Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

То мороз, то відлига. Хто такі метеозалежні люди і до чого тут львівська погода

5709 0
Часто можна почути про те, що в людини болить голова «від зміни погоди». Хтось зрозуміє проблему, а хтось скаже, що це вигадка. Чи існує метеочутливість в експрес-інтерв'ю Tvoemisto.tv розповідає завідувачка кардіологічним відділенням №1 Львівського обласного кардіологічного центру Оксана Сорока.

Чи справді існує метеочутливість?

Така проблема справді є. Ще основоположники медицини Гіпократ і Парацельс звертали увагу на це. Приблизно 10 років тому Європейське товариство кардіологів теж визнало, що проблема залежності стану пацієнта від зміни погоди є.

Які саме зміни погоди можуть впливати на самопочуття?

Це може бути вологість повітря, температура, атмосферний тиск, електричне поле, геомагнітна активність і навіть швидкість вітру. Дуже багато чинників можуть впливати на самопочуття людини, на підвищення або зниження артеріального тиску, на спазм судин, що призводить до виникнення болю в ділянці серця. Особливо це стосується людей старшого віку і тих, хто має гіпертонічну хворобу або стенокардію, що є хронічним захворюванням.

Ще є індивідуальна реакція організму. Метеочутливі люди є.

Читайте також: Львів, який хочеться запам'ятати. Атмосферні фото засніженого міста

Що найбільше призводить до змін у самопочутті?

Переважно різкі зміни погоди. Зараз мороз, людина перебуває в приміщенні, де, умовно, 20 градусів тепла. На вулиці – 10 морозу. Метеочутливий організм на перепад у 30 градусів зреагує. Коли людина здорова, то зміни не відчує. Найбільше відчують вплив ті, хто мають проблеми із судинами, гіпертонічну хворобу, стенокардію, хто переніс раніше інфаркт міокарда чи інсульт. Це може проявлятися через підвищення артеріального тиску, головний біль, запаморочення. Люди, які мали інфаркт або мають стенокардію, можуть відчувати біль в грудях.

Як правило, такі люди знають про свої особливості. Ті, хто мє ішемічну хворобу серця, повинні мати при собі нітрогліцерин, щоб, за потреби, надати собі допомогу. Люди з гіпертонічною хворобою мають стежити за артеріальним тиском.

Тобто людина має проблему, а погода робить її прояви більш гострими.

Хто більше схильний до метеочутливості?

Люди старшого віку набагато більш чутливі. Про це кажуть і міжнародні дослідження. Спадковість також є чинником цього. З власного досвіду можу сказати, що жінки є набагато чутливішими за чоловіків. Мабуть тому, що вони більш делікатні за природою. Жінки більше скаржаться на погіршення самопочуття, коли змінюється погода.

Із чим ще може бути пов'язана метеочутливість?

Може бути через високу вологість. Коли туман, нашим хворим важче виходити на вулицю, зменшується толерантність до фізичного навантаження. Якщо, умовно, раніше людина могла пройти 500 метрів і тоді зупинитись перепочити або випити таблетку, то в таку погоду вона може пройти менше. Особливо також впливає вітер, опади – дощ, сніг.

Читайте також: Мама викликала швидку і знепритомніла. Історії людей, які отруїлись чадним газом

Чи збільшується кількість метеочутливих людей? Зараз часто можна почути нарікання на погоду.

Напевно, це наша ментальність – завжди на щось нарікати, зокрема на погоду. Але можу сказати, що проблема помолодшала. Колись більш метеочутливими були люди старшого віку, а зараз звертаються люди молодшого віку – навіть 30-літні. Мабуть, більш чутливими є люди, які працюють в закритих приміщеннях – офісні працівники. Вони складніше реагують на зміни погоди. Але кожен випадок треба розглядати окремо.

В загальному можу сказати, що якщо людина відчуває таку проблему, вона має звернутися або до сімейного лікаря, або до кардіолога, якщо має вже зафіксовані проблеми серцево-судинної системи. Поговорити, порадитись, що робити в її конкретному випадку. Буває, що треба просто трохи збільшити перебування на вулиці – більше гуляти, загартовуватись, щоб підвищити захисні функції організму. А буває, що треба додатково призначити препарати, але це індивідуально, усім не можна рекомендувати – є різні супутні захворювання, різний загальний стан людини.

Людям молодого віку, які не мають проблем із серцем, ми рекомендуємо навантаження до 10 км на день, а людям старшого віку або з проблемами – менші навантаження.

Що ще можна зробити для профілактики і за чим варто стежити?

Більше відпочивати в такі дні, частіше міряти тиск – це можна зробити і в аптеці. Пацієнти із хронічними захворюваннями повинні мати при собі препарати, що вони приймають завжди, щоб у разі проблеми не було паніки.

Чи може людина стати метеочутливою раптово?

Буває, що людина просто в той момент є фізично або емоційно виснаженою, тоді вона більш чутлива до змін навколишнього середовища. Буває, що перенесла супутні захворювання, що впливає на загальний стан організму. Може бути головний біль, запаморочення, шум у вухах, загальна слабкість, підвищена втомлюваність, неможливість виконати фізичні навантаження, що загалом є звичними.

Це говорить про те, що краще профілактично звернутись до сімейного лікаря і він вирішить, чи є потреба в специфічних препаратах.

Читайте також: Халк прокидається. Львів'яни – про те, як Covid-19 впливає на психіку

Чого ви точно не радите робити людям, які думають, що мають метеочутливість?

Точно не раджу читати поради в Гуглі. Самолікування ніколи не є добрим, тому що лікар оцінює загальний стан людини, супутні проблеми, препарати, що людина приймає, багато інших чинників. Те, що добре для одного, може бути категорично протипоказано іншому. Будь-яку справу має робити спеціаліст.

Розмовляла Ольга Шведа

Фото з відкритих джерел

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!