На правах реклами
Фото: IT

Фото: IT'S School Львів

Як зрозуміти, ким ти хочеш бути. Один день із життя IT Step школяра

6341 0
Зазвичай школа дає знання, але після завершення навчання випускники не знають, коли і де їх застосовувати, адже отримують багато теорії, яка не знадобиться їм в реальному житті. У львівській IT’S School із поглибленим вивченням ІТ та іноземних мов, що на Замарстинівській,83А дітям дають знання, навички та компетенції, які необхідні кожній сучасній людині щодня незалежно від професії, яку обирає.

У цій школі немає звичних учнівських щоденників та домашніх завдань. Тут немає традиційних уроків – їх замінили парами, інтегрованими заняттями та проєктними роботами. Вчителі для школярів є друзями, які модерують навчальний процес і стимулюють дітей самих шукати відповіді на поставлені теми, а не просто вичитують матеріал. При цьому на парах  використовуються сучасні засоби та методи комунікації на основі ІТ-технологій.

Що це за школа майбутнього, чим вона відрізняється від інших навчальних закладів і що вона дає учням Тvoemisto.tv дізнавалося у її творців.

Як створювали школу?

«IT’S School створювали на багаторічних цінностях комп’ютерної академії ШАГ, де в основу закладені професіоналізм, сучасність, актуальність та турбота про студентів», – розповідає Тvoemisto.tv директор академії IT Step Academy Олексій Шатєєв.

«Це не просто школа – це відповідальна спільнота дітей та батьків зі спільним баченням майбутнього та розумінням того, що технології стали невід’ємною частиною нашого життя та будь-якої професії. Сучасна дитина має володіти такими знаннями, компетенціями та інструментами, які матимуть гарантований шанс на успішне майбутнє.

Ми взяли за основу розвиток компетенцій, які були визначені найкращими світовими фахівцями на економічному форумі в Давосі - це так звані soft skills. У IT`S School ІТ-технології застосовують не лише як інструмент для вивчення звичайних дисциплін (математики, географії, фізики тощо), а й вивчають як окремі предмети. От наприклад, звичайний день школяра починається зі заняття з історії, де діти вивчають тему за допомогою VR-окулярів, а після з задоволенням біжать на заняття з робототехніки, де майструють власного робота. Уявляєте собі ступінь занурення дитини в предмет чи тему при такому підході? Ось саме так ми це і реалізовуємо!» – розповів Олексій Шатєєв.

У своїй присязі школярі кажуть, що свобода не є вседозволеністю, що вони свобідні у вчинках, але за кожне рішення і вчинок несуть відповідальність. Навколо цього і будується їхня спільнота, яка пропонує іншу якість освіти.

В IT’S School учні вчаться аргументовано відстоювати свою думку. Тут вони розвивають здібності, які їм допомагають досягти успіху у житті. Портретом випускника є людина, яка користується сучасними ІТ-технологіями: знає як створити сайт, розробити лого чи дизайн-проєкт, створити гру чи розробити мобільний додаток, але найголовніше – вміє все це презентувати, чітко розуміє, чого хоче від життя і як, в які терміни і за допомогою чого цього можна досягти.

Як подружити дитину з ІТ?

Директор IT’S School Михайло Заремба розповів, що школу відкрили минулого року, а цьогоріч продовжили набір з 5-го по 11-тий клас.

У закладі сформовані класи до 16 учнів. Це дозволяє кожному школяреві приділити увагу, застосувати до нього індивідуальний підхід та дати можливість презентувати себе та свій проєкт. Щоб IT стали справжнім другом для дитини необхідні знання англійської мови, тому в IT`S School викладають її по рівнях – кожна дитина потрапляє у клас, який відповідний до її знань. 

Звісно, наскрізною дисципліною у школі є ІТ-технології, які тут навчають не за державною програмою, а за власними розробками. 

Школярі IT’S School використовують замість підручників навчальні планшети. Діти створюють свої додатки, які, до прикладу, можуть сканувати рівняння. У 8-9 класі викладають блоки дизайну, де школярів вчать працювали у фотошопі чи ілюстраторі. Учні не тільки готують проєкти, але й вчаться їх захищати. На такі презентації запрошують батьків та експертів.

«Це готові проєкти, які можна використовувати – як-от розробка логотипів, створення інтер’єрів кімнат, будинку, розробка ландшафтного дизайну. Старші класи у трьох різних програмах вчаться створювати сайти. І їхні роботи – це вже готовий продукт, який можна комусь продати і переробити під потребу. Вони вже вміють використовувати ІТ і знають, як працювати у цьому напрямку», – розповідає директор школи.

