Фото Христини Соломончук

Фото Христини Соломончук

Тут вчаться дружити. Чим займаються вихованці реабілітаційного центру «Джерело»

4181 0
День у «Джерелі» починається із ранкового привітання: діти разом із вихователями обговорюють, хто сьогодні присутній на заняттях, а кого немає, яка погода за вікном і який день тижня. Усе це – у формі гри.

Вони малюють, співають, танцюють, роблять манікюр та збирають колекції іграшок – старанні та наполегливі у будь-яких починаннях. Розповідаємо про те, як звичні речі перетворюються на хобі та роблять вихованців центру «Джерело» щасливими.

Читайте також: Звичні речі, як хобі. Чим займаються вихованці львівського центру «Джерело»

Софія. Колекціонерка щенят

Софійці 9, вона усміхається і старанно розкладає  частину своїх  іграшок із мультфільму «Щенячий патруль». Збирає колекцію дівчинка уже давно: усе почалося з маленьких пластмасових іграшок, тепер же тут є і м’які герої мультфільму. 

«Щодня Софійка привозить в центр різні іграшки із колекції, а під час релаксації завжди обирає тваринку, з якою лежатиме – це вже як незмінна традиція. Ці іграшки дуже важливі для неї – вона знає їх поіменно і нам теж доводиться їх вчити. Ми граємо таку гру: Софія показує іграшку, а ми вгадуємо її ім’я. Така атракція тішить Софійку і ми від того теж щасливі», – каже вихователька Галина.

Прокидається Софійка дуже рано, її забирає спеціально обладнаний автобус і відвозить до «Джерела». Дорога триває близько 1,5 години, адже водій збирає усіх діток по Львову. Тож за цей час дівчинка встигає і поспати, і послухати музику, і втомитися від дороги.

День Софійки, як і всіх інших діток у «Джерелі» починається із ранкового привітання: діти разом із вихователями обговорюють, хто сьогодні присутній на заняттях, а кого немає, яка погода за вікном і який день тижня. Усе це – у формі гри. Пані Галина розповідає, що під час привітання вони визначають настрій кожної дитини, якщо хтось сьогодні сумує чи вередує – треба підбадьорити, порозмовляти, забавити. 

Значна частина денних активностей залежить від настрою дитини, тому вихователі до кожного шукають підхід.

Далі усе за складеним педагогами планом: у «Джерелі» діти вчаться малювати та друкувати на спеціальних комп’ютерах, мають уроки музики, соціально-побутової адаптації та ознайомлення із навколишнім середовищем. Окрім цього, тут практикують казкотерапію. 

«Софія дуже наполеглива. На заняттях з малювання завжди старається виконати роботу якнайкраще, ми підтримуємо її наснагу і лиш наприкінці допомагаємо зі складними елементами – домальовуємо штрихи “рука в руку” (це така техніка, коли вихователь тримає дитину за руку і вони разом виконують певні дії)», – розповідає вихователька Анна.

«Джерело» – це також про соціалізацію та дружбу. Діти мають можливість спілкуватися з однолітками, вихователями, тут вони знайомляться та вчаться робити, на перший погляд, звичайні та прості речі, але для кожного це – життєва необхідність.

Софійка має найкращого друга – Артура, разом вони бавляться, дівчинка охоче ділиться з ним іграшками зі своєї колекції. Лише при згадці про Артура Софія починає усміхатися.

Ліза. Майстер манікюру

Лізі 10, ось уже 3 роки вона щодня відвідує «Джерело». У дівчинки багато захоплень – вона завжди тяжіє до вивчення чогось нового, проте найбільше їй подобається усе, що пов’язано із темою краси. 

2 місяці тому у Лізи з’явилося хобі – робити манікюр. Дівчинка щотижня приходить із новим кольором нігтів, придивляється до манікюру інших діток з групи, а вихователькам навіть малює нігті кольоровими олівцями та фарбами. Колір обирає під настрій. 

«Ліза терпелива та наполеглива. Подивіться, як вона робить манікюр виховательці – кожен пальчик намалює, ніколи не лишить роботу. Те ж стосується й інших занять: якщо складає гру – завжди доробить до кінця. Якщо щось не вдається – ніколи не здасться, старається», – каже вихователька Ольга.

