Чи варто у Львові зносити будинок на Сахарова? Думки експертів та чиновників

13214 0
Будинок на вулиці Сахарова, 52 не є пам'яткою архітектури, а у 90-х роках його значно перебудували.

Сьогодні виконком міської ради Львова погодив знесення будинку на вулиці Сахарова, 52. Натомість тут планують збудувати триповерховий офісний центр із надбудовою та підземним паркінгом. Це неабияк збурило львів’ян, які вже встигли зареєструвати петицію, щоб зберегти будинок.

Будівля не була пам’яткою архітектури і у 90-х роках зазнала значної перебудови. У 1907 році її звели для львівського аптекаря та мецената Михайла Терлецького. Tvoemisto.tv зібрало думки фахівців щодо цього будівництва.

Читайте також: Зберегти не можна штрафувати. Як Львів охороняє історичне середовище

Член виконавчого комітету Андрій Москаленко, який нині не голосував за це рішення вважає, що питання необхідно було доопрацювати.

«Дійсно, у цій будівлі історичним є лише фундамент 1907 року — усе решта добудували у 80-90-х роках, але ця архітектура є звичною для мешканців. Будь-які зміни будуть вносити турбуленцію. Рішення прийняли, але я зі свого боку буду ініціювати дискусії довкола цього питання, аби зберегти будівлю, а також поінформую міського голову про свою позицію», — розповів він у коментарі Tvoemisto.tv.

Водночас інший член виконкому Геннадій Васьків під час засідання зауважив, що він мешкає у цьому районі і він вважає рішення про знесення будинку логічним.

«Я мешкаю в цьому районі, там є житлові комплекси, де живуть багато "айтішників". Вони щодня мігрують на своїх автомобілях по всьому Львові. Те, що я бачу, буде там збудоване, може стати офісом, де "айтішники" із задоволенням можуть та будуть працювати, бо в таку будівлю, як зараз, ніхто не піде. Тому, на мою думку, це є логічне рішення. Я багато їжджу по Європі. Слухайте, є комбінація гарних, сучасних будівель із старовинними і це має право на життя. Погодьтеся, це будинок, у якому хочеться працювати», — каже він.

Керівник управління архітектури і урбаністики Юліан Чаплінський також вважає, що будинок не є цінним, а вежу, до якої апелюють активісти, добудували наприкінці минулого століття.

«Я не погоджуюсь із тим, що ця будівля є цінною. Якщо говорити про характер забудови вулиці, то низ вулиці Сахарова сформований забудовою 30-х років.  Навпроти цього будинку є хрущовка. Через дорогу є торговий центр. Якщо дивитися на декор, то у 90-х роках відбувалася реконструкція, після чого встановили пластикові вікна, наліпили пінопластовий декор, ця вежа є не що інше як типова архітектура 90-х», — сказав Юліан Чаплінський під час засідання виконавчого комітету.

Читайте також: Хто у Львові руйнує архітектурну спадщину: два приклади

Його колега Лілія Онищенко, керівниця управління охорони історичного середовища, каже, що будинок ніколи не був і не міг би бути занесений до реєстру пам’яток, оскільки він не підпадає під критерії — не відображає конкретний стиль, не є унікальним твором якогось архітектора, не приналежний до якоїсь події та не має яскравих стильових ознак.

«Але, водночас, цей будинок формує це середовище, впливає на нього, належить як до району Кастелівки, так і до території, де розташований готель "Медик". Тож знесення будинку дуже негативно вплине на це середовище — воно почне втрачати свій шарм. На мою думку, цей кутовий будинок треба зберегти. Його перебудовували, але він таким, з вежею, був ще на міжвоєнних планах, змінилася хіба поверховість. Управління охорони історичного середовища зараз не візує містобудівні умови та обмеження. Якби в нас просили візування, я б написала свої зауваження», — розповіла Tvoemisto.tv Лілія Онищенко.

Львовознавець Ігор Лильо, який мешкає у районі Кастелівки, каже, що пам’ятає, як будинок добудовували

«Як на цей район, виглядає непогано. Наявний будинок насправді не є цінним, і я розумію, чому вони (забудовники – ред.) це зробили. Якщо подивитись на те, що розташоване через дорогу — павільйон і жахливі кіоски з 90-х, — то те, що планують будувати, виглядає значно краще, хоч і схоже на всі ті новобудови, які зводять останні 5 років», — поділився своєю думкою з Tvoemisto.tv Ігор Лильо.

Читайте також: Нам потрібні конкретні правила гри. Чому у Львові знищили мозаїку магазину «Океан»

Голова ради Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрій Салюк каже, що будинок має значення, оскільки він розташований у місці, яке формує загальне сприйняття вулиці.

«Приймати рішення про знесення такого будинку, який має історичну та архітектурну вартість, — це не компетенція виконкому. Для цього мало б бути рішення управління охорони історичного середовища, мало б бути і громадське слухання, оскільки такі речі неприпустимі в контексті збереження історичного міста. Я вважаю, що виконком некоректно ухвалив таке рішення, і аргументувати його тим, що це для ІТ, неправильно — це спекуляція, таке враження, що ІТ-спільноту роблять крайньою. ІТ Кластер також обурило те, що з ними теж це ніхто не обговорював», — вважає Андрій Салюк.

Він додає, що в Україні «кульгає» вертикаль охорони історичного середовища, оскільки у Львові є багато об’єктів, які важливі для історичного простору Львова, подані до міністерства культури, але досі не внесені до реєстру.

«Зараз розробляється історико-архітектурний опорний план, який опрацьовує всі будинки, квартали, і він мав би враховувати і ті будинки, які ще не знесли, але збираються. І нам потрібно його прийняти чимшвидше — він зміг би дати відповіді на подібні питання і такі рішенням б ухвалювалися спільно з фахівцями. Ніхто ж з виконкому не є фахівцем з історичного середовища. Так само про мозаїку магазину «Океан» говорили, що вона не має ніякої цінності. Хай такі висновки роблять фахівці, а не люди, які хочуть просто похуліганити у Фейсбуці», — підсумував фахівець.

Читайте також: На Городоцькій планують відкрити готель міжнародної мережі Marriott

Додамо, що будівництво вестиме ТзОВ «Інсула-Інвест», власником якого є Олександр Берба, який водночас володіє  низкою фірм, пов’язаних з компанією Avalon, співвласником якої є львівський депутат та бізнесмен Григорій Козловський.

Вікторія Ейсмунт

Анна Журба

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!