Чи стане «Горіховий гай» парком для всіх та через що сперечаються львів'яни

5575 0
Львів із кожним роком стрімко розбудовують, тому для мешканців однимі з найкращих осередків відпочинку залишаються парки, як-от «Горіховий гай» – єдина природна зона відпочинку у Франківському районі. Наразі між місцевими мешканцями точиться конфлікт: облаштувати там тренувально-вигульний майданчик для собак чи покращити дитячий майданчик, який є на балансі міста.  Tvoemisto.tv дізналося, в чому причина непорозуміння, як на це реагує місто та як завдяки активній громадській позиції мешканців парк щороку стає кращим.

«Горіховий гай» має яскравий рельєф та озеро. Особливо привабливою є Олеська долина, де тече струмок Вулька, який потім впадає у Полтву.

Озеро у «Горіховому гаю»

У 70-х роках в центрі парку збудували дитячий кінотеатр «Орлятко». Згодом тут з'явилися дитячі атракціони та літнє кафе. Колись цей кінотеатр був дуже популярний серед місцевих мешканців. Зараз у ньому функціонує Lviv Film Center, який позиціонує себе як освітній центр та місце показу незалежного авторського кіно. Влітку тут також проводять кінопокази просто неба – на даху.

Lviv Film Center 

Протягом певного часу «Горіховий гай» був одним із найбільш занедбаних парків Львова, але завдяки ініціативним мешканцям ця ситуація поступово змінюється: тут влаштували екологічний дитячий майданчик, поставили тенісний стіл та інші елементи активного відпочинку. 

Екологічний дитячий майданчик

«Горіховий гай» став прикладом того, як містяни самі розвивають міські зелені зони. Він став прекрасним місцем відпочинку як для львів'ян, так і для гостей міста.

Майданчик для вигулу собак

Попри активну розбудову парку мешканці прилеглих вулиць Куликівська та Сміливих вважають, що парку не вистачає тренувально-вигульного майданчика для собак. Створили ініціативну групу та в березні 2023 року написали колективне звернення до міста. Зважаючи на велику кількість власників чотирилапих, у найближчих околицях немає майданчика для вигулу собак. Загалом, згідно з ухвалою міськради, у Львові мало бути 22 тренувально-вигульні майданчики. Проте насправді на ціле місто є лише три обладнані тренувально-вигульні майданчики: у Центральному парку культури та відпочинку ім. Богдана Хмельницького, на Промисловій, 56 і на Стрийській, 75.

Тренувально-вигульний майданчик у «Горіховому гаю» планують звести коштом мецената, місцевого мешканця. Планується, що це буде майданчик для собак великих і малих порід загальною площею 1015 кв. м, більший є хіба що у Парку культури – понад 2 тисячі кв. м. У проєкті зазначено, що там буде 19 елементів для собак, зокрема тунель, обручі, гірка та різні перешкоди, а також чотири лавки і ліхтарі. 

Конфліктна ситуація виникла через те, що майданчик для вигулу собак пропонують обладнати поруч із дитячим майданчиком, хоча насправді він не є на балансі міста. 

Зі слів кіносценариста та журналіста Тараса Каляндрука, активісти, які виступають за збереження дитячого майданчика, вводять місто в оману. Вигадують, що це єдиний майданчик не лише в парку, а й у цілому районі. Хоча в парку їх три. Один зробила міськрада, один – Avalon і ще один, за який «воюють», ще з радянських часів. Він погано обладнаний та небезпечний для дітей. 

«Ми рахували, що в районі є 10 майданчиків, три з яких у парку. А вони це просувають як єдиний незамінний майданчик у районі. Хоча ми нічого не маємо проти дитячого майданчика, плануємо облаштувати вигульний біля нього. Однак усе впирається в те, що там город мами ексдепутатки ЛОР Наталії Тимчій. Про це вона сама відкрито говорить. А в цьому городі роблять «закладки», там часто буває поліція. Ось тому вони й проти облаштування вигульного майданчика», – зазначив він.

У травні цього року мешканці помітили, що до дитячого майданчика під’їхала техніка, працівники від ЛКП «Зелений Львів» почали зрізати дерева для влаштування тренувально-вигульного майданчика, про що місто завчасно не поінформувало місцевих жителів. Тоді організували збори мешканців, які звернулися з приводу створення майданчика, і тих, які про це нічого не знали.

