Фото: Слово і діло

Фото: Слово і діло

Головне питання або Чи достатньо захищені львівські медики від COVID-19

3020 0
Вислід з дискусії, яку провело Tvoemisto.tv за участі керівників лікарень Львова, представників обласної адміністрації та волонтерів.

В Україні уже понад дві тисячі медиків інфіковані коронавірусом (49 у Львові). Це майже 20% від усієї кількості хворих. Ексміністерка охорони здоров’я Уляни Супрун каже, що цей показник один із найвищих в світі. Tvoemisto.tv провело онлайн-дискусію з медиками, чиновниками та волонтерами, щоб з’ясувати, як відбувається між ними координація та чи забезпечені лікарі сертифікованими засобами індивідуального захисту.

Чому така кількість хворих на COVID-19 лікарів?

Наталія Ліпська, голова благодійного фонду «Крила надії»:

Коли ми говорили з журналістами, то я пояснювала, що ми маємо розуміти, куди і яка йде допомога, адже в медзакладах вона має бути якісною і такою, яка захистить. Коли почалася історія з коронавірусом півтора місяці тому, багато людей допомагали, але кожен має різний життєвий бекграунд: хтось раніше працював з медзакладами, хтось – ні. На ринку різна і велика пропозиція, кожного дня пропонують то маски, то костюми. І не факт, що вони ефективні і якісні, відповідають критеріям.

Читайте також: Сидіть вдома – це не грип. Медик лікарні у США про роботу під час пандемії

Дуже важливі критерії біозахисту. Те, що пише на упаковці, може не відповідати тому, що всередині. Коли люди хочуть дійсно допомогти, треба перевіряти походження товару, тісніше комунікувати з лікарями на моментах потреби і закупівлі. На початках нам бракувало інформації щодо того, що є в лікарнях вже, бо коли я приймаю рішення, на що витратити пів мільйона гривень, я маю орієнтуватися, бо це кошти благодійників.

Зараз ми маємо інформацію, її надало місто і область. Ми постійно комунікуємо з лікарями і владою. Зараз ситуація стабілізувалася, але раніше змінювалася картина щогодини.

Андрій Васько, начальник штабу з ліквідації надзвичайної ситуацій ЛОДА:

Для початку треба сказати кілька слів про статистику. Кількість медиків, які захворіли у опорних стаціонарах, де відбувається лікування COVID-19, не є дуже великою, в межах 25-27%. У порівнянні з показником по інших країнах – це мало, але в порівнянні з виявленими в області, – відсоток медиків високий, бо ми пріоритетно їх перевіряємо.

Зараз маємо найбільші проблеми в лікарнях, які не призначені для лікування коронавірусу. Там треба ще раз провести навчання щодо епідеміологічної безпеки.

Чи медики достатньо захищені засобами біозахисту?

Заступник генерального директора Львівського обласного центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф Ярема Качмар:

У нас задіяні 14 спецбригад для осбуговування пацієнтів з підозрою, вони мають всі засоби захисту. Решта працюють у звичних засобах, тобто в рукавицях, масках, окулярах і щитках. Бувають випадки, коли лікарі звичайної бригади стикаються з хворими, в яких потім підтвердили коронавірус. Таких працівників ми теж тестуємо ПЛР-тестами. Зараз у нас є швидкі експрес-тести, ми почали тестування працівників, а ПЛР робимо тільки для тих, в кого був з контакт з підтвердженими позитивними пацієнтами.

Для спецбригад є достатня кількість засобів захисту, на місяць часу у нас є запаси.

Заступниця головного лікаря з медичної частини лікарні швидкої допомоги Леся Кобецька:

Ми протестували понад тисячу працівників нашої лікарні на експрес-тестах і маємо сім позитивних тестів, які скерували на ПЛР і станом на нині є шість медпрацівників, які мають позитивний результат, двоє одужали, один перебуває в обласній інфекційній лікарні, а троє очікують повторного ПЛР-тестування. Додам, що всі працівники, в кого підтвердили COVID-19, мають прояви ГРВІ, стан їхній – легкий. Тих, хто контактував з ними теж обстежили. Частину з них розмістили на обсервацію у відділення в нашій лікарні. 

Читайте також: Як у Львові виявляють потенційних хворих на коронавірус

Хоча ми не визначені опорною лікарнею, до нас можуть поступати пацієнти з COVID-19, тому ми підготували три ізолятори, робимо рентген у разі потреби, відправляємо їх в опорні лікарні.

Ігор Берник, заступник директора Львівської обласної інфекційної лікарні:

Зараз лікарня повністю забезпечена засобами індивідуального захисту для медиків, медикаментами, деззасобами, антисептиками, інфузійними розчинами.

Однак не завжди так було. Коли ми починали закуповувати захисні костюми, то виробники підвищували ціни, змінювати умови угод. Робота налагоджувалась будь-якими способами і перші три тижні нас забезпечували благодійники і волонтери.

Зараз вже йдеться про закупівлю тільки сертифікованих костюмів, а тоді взагалі нічого не було, брали що було. 