Українську мову, фізику, математику, історію, літературу тощо навчають за державною програмою, але за допомогою сучасних методик, підходів, технік та інструментів. 

«Ми використовуємо ІТ як інструмент навчання, бо розуміємо, що у будь-якій галузі він є тим компонентом, який ми повинні знати, – зазначає директор школи. – Наше основне завдання – успішний всебічний розвиток дитини у школі, а головна ціль – щаслива людина у 24 роки. Так, школу дитина закінчує у 17 років, але саме в школі вона отримує той фундамент, який їй дозволить обрати хороший університет і отримати престижну роботу, яка відповідатиме її бажанням», – каже Михайло Заремба.

Як тут все організовано? 

У школі діє електронна внутрішня система MyStat мережі ІT-Step Academy, яка вже 20 років існує у форматі позашкільної освіти. Це ціла онлайн екосистема, яка об'єднує всіх учасників навчального процесу – учнів, батьків, викладачів, адміністрацію школи і навіть менеджерів.

«Це приклад електронного щоденника і один із наших способів комунікації. Це не тільки база даних навчальних матеріалів з відеоархівами, розробками, месенджерами, але і платформа, де вчитель виставляє оцінки і додає свої коментарі», – пояснює Михайло Заремба.

Школярі навчаються із 9 ранку до 17 години дня. Є перерви між пів парами та парами, а також година на ланч-брейк і відпочинок. Школярі можуть залишатися після 17.00 – для цього є куратори-помічники. Жодних домашніх завдань вдома –  чітка позиція IT`S School. Батьки мають проводити час з дітьми, не згадуючи інтеграли та алгоритми, які вчили у 9 класі, а обговорювати, як пройшов день, спілкуватися та будувати плани. Психологічний клімат – важливий, тому школа ставить це в пріоритеті.

В IT`S School діти розробляють власні проєкти – індивідуальні та командні. «Ми до карантину, наприклад, провели екопроєкт, де було 5 різних номінацій. Діти змагалися, презентували свої дослідження. Також створювали моделі одягу з екологічних матеріалів. Учні навіть створили 3D-модель демона зі сміття», – розповідає директор.

У школі також є інтегровані уроки – коли фізику поєднують з англійською чи фізику, хімію і біологію разом. Також школярі беруть участь у навчальних іграх.

«Ми, поміж іншим, проводимо квізи (вікторини) для дітей за навчальними матеріалами. Беремо теми з предметів, вкладаємо у 10 турів і учні змагаються між собою, за що отримують призи. Наша мета – не тільки подати матеріал, але й зацікавити школяра.

У нас ви не знайдете вчителя, який просто читатиме лекцію  це вже минуле століття. Вчителі IT’S School не є типовими передавачами інформації - вони є ретрансляторами та менторами для учня. Їхнє завдання – допомогти дитині зрозуміти предмет, побудувати довіру», – розповідає Михайло Заремба.

Окрім звичних предметів у школі запровадили власні розробки, як-от Junior Business Academy, де навчають основам  бізнесу, маркетингу, реклами, продажів та особливостей ринку. Є класи віртуальної реальності, фото та відеостудії, а також X-Lab – секретна лабораторія, на якій діти тренують пам’ять, комплексно вирішують завдання, вчаться керувати часом, застосовувати логічне та асоціативне мислення, тощо.

Все це сприяє особистісному розвитку дитини. То ж діти дізнаються, що таке soft skills не з інтернету, а при вивченні предметів та роботою над проектами. Вони навчаються психології комунікації, ораторським навичкам, впевненості у собі, емоційному інтелекту, критичному мисленню.

Фізкультура тут також особлива – діти ходять займатися у спортивний зал в Sport Life. Під час дистанційного навчання школярам проводили фітнес-заняття онлайн.

Навчання під час карантину не припинялося у школі ні на хвилину. Все навчання відбувалося за визначеним розкладом. 

«Ми за два дні повністю перевели заняття в онлайн. Використовували платформу Microsoft Teams. Ми довго не вибирали, оскільки ми є авторизованим навчальним центром Microsoft і кожен наш учень має доступ до Office 365. Окрім цього, в доповнення до диплому про закінчення школи учні отримуватимуть сертифікат від міжнародної компанії Microsoft. В час карантину ми переконалися, що онлайн-навчання може бути ефективним, адже діти покращили свій рівень знань за цей період», – розповідає директор школи.

Цікаво, що у старших класах у межах уроків відбувається підготовка до ЗНО, то ж репетиторів уже не потрібно буде наймати і додатково навантажувати дітей. 

