Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Чому у Львові забороняють партнерські пологи

11573 0
Народжувати із партнером навіть у час карантину – це не забаганка породіль, а їхня потреба.

Христина Недогода має народжувати 13 липня. Це перші пологи, тому вони із чоловіком одразу вирішили, що будуть народжувати разом. Обрали пологовий будинок №1 на Мечникова. І тоді дізналися про заборону партнерських пологів у Львові.

Заборона на партнерські пологи діє з початку карантину, відповідно до наказу управління охорони здоров’я ЛМР від 12 березня №91 «Про впровадження у ЗОЗ Львова обмежувальних заходів на період нестійкої епідемічної ситуації з захворюваності на коронавірусну інфекцію». У червні Христина зрозуміла, що шансу народити у присутності чоловіка у Львові немає, тому сім’я домовилися народжувати у Луцьку, у Волинському перинатальному центрі.

У Львові, як і в інших містах та регіонах України, де партнерські пологи заборонені на рівні місцевих рад, почали боротьбу за права породіль. Наприклад, у Львові 17 червня зареєстрували петицію «Дозвіл партнерських родів у м. Львів». Вона уже набрала понад 200 голосів із 500 необхідних.

«Ми з чоловіком спочатку навіть не знали про цю заборону, поки не почали звертатися до закладів. Виходить, це якась таємна заборона, яка не прописана в жодному пункті про послаблення карантину, яка не встановлена на державному рівні», – розповіла Тvoemisto.tv Христина Недогода, яка надіслала офіційні запити у різні структури з проханням показати відповідний наказ і пояснити, на якому етапі партнерські пологи таки дозволять. У відповіді йшлося, що практику партнерських пологів відновлять після рішення обласної комісії ТЕБ і НС.

Чому партнерські пологи заборонені?

«У червні я зрозуміла, що кінця цьому не буде, бо всі, хто має народжувати, сподівалися, що карантин вже десять разів закінчиться до того моменту. Ми зрозуміли, що не будемо жертвувати психологічним здоров'ям і здоров’ям дитини, щоб задовільнити речі, які ніхто не пояснює, чому так», – розповідає Христина Недогода.

У Луцьку, за її словами, здивувалися, що жоден пологовий у Львові не дозволяє партнерські пологи. 

Вагітні жінки почали звертатися до пологових будинків з офіційними запитами, які документи і додаткові аналізи потрібні, а також запитували про пункт наказу №167 департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА, де дозволяється «в разі крайньої необхідності допускати партнера після медичного огляду, збору епіданамнезу та дистанційної термометрії». Але які це саме умови для того, щоб чоловіка допустили, у пологових не пояснюють.

Жінки, за її словами, готові здавати додаткові аналізи чи чоловіки проходити тест на коронавірус.

«Партнерські пологи – доволі важливий процес для породіль. Зараз ситуація така, що з моменту, коли ти переступаєш поріг пологового, ти залишаєшся сама. Якщо я можу ще уявити, що можу пережити момент народження сама, то 12 годин, поки йдуть перейми, ні, адже медичний персонал не буде тебе за руку весь цей час тримати. Це психологічно важко і неправильно для породіль», – прокоментувала вона.

Для породіль обурливо, коли говорять про відкриття ресторанів, басейнів, торгових центрів, фітнес-центрів, а такі банальні речі, із дотримання прав породіль заборонені, говорить Христина.

«Виглядає на те, що вирішуються питання тільки по тих сферах, які вигідні владі, з яких вони отримують податки. Але чи можна вибирати між здоров’ям та грошима?», – питається співрозмовниця.

Часто основним аргументом заборони спільних пологів є те, що невідомо, з ким чоловік контактує, що він може потенційно інфікувати медперсонал, хоча жінки наголошують, що чоловіки контактують власне із ними, живуть в одному середовищі, а в залі перебувають у захисному одязі, масці.

«Медичний персонал, який їхав у маршрутці на роботу, контактував з іншими людьми, несе більшу небезпеку для породіллі, аніж цей партнер. Багато пологових спираються, що це небезпека для інших породіль, але ж партнер з іншими ніяк не контактує», – говорить Христина Недогода.

Присутність партнера під час пологів гарантує жінці безпеку, бо він є своєрідним адвокатом породіллі. Жінки погоджуються, що заборона відвідування у пологових у час карантину є логічною, але присутність партнера у цей стресовий для породіль момент є дуже важливим і статистика показує, що партнерські пологи проходять легше і простіше, аніж коли жінка опиняється сама. Тому це не забаганка породіль, а їхня потреба, наголошує Христина.

Коли відновлять практику партнерських пологів у Львові?

Головна лікарка пологового будинку №1 Людмила Шекета запевнила, що заборона партнерських пологів є тимчасовою мірою і вводилася не для обмежень, а з міркувань безпеки.

«Так, ресторани відкриваються, але з передбаченням дистанції, з обмеженням відвідувачів, а пологові зали мають свої площі. Припустимо, 16 квадратних метрів, де буде жінка, яка народжує, лікар, санітарка, акушерка і дитячий лікар. Зберігати якусь соціальну дистанцію, навіть якщо всі вдягнені у маски, халати, неможливо, це буде створювати ризики інфікування, як жінок, які народжують, так і персоналу, який надає допомогу», – зазначає головна лікарка.

За її словами, заборону скасують, як тільки це дозволить покращення ситуації із коронавірусом.

«Такі міри приймаються не тому, щоб когось в чомусь обмежити, а для того, щоб до мінімуму звести інфікування. Бо як перехворіють медики, то не буде кому надавати допомогу. Мусимо з двох бід вибирати ту, що менша», – прокоментувала вона.

Бо навіть якщо тестувати чоловіків напередодні, то медики не можуть бути впевнені, що вони не захворіли за ці дні. А присутність партнера під час пологів це, перш за все, – ризик для жінки, яка народжує, говорить Людмила Шекета.

Вона висловила сподівання, що найближчим часом це питання переглянуть.

«Повірте, нам теж легше працювати, коли жінка має з собою партнера, тому що це краще для жінки, вона спокійніша, але на жаль, зараз є так», – відповіла головна лікарка.

Категоричним стосовно цього питання є директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис. Сьогодні, 30 червня, карантин у Львові вкотре продовжили до 7 липня.

«Партнерські пологи не є дозволені. Є чітке обмеження відвідувати пологові будинки. Дозволять з моменту послаблення карантину тоді, коли буде відновлена планова госпіталізація, зараз дозволені лише відтерміновані операції», – пояснив директор департаменту.

На питання про те, на якому етапі дозволять планову госпіталізацію, Орест Чемерис сказав, що це залежатиме від певних показників. Поки ці показники не будуть відповідати нормам, то про пом'якшення мови не може бути.

Він також пояснив, чому чоловікові, який проживає і контактує з жінкою, що народжує, заборонено перебувати у пологовому: «Так, це сім'я, яка проживає разом. Але йде мова про те, що цей чоловік має зайти у пологовий. Він контактує з іншими людьми. Поки жінка народжує, він ходить по території пологового будинку. Таким чином, він може бути носієм і наражати персонал на небезпеку, а персонал буде контактувати з іншими. Тому партнерські пологи в нас є заборонені».

Самі ж породіллі, каже посадовець, перед скеруванням сімейних лікарів у пологові будинки, мають пройти або ІФА-тестування на антитіла до хвороби або мати ПЛР-тест на наявність збудника.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто»  це медіа, якому справді можна довіряти.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

 

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!