«Ми тоді вперше на зустрічі почули цю інформацію і були шоковані, оскільки жодних публічних обговорень цього не відбувалося. Зрозуміли, що треба збирати громаду для вирішення такого питання. В країні війна, тож одним із пріоритетів має бути покращення інфраструктури для дітей, зокрема дитячих майданчиків. Майданчик для вигулу собак менш пріоритетний, але необхідний. І якщо є спонсор, то влаштувати його можна з урахуванням потреб громади та виходячи з реалій. На зустрічі з громадою мовилося про інші, більш доцільні місця вигульних майданчиків для собак. Також варто розглянути розміщення прогулянково-вигулянкового майданчику для собак у частині парку біля озера, щоб уникнути подібних ситуацій непрозорості комунікації із владою міста. Також фінансування та розміщення вигулянкових площадок для собак можливе виключно за спонсорські кошти та із попереднім публічним обговоренням із усією громадою», – каже активіст Станіслав Скачко.

На думку місцевих мешканців, під час проєктування майданчика для собак не взяли до уваги дитмайданчик, який юридично не зареєстрований. Отже, будівництво, за їхніми словами, порушує вимоги п. 5.8.4 ДБН Б.2.2-5: 2011, а саме: «Місця або зони для вигулу тварин треба визначати на відстані не менше ніж 40 м від житлових будинків, дитячих та спортивних майданчиків та об’єктів соціальної сфери згідно з ДСП 173». 

Жителі довколишніх вулиць на зборах 12 липня 2023 року виступили за збереження дитячого майданчика без зміни його локації. 

Зі слів ексдепутатки ЛОР Наталії Тимчій, яка активно виступає за збереження дитячого майданчика, йому більш ніж 46 років. Вона пояснює, що майданчик не на балансі міста через те, що розміщений на червоних лініях продовження вулиці Луганська. Каже, що його доглядають, фарбують, купують пісок, ремонтують конструкції та косять газон жителі прилеглих вулиць. 

«Коли ми приводили кілька років тому сюди Олександру Сладкову (тодішню керівницю управління екології ЛМР – Ред.), представників департаментів, вони сказали, що не можуть взяти його на баланс, адже він на червоних лініях забудови», – пояснює мешканка.

Щодо звинувачень, що майданчик для вигулу собак планують зробити на місці грядок її матері, Наталія Тимчій відповіла, що вони розташовані за межами парку.

«У міськраді якась плутанина. Ми не бачили колективного звернення щодо облаштування тренувально-вигульного майданчика для собак. Скерували з приводу цього кілька запитів. Якби це був лише вигульний майданчик, то було б ще пів біди. Однак в проєкті ухвали зазначено, що це тренувально-вигульний майданчик на 1100 метрів. У новому проєкті ДБН він мав би бути розташований як мінімум за 150 метрів від інфраструктури, а так 40 метрів за чинними ДБН. Відстань від паркана тренувально-вигульного майданчика всього 40-50 сантиметрів від крайньої лавки дитячого», – каже Наталія Тимчій.

Активісти закликають залишити старий майданчик для малюків у парку «Горіховий гай» на Куликівській-Сміливих та внести його в реєстр. Натомість майданчик для собак пропонують зробити в нижній частині парку, біля колії та вулиці Бойківська, ближче до переходу в тунель під залізницею. 

Запропоновані ділянки для облаштування тренувально-вигульного майданчика/фото Стаса Скачка

Ініціатори влаштування тренувально-вигульного майданчика незадоволені запропонованими ділянками, адже там стоїть вода. Також, як каже Тарас Каляндрук, на інших ділянках знадобляться додаткові кошти для цього. 

А ще мешканці воліють, щоб їх запросили на засідання комісії міськради перед винесенням зазначеного питання на сесію з метою уникнення громадських протестів.

«Горіховий гай» поділений на чотири частини. Радянський майданчик розташований на ділянці біля Куликівської, там є лиш одна придатна зелена смуга на 250 метрів та галявина. Внизу – Dirt Park, де катаються на гірках підлітки на трюкових велосипедах. А далі територія Avalon, де є приватний дитячий майданчик, обгороджений сіткою, і громадський, до якого насправді неможливо дістатися з дитячим візком.