Розрахувати потребу у засобах індивідуального захисту важко, бо не знаємо скільки буде пацієнтів. Наша лікарня повністю працює з хворими на COVID-19: медсестра, санітарка, лікар у засобах захисту зустрічають їх у приймальному покої. Таких людей є по 80-100 на добу, госпіталізовуємо невелику частину. Тому відповідно 100-150 костюмів і комбінезонів використовуємо за добу, 400-500 рукавичок, 100-150 респіраторів.

Як налагодити кращу комунікацію між медиками, чиновниками і благодійниками?

Вікторія Міщук, в.о. директора благодійного фонду «Відкриті очі»:

Фонд «Вікриті очі» працює при компанії «SoftServe». У нас був капітал у 10 млн грн і ми розприділяли його, консультуючись з медиками і обласними чиновниками. Ми використали їх на засоби захисту. Але перед передачею в лікарні, постійно уточнювали актуальні потреби в лікарні. Наші очікуванні були іншими, ніж реальність – думали, за тиждень закупимо все необхідне і почнемо збір на наступні партії, але на деякі товари ми чекали місяць.

Читайте також: Чому заражаються медики або Давайте купувати те, що справді захищає

Потрібно якомога більше роз’яснювати, що необхідні саме сертифіковані засоби індивідуального захисту. Зараз працівники «SoftServe» віддають у фонд свій податок ЄСВ 1039 грн, який скасувала держава. Скоро у нас будуть гроші, знову з’явиться проблема, де ж купувати. Ми шукаємо якісні джерела, перевіряємо сертифікати, радимося з імунологами.

Потрібно, щоб були люди, які стануть посередниками між медициною, владою і волонтерством, налагодять комунікацію, бо керівники лікарень не завжди можуть персонально вийти на зв’язок, і ми це розуміємо.

Андрій Васько, начальник штабу з ліквідації надзвичайної ситуацій ЛОДА:

Ми як штаб маємо обмінюватися інформацією з волонтерами про надійних і не надійних постачальників. Бо зараз з цим є велика проблема. Ми двічі скасовували закупівлі, бо постачальник не міг гарантувати поставку. Цю комунікацію ще потрібно налагодити.

Лікарні щоденно здають звітність по кількості засобів захисту. Ми і надалі будемо давати колегам-волонтерам всю інформацію.

Що потрібно, щоб медики були постійно забезпечені сертифікованими засобами індивідуального захисту?

Наталія Ліпська, голова благодійного фонду «Крила надії»:

Зараз ми маємо дикий ринок. Дрібні ФОПи і люди, які ніколи не займалися поставками зараз зрозуміли, що на цьому можна непогано заробити. Багато товарів, які продаються, не є медичними. Я маю цілу колекцію сертифікатів, які продавці намалювали у фотошопі і видавали за справжні. Такі засоби не те що не захищають, вони ще й небезпечні: нам потрапляли зволожувачі кисню, в який жахливо смерділа пластмаса.

Читайте також: Цей вірус, як злий геній. Американський журналіст про те, які висновки має зробити світ з COVID-19

Не все можемо привозити з-за кордону. Наприклад, в Китаю вийшло обмеження і у нас зірвалося багато поставок. Це чиновники мають домовлятися з іноземними заводами про об’єми для цілої країни, бо волонтери не можуть це робити. Інший випадок, коли в Україні один завод, який виробляє респіратори другого рівня, готовий відвантажувати нам їх, але мінімальна партія – 10800 шт. Тому тут потрібно благодійникам і владі між собою координуватися.

Андрій Васько, начальник штабу з ліквідації надзвичайної ситуацій ЛОДА:

Завжди буде дефіцит засобів індивідуального захисту, запаси постійно треба поновлювати. Ми розуміємо, чому волонтерам потрібна інформацію про наявність засобів у конкретних лікарнях, бо так вони розуміють, кому першочергово їх потрібно везти. Ми за те, щоб дані були відкриті.

Найближчим часом плануємо тестувати медиків не тільки експрес-тестами і ПРЛ, а й на наявність імуноглобулінів, тобто на антитіла, а це означатиме, що вони перехворіли. Якщо ми будемо розуміти, що 50-60% населення вже перехворіло, або має вироблений імунітет до цього захворювання, тоді можна повертатися до нормального життя.

У Львівській області на двох заводах розпочинається виробництво костюмів захисту, сподіваємося воно налагодиться і скоро ця проблема не буде такою критичною.

Чому зараз побільшало людей на вулиці і складається враження, що карантин вже закінчився?

Андрій Васько, начальник штабу з ліквідації надзвичайної ситуацій ЛОДА:

Епідеміологічна ситуація на Львівщині зараз є контрольованою, однак потрібно розуміти, що карантинні обмеження уже слід послаблювати. Відповідні послаблення на державному та місцевому рівнях можуть призвести до локальних спалахів хвороби та підвищення кількості важких хворих.

Від цього ніхто не застрахований, ми, так само як інші країни, не зможемо цього обійти. Ми вживали жорстких карантинних заходів для того, щоби підготувати систему охорони здоров’я до реагування на пандемію, бо на початку були слабо готові до цього, м’яко кажучи. Але фізично тримати півтора-два місяці людей в жорсткому карантині, а ми зараз протягом місяця так живемо, важко. Особливо складно, коли зовні є позитивна інформація щодо статистики кількості хворих.

Ольга Коваль 

Наталія Лазарович

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 
 

 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!