«Підготовка до ЗНО стартує з 9-го класу, посилюється у 10-му класі і в 11-му  викладається у повному обсязі. Тішить, що це будуть наші спільні результати ЗНО, бо наші вчителі готують дітей», – говорить Михайло Заремба.

Окрім штатних вчителів-модераторів до навчання залучають спеціалістів із конкретних ІТ-напрямків. 

«Спеціалісти у нас ведуть одну тему і дають максимальні знання, як-от фотошоп, створення сайтів, програмування, тощо.  До вчителів є високі вимоги, вони проходять внутрішнє навчання. Це мають бути ментально сучасні та прогресивні люди, які хочуть і вміють працювати з дітьми, змінюються разом з ними та крокують в ногу з часом», – додає директор.

Школярі знають, ким хочуть стати

Десятикласниця Анастасія Павлів розповіла Тvoemisto.tv, що одразу відчула різницю між навчанням.

«Навчання у цій школі – це зовсім інший процес, замість уроків проводять пари та інтегровані заняття. Тут інша система спілкування, коли можеш прийти до директора і сказати «Привіт!», бо немає жодних бар’єрів і вікових поділів», – ділиться Анастасія.

Вона вибрала цю школу, тому що вже вчилася у Малій Комп'ютерній Академії, тож бачила логічним продовження у цьому напрямку. Через те, що класи у школі невеликі, а пари довші – навчання проходить інтенсивніше.

«У попередній школі вчитель повинен 15 хвилин відмітити всіх у журналі і вже тоді починати урок, а тут все відбувається у рази швидше. Навіть під час карантину не було жодної плутанини, ти включався, вчився і відповідав», – розповідає Анастасія, яка хоче працювати в ІТ-компанії.

«Я вивчаю ІТ поглиблено і за цей рік розробила уже два сайти. Також ми розробляємо окремі проєкти. Приміром, мій клас працював над роботою про проблеми транспорту та забудови у Львові. Такі розробки можна подавати міському голові як вирішення проблеми», – розповідає учениця.

Школу цінує за прогресивне мислення і за акцент на професії. «Тут і для технічних, і для творчих дітей є місце для реалізації і найкласніше, що це не конкуренція, а навпаки якесь взаємодоповнення», – наголосила десятикласниця.

Власне графічним дизайнером хоче стати Єва Сінотова, яка закінчила цього року 8 клас. У попередній школі дівчина не дуже добре вчилася. Але з переходом сюди її навчання пішло вгору. Єва розповідає, що тут легко вчитися, бо вчителі – сучасні, молоді і кожен має свій підхід до учня. Звісно, вчитися не буває легко, усміхається дівчина, але тут легше навчатися, бо класи менші і все встигаєш.

Мама Єви – Юлія, говорить, що донька навіть у вільний час вивчає програми, бо їй цікаво. Ця школа насправді дала Єві великий поштовх, бо раніше у неї не було бажання вчитися. 

«Квести, креативні завдання, змагання – діти хочуть бути кращими, посісти перше місце і це дуже мотивує. А вчитель з англійської, до прикладу, співає і грає на гітарі, то учні жартують, веселяться, як друзі. Діти не бояться щось перепитати», – поділилася мама.

Юлія каже, що батькам не потрібно перевіряти уроки після школи. «Єва бачить свій напрямок, ким хоче бути. У попередній школі інформатика була нудною і повторенням одного і того ж, а тут таке розгалуження ІТ, що діти можуть визначитися і знайти себе. Це дуже важливо. Бо у її віці я була перелякана - не знала ким хочу стати. Тепер Єва набагато краще вчиться, у неї з'явилося бажання. Я жодного разу не почула від неї, що вона не хоче йти в школу, чи що їй набридло», – каже мама Юлія. 

Єва мріє керувати дизайн-компанією, тож готова плідно вчитися та працювати.

Очевидним є те, що старі підходи в освіті вже не працюють. Сучасні діти потребують більше можливостей для розвитку. І якщо початкова освіта ще розвивається, то середня потребує якісних змін та сучасних підходів.

Як відбувається набір у школу?

Усі школярі, які обрали IT’S School, продовжують і далі навчання. Зараз триває активний запис дітей на новий навчальний рік. Цього року набір проводиться у 5-11 класи. У планах IT Step Academy – відкрити початкову школу.

IT’S School розташована за адресою: вул. Замарстинівська, 83а, у приміщенні IT Step Academy. Щодня з 9:00 до 19:00 працює консультаційний центр, де можна отримати всю інформацію про навчання. Також отримати консультацію можна за телефоном: (067) 557-87-06 або на сайті IT Step.  

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!