фото: Freepik.com

фото: Freepik.com

Як інфекційна лікарня у Львові готувалась до боротьби з Сovid-19

3817 0
За понад місяць від початку карантину і підготовки до прийому хворих на Covid-19 Львівська обласна клінічна інфекційна лікарня провела 20 закупівель через систему Прозорро і уклала договори з постачальниками на 14 млн 186 тис. грн. Tvoemisto.tv проаналізувало, як медзаклад підготувався до прийому хворих.

Готувались серйозно

Найбільше коштів інфекційна лікарня витратила на медичне обладнання, необхідне для лікування хворих на Covid-19, та розхідні матеріали для нього. Тендери почали оголошувати на початку епідемії.

13 квітня інфекційна лікарня уклала з ТОВ «Медхолдинг» договір на 528 тис. грн на постачання аналізатора критичних станів та автоматичного аналізатора газів крові. Разом із переможцем у торгах взяло участь ТзОВ «Ксенко». Різниця у запропонованій ціні становила 128 грн на користь ТОВ «Медхолдинг».

ТОВ «Медхолдинг» зареєстроване в Києві майже 8 років тому і займається оптовою торгівлею фармацевтичними товарами. Його керівницею є Тетяна Сергієнко, а власницею – Наталія Швецова, яка також є засновницею медичного центру «Клініка Нова». Цьогоріч підприємство брало участь у державних закупівлях і підписало договорів на понад 162 млн грн, а торік – на понад 323,5 млн грн. Додамо, що серед осіб, які є отримувачами доходу з підприємства зазначена прокурорка Київської місцевої прокуратури №5 Людмила Громадська та її чоловік пенсіонер Олександр Тимошенко.

Читайте також: Карантинні закупівлі і захист медиків. На що витрачають бюджетні кошти лікарні у Львові

У ТзОВ «Ксенко» лікарня придбала інше обладнання і на значно більшу суму. За майже 240 тис. грн куплено чотири багатоканальні електрокардіографи вартістю 56 тис. грн за штуку. Договір уклали 14 квітня.

Найбільше коштів – понад 8,5 млн грн – інфекційна лікарня витратила на сім апаратів ШВЛ експертного класу та загального призначення для інтенсивної терапії. Договір про закупівлю уклали з тим же ТзОВ «Ксенко» 16 квітня.

Ще 528 тис. грн інфекційна лікарня витратила на оптоволоконний гнучкий бронхоскоп. Договір із ТзОВ «Ксенко» уклали 14 квітня.

Цій же фірмі лікарня заплатила понад 609 тис. грн за договором, укладеним 14 квітня, про закупівлю 10 медичних аспіраторів, трьох пульсоксиметрів та двох шприцевих інфузійних насосів, що дозволяють точно дозувати кількість ліків, що вводяться пацієнтові крапельним шляхом.

ТзОВ «Ксенко» зареєстроване у Києві і займається оптовою торгівлею фармацевтичними засобами, а також має серед КВЕДів виробництво радіологічного, електромедичного і електротерапевтичного устаткування. Засновницею і власницею підприємства є Оксана Грейц, яка походить з Донеччини. ТзОВ брало участь у торгах на поставку медобладнання у різних областях України і часто перемагало.

У ТзОВ «Веста Медікел» інфекційна лікарня закупила на майже 500 тис. грн 11 найменувань медичних матеріалів, як зазначено в договорі від 3 квітня зі змінами від 4 травня. Ідеться про 50 одноразових аспіраційних катетерів, 900 відрізів по 5 метрів медичної марлі, 4970 ємностей для забору біоматеріалів, 70 тисяч пар латексних та нітрілових рукавичок та майже 71 тис. штук різних шприців.

ТОВ «Веста Медікел» зареєстроване в селі Оброшине біля Львова майже три роки тому і займається оптовою торгівлею фармацевтичними товарами. Його директорка – Ганна Чорній, яка, за даними сервісу YouControl, до інших підприємств стосунку не має.

