одуха.

Головний технолог ЛМКП «Львівводоканал» каже, що на те, щоб переобладнати станцію у Винниках на роботу з гіпохлоритом, потрібно більше 2,5 мільйонів гривень. Загалом, переобладнання шести мало б обійтись місту майже у 20 мільйонів гривень.

Читайте також: Чиста джерельна. Звідки потрапляє вода у крани львівських будинків

Втім не лише система очистки важлива, важливі і мережі, по яких вона тече у наші домівки. Через незадовільний стан мережі водопостачання, пояснює Микола Одуха, вода повторно забруднюється, тож без заміни мереж, будь яка сучасна технологія очистки – витрачені гроші намарне.

«Львівська вода джерельна. Вона має хорошу мінералізацію. Проблема, що по трубах пройде, і може бути із ржавчиною. Сталь ржавіє і розкладається на окис заліза, тому понад 55% мереж потребують заміни», – зазначає головний технолог ЛМКП «Львівводоканал».

Очистка води гіпохлоритом натрію – не панацея

Доцент кафедри фізичної та колоїдної хімії ЛНУ імені Івана Франка Лідія Буйчишин у коментарі Тvoemisto.tv розповідає, що очистка води гіпохлоритом натрію – не найбільш ефективний і «корисний» спосіб. Ця сполука має корозійні властивості. Окрім того після використання гіпохлориту натрію у воді залишаються похідні хлороорганічні речовини. Тому краще очищувати воду озонуванням, як роблять на Заході.

«Хлоровану воду перед вживанням обов’язково треба кип’ятити, аби розклалися сполуки хлору, які можуть бути небезпечними для організму. Якщо прокип’ятити воду очищену великою кількістю гіпохлориту натрію, то виділяється токсичний хлор, а будь-які сполуки з хлором шкідливі. На заході воду очищують озонуванням», – розповідає науковиця.

Вона також додає, що гіпохлорит володіє корозіними властивостями, він спричиняє корозію металевих труб, відповідно надлишок заліза потрапляє у воду.

Нагадаємо, воду до Львова постачають з 197 свердловин. Здебільшого в Україні водоканали беруть воду з річок чи водосховищ. Натомість усю воду, що потрапляє до львівських кранів, добувають із артезіанського джерела. У нас немає жодної поверхневої водойми, з якої можна брати воду. Тож найбільшим викликом для «Львівводоканалу» стає доправити її до Львова у такій же якості. А це вже залежить від стану трубопроводів по місту та в окремих будинках. І, звичайно, від системи очистки.

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!