Dirt Park

приватний майданчик Avalon

громадський майданчик Avalon

Також біля центрального озера в парку є просторий дитячий майданчик, у якому здійснюють заміну ігрових елементів. Мешканцям Куликівської та Сміливих до нього майже 10 хвилин пішки парковими стежками. 

Дитячий майданчик від міської ради

Що каже місто

У Львівській міській раді розводять руками. В.о. директора департаменту гуманітарної політики ЛМР та представник громади від Франківського району Євген Бойко стверджує, що був присутній на зборах мешканців щодо влаштування тренувально-вигульного майданчика для собак. Каже, міська рада поставила собі за мету проаналізувати технічні завдання щодо вигульного майданчика та зрозуміти, що потрібно виправити в дитячому майданчику і лише після цього зустрітися з представниками громади від обох сторін. Теперішня позиція міста – знайти компромісне рішення, яке задовольнить і власників собак, і батьків із дітьми.

«Ми розуміємо, що тренувально-вигульний майданчик має свої норми та обмеження. Виглядає так, що дві локації будуть занадто близько одна біля одної. Можна зрозуміти обидві позиції. Там дуже гарна рекреаційна зона. Всі мешканці використовують її як для відпочинку, так і для вигулу собак. Тож будемо працювати з усіма позиціями, щоб знайти якісне рішення», – обіцяє Євген Бойко. 

Приклад активної громадської діяльності

Парк «Горіховий гай» відродився завдяки активній громаді. У 2021 році з допомогою петиції громадян його захистили від незаконного захоплення та забудови, окреслили чіткі межі та зробили рекреаційною зоною.

Також за сприяння мешканців у 2014 році почистили озеро в центрі парку. Пізніше, у 2021 році, мовилося про проєкт очищення другого озера. Була альтернативна ідея – збирати та скеровувати ливневі води трубопроводом. Наприклад, корпорація «Ріел», коли отримала дозвіл на будівництво ЖК «Америка», погодила в ЛМКП «Львівводоканал» технічні умови на те, що воду з усіх дахів її будівель постачатимуть сюди трубопроводом. Проблема виникла через те, що перший проєкт передбачав пряму трубу, а для цього треба було змінювати ландшафт і нищити дерева. Нині ж повторний проєкт має на меті прокласти трубу вздовж наявних комунікацій та поставити її в озеро.

У тому ж 2021 році громадська організація «Добро.Дій» разом із активними мешканцями висадила першу клумбу в парку. Подію приурочили до 30-ї річниці Незалежності України. На клумбі ростуть багаторічні кущі – спірея японська, вівсяниця сиза, юка та бирючина (лат. Ligustrum) .

Цієї весни один із дитячих майданчиків зруйнували підлітки, однак мешканці поскаржились на це на гарячу лінію міста, активісти зустрілися з керівництвом ЛКП «Вулецьке», яке має на балансі цей дитячий майданчик, та погодили встановлення нових ігрових елементів.  

Водночас містяни просять укріпити й обладнати розчищений берег озера в Горіховому гаю. Активіст Станіслав Скачко на гарячій лінії запропонував зробити дренаж і засипати дрібною галькою або засадити берег газонною травою. Також за ініціативи мешканців наприкінці минулого року в парку обладнали систему відеоспостереження. Загалом тут змонтували 50 відеокамер.

Зараз мешканці сперечаються, як далі розвивати парк. Очевидно, цієї конфліктної ситуації можна було б уникнути, якби місто вчасно поінформувало про нову ініціативу мешканців, бо навряд чи розробка проєкту тренувально-вигульного майданчика відбувалася без їхнього відома. Зі слів Тараса Каляндрука, місто було поінформоване про цей проєкт і взяло на себе підготовчі роботи. Зрештою, хто ж, як не місто, має подбати, щоби парк «Горіховий гай» став комфортною локацією для всіх – і родин із домашніми тваринами, і сімей із дітьми, які бавитимуться на безпечних дитячих майданчиках, за якість яких відповідають місцеві адміністрації.

 

Наталія Вареник

Фото Івана Станіславського/Твоє місто

Колаж Дмитра Тарадайки/Твоє місто 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!