Ще мільйон гривень ТзОВ «Веста медікел» заробило на продажі Львівській обласній інфекційній лікарні 421 тис. ін'єкційних одноразових шприців за ціною від 1,4 до 3,25 грн, 2,5 тис. внутрішньовенних канюль, 65 вірусо-бактеріальних одноразових фільтрів для дорослих та 30 ультрафіолетових бактерицидних рециркуляторів.

Читайте також: Я розумію свою місію. Лікар зі Львова розповів, навіщо поїхав в Італію

Ще на 59 тис. грн 15 квітня лікарня уклала договір про закупівлю комплектів для забору аналізів з ПП «Біола». Керівником ПП «Біола», заснованим 26 років тому у Львові, є Дмитро Мельничук, а власником – Ігор Павлиш, який також є власником низки фірм, серед яких і мережа аптек «3І». Основним видом діяльності ПП «Біола» є оптова торгівля фармацевтичними товарами.

За майже 100 тис. гривень інфекційна лікарня купила 326 балонів медичного кисню. Договір уклали із Львівським хімічним заводом 2 квітня.

Хто шукає, той знайде

Якщо, як ішлося у попередньому матеріалі >Tvoemisto.tv, 8-ма міська клінічна лікарня Львова засоби дезінфекції закуповувала у монополіста українського ринку – ТзОВ «Лізоформ», то в інфекційній лікарні знайшли потрібні засоби у менших представників ринку. Загалом на закупівлю дезінфекційних засобів та спеціалізованої хімічної продукції Львівська обласна інфекційна лікарня провела три тендери.

Так, 12 березня медзаклад уклав угоду із ФОП Нарусевич Денис Сергійович на три найменування дезінфекційних засобів на майже 200 тис. грн. Специфікація у договорі не зазначена, там ідеться лише про агрохімічну продукцію – деззасоби. ФОП Нарусевич Денис Сергійович зареєстрована у Луцьку Волинської області 5 місяців тому і основним видом діяльності має оптову торгівлю фармацевтичними товарами.

За 146 тис. грн лікарня придбала у ФОП Левус Соломія Ігорівна 490 штук кілограмових відер «Хлоросану» вартістю 298 грн за штуку. Договір уклали 17 квітня. Зараз деззасіб на різних сайтах можна знайти за ціною близько 340 грн за кілограм, але його ніде немає в наявності.

За третім тендером лікарня заплатила майже 200 тис. грн ФОП Загрева Вікторія Борисівна за 623 літри засобу «Антихлор Люкс» вартістю 320 грн за штуку. Договір уклали 13 березня. Різноманітні сайти пропонують купити зараз літр такого засобу за ціною близько 900 грн. Щоправда, ідеться про концентрат, чого у договорі не вказано.

Продавці зазначають, що засіб знищує різноманітні віруси грипу, ретровірусів, ентеровірусів, ВІЛ, вірус атипової пневмонії, мікобактерію туберкульозу тощо. Виробляють засіб у Луцьку, звідки і походить Вікторія Загрева. Вікторія Загрева також є засновницею і керівником ще кількох підприємств, які займаються оптовою торгівлею хімзасобами.

Захист медиків

На костюми біологічного захисту лікарня витратила 850 тис. грн. Ідеться про 2 тисячі костюмів біологічного захисту медичного призначення, куплених у ТзОВ «Росе». На жаль, не вказується, чи відповідають куплені костюми вимогам сертифікації костюмів, що захищають від вірусів. У договорі ідеться про протипожежне, рятувальне та захисне обладнання.

Керівником ТзОВ «Росе», заснованим майже 9 років тому, є Юрій Гайдук. Основний вид діяльності підприємства – виробництво верхнього одягу. На сайті підприємства вказано, що воно шиє спецодяг. Власницею підприємства є Галина Стоянівська. У 2020 році підприємство заробило на державних закупівлях вже понад 8,8 млн грн.