«Ліза любить бути гарною, мама щодня робить їй різні зачіски, гармонійно підбирає вбрання. Дівчинка має старших сестричок, тому хоче бути схожою на них. А якщо їй зробити комплімент – відразу усміхається», – розповідає пані Ольга.

У «Джерелі» Ліза комунікує з усіма дітьми, їй подобається бути в компанії – так вона соціалізується та вчиться дружити.

«Ліза дуже любить ходити в “Джерело”, вона аж світиться, коли вранці заходить сюди, відразу хоче гратися з дітками. Тут вона завжди зайнята, завжди щось робить – коли інші діти можуть дивитися мультики – вона займається чимось корисним: складає  пазли, гру-вкладанку (шукає отвори для відповідних фігур) чи розглядає книжку», – розповідає вихователька Ольга. 

Яна. Дівчинка-пісенька

Яні 9 років, вона дуже активна та непосидюча дівчинка, має багато хобі – малює, співає і танцює.  

«Яна – дуже комунікабельна дитина, любить і дуже потребує уваги. А ще непосидюча, їй усе цікаво й усе потрібно відразу: трохи помалювала, тепер треба поспівати, а ще ж книжок скільки цікавих є. Словом, дівчинка має багато енергії, за цим запалом потрібно встигати», – розповідає вихователька Марія. 

Музика – одне із захоплень Яни, особливо їй подобається співати українські народні пісні, пританцьовувати. Мультфільми теж обирає саме музичні. 

«Якщо Яна чогось хоче – завжди цього досягає. Саме у малюванні вона показує свій характер – запальний і владний.  Для творчості найчастіше обирає яскраві кольори, а малює швидко та різкими рухами», – розповідає пані Марія.

З книжками ж усе навпаки – з ними дівчинка завжди поводиться акуратно, гортає кожну сторінку,  довго роздивляється малюнки і показує ілюстрації. 

«Яна завжди просить, щоб хтось сидів біля неї, разом з нею дивився книжку. Вона вміє проявляти любов і однаково вміє приймати – їй подобається обійматися», – каже вихователька Марія.

«Є дітки, які захоплюються однією справою, Яна ж має багато хобі і в кожному проявляє себе по-різному»,– розповідає пані Марія. 

Вихователька Галина каже, що у «Джерелі» діти отримують і розвиток, і соціалізацію, і любов.

«Що би не сталося – ми як дзвіночки – швидко передаємо інформацію одне одному і розв’язуємо будь-які проблеми. Саме тому діти щасливі ходити в центр, а ми щиро цьому радіємо», – говорить вихователька.

Заняття у Центрі Джерело для Софії, Лізи та Яни – це можливість росту, прогресу та розвитку. Тут діти разом вчаться, соціалізуються та отримують багато любові. Який би настрій не був у дітей – тут на них завжди чекають, підтримують, вчать та люблять.

Як допомогти «Джерелу»?

Друзі Джерела – це спільнота небайдужих людей, які своїми щомісячними внесками підтримують роботу центру. Кожен щомісячний платіж на будь-яку суму робить великі справи: це ще один відновлений візок для дітей, день роботи реабілітолога, вихователя чи навіть звичайний набір матеріалів для розвитку. Однак саме це зробить вихованців «Джерела» щасливішими, адже благодійність – це не про великі гроші. Долучайтесь і ви – станьте Другом Джерела!

Проєкт «Друзі Джерела. Розвиваємо спільноту благодійників» впроваджується за фінансової підтримки Zagoriy Foundation.

Благодійний фонд Zagoriy Foundation створений у 2015 році Глібом, Катериною та Володимиром Загоріями. Фонд на довготривалій основі підтримує важливі ініціативи та бере участь у заходах, спрямованих на популяризацію благодійної діяльності. Пріоритетним напрямом діяльності Фонду є розвиток культури благодійності. В цьому напрямку Фонд системно впроваджує сталі проєкти й окремі активності.      

Маріанна Світящук

Фото Христини Соломончук

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!