Читайте також: Пережити епідемію. Що робити, якщо ви захворіли на коронавірус

2200 штук одноразових медичних халатів лікарня придбала у ФОП Левус Соломія Ігорівна 12 березня. А у ФОП Сейко Анастасія-Марія Андріївна медзаклад придбав за 148 тис. грн 390 штук спеціального одягу для біологічного захисту. Договір також укладений 12 березня, про специфікацію товарів у ньому не йдеться.

ФОП Анастасія-Марія Сейко зареєстрована 11 місяців тому і основним КВЕДом має посередництво у торгівлі товарами широкого асортименту. А ФОП Левус Соломія Ігорівна основним видом діяльності має надання послуг перукарням та салонам краси.

Інфекційна лікарня 23 березня придбала також 2200 захисних респіраторів з НЕРА-фільтром на 200 тис. грн у вже згадуваної ФОП Нарусевич Денис Сергійович. А 254 тис. грн лікарня заплатила 15 квітня тому ж ФОПу за 2800 напівмасок з НЕРА-фільтром класу FFP-2.

«Купували, що було»

Заступник директора Львівської обласної інфекційної лікарні Ігор Берник під час дискусії, організованої медіа-хабом «Твоє місто», пояснив, як відбувалась закупівля засобів індивідуального захисту для медиків, коли розпочалась епідемія.

«Коли ми починали закуповувати захисні костюми, то виробники підвищували ціни, змінювали умови угод. Робота налагоджувалась будь-якими способами і перші три тижні нас забезпечували благодійники і волонтери. Зараз вже йдеться про закупівлю тільки сертифікованих костюмів, а тоді взагалі нічого не було, брали що було», – каже Ігор Берник.

Зараз, за його словами, лікарня повністю забезпечена засобами індивідуального захисту для медиків, медикаментами, деззасобами, антисептиками, інфузійними розчинами.

Утім, розрахувати потребу у засобах індивідуального захисту важко, тому що невідомо, скільки в лікарні буде пацієнтів.

«Наша лікарня повністю працює з хворими на COVID-19: медсестра, санітарка, лікар у засобах захисту зустрічають їх у приймальному покої. Таких людей є по 80-100 на добу, госпіталізовуємо невелику частину. Тому відповідно 100-150 костюмів і комбінезонів використовуємо за добу, 400-500 рукавичок, 100-150 респіраторів», – розповідає Ігор Берник.

Благодійний фонд «Крила надії» одним із перших забив на сполох, коли ішлося про сертифіковані засоби захисту для лікарів. Його керівниця Наталія Ліпська розповіла >Tvoemisto.tv, як фонд шукав костюми біологічного захисту, що сертифіковані за всіма стандартами у боротьбі з вірусами та інфекційними захворюваннями.

«Зараз ми маємо дикий ринок. Дрібні ФОПи і люди, які ніколи не займалися поставками, зрозуміли, що на цьому можна непогано заробити. Багато товарів, які продаються, не є медичними. Я маю цілу колекцію сертифікатів, які продавці намалювали у фотошопі і видавали за справжні. Такі засоби не те що не захищають, вони ще й небезпечні: нам потрапляли зволожувачі кисню, в який жахливо смерділа пластмаса», – розповіла Наталія Ліпська під час дискусії, організованої Tvoemisto.tv.

Читайте також: Коронавірус - не вирок. Як це працювати лікарем в інфекційній лікарні

«Крила надії» та інші волонтери звернулись також з відкритим листом до місцевих посадовців, аби знати реальні потреби медзакладів і узгоджувати свої дії для раціонального витрачання коштів благодійників і держави. 

Як запевнила Наталія Ліпська, зараз волонтери отримують всю необхідну інформацію – її надали місто і область.

«Ми постійно комунікуємо з лікарями і владою. Зараз ситуація стабілізувалася, але раніше змінювалася картина щогодини», –  наголосила вона.

Олександра Бодняк

Дмитро Борисов

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!