Фото: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO

Фото: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO

Не Польщею єдиною. Куди їдуть заробітчани після локдауну і що їм пропонують

3385 0
Робочий рік у Європі розпочався з 4 січня. Tvoemisto.tv дізналось, як змінився ринок вакансій за кордоном через пандемію коронавірусу, яких працівників там шукають та на яких умовах приймають укрїнців.

Днями на кордоні з Польщею вкотре фіксували значну кількість автівок – понад 200 машин очікували своєї черги на ПП «Шегині». За словами представниці «Львівської консалтингової групи» Оксани Абраменко, в Європі вже активно розпочався робочий сезон, тож туди частково виїжджають і українці.

Новий ринок для українських працівників

Польща активно почала подавати вакансії ще 4 січня, адже період свят в Європі там уже завершився, говорить Оксана Абраменко. Окрім цього напрямку, популярністю користується Чехія, а третьою нині є Литва, що раніше не входила до топ-країн для українських заробітчан. Найчастіше у цих країнах шукають працівників на виробництва і склади, а також – водіїв.

«Для мене Литва стала несподіванкою. До карантину там було менше вакансій, але тепер є і робочі місця, і охочі їхати. Туди, здебільшого, шукають швачок, операторів числового програмного керування тощо», – каже Оксана Абраменко у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Попит в Європі буде тільки зростати або Чи зможуть українські заробітчани повернутися за кордон

Потрібні водії та медики

Польща ж пропонує дуже різні напрямки роботи – від тих же швачок до монтерів на лінії, складальників, пакувальників (як для жінок, так і для чоловіків), працівників логістичних центрів. Раніше таких вакансій було менше. Затребуваними у Польщі, а також у Чехії, Німеччині та в Естонії, є водії. Обмежень за віком практично немає.

«На початку року, ще перед локдауном, були вакансії до Німеччини чи Чехії для медиків, переважно для медсестр, лікарів-стоматологів, педіатрів. Раніше ці країни мали подібні пропозиції в цьому напрямку, але вони більше стосувалися догляду людей у геоіатричних пансіонатах. І, якщо раніше шукали людей з досвідом, то нині – молодих спеціалістів. Їм допомагають нострифікувати дипломи», – каже Оксана Абраменко.

Читайте також: Штучними методами трудову міграцію не зупинити, або Уся підтримка уряду лише на словах

Коли ідеться про такі посади, то, зазначає спеціалістка, потрібне володіння англійською, а також знання місцевої мови хоча б на початковому рівні.

Додамо, що в Польщі з 2021 року почали діяти нові правила для медиків (стоматологів, медсестер, акушерок, працівників швидкої допомоги), які здобули кваліфікацію у своїй професійній діяльності в країнах, що не входять до ЄС. Їм спростили умови згоди на роботу і процедуру працевлаштування. Тепер від іноземних медиків не вимагатимуть нострифікації (підтвердження) диплому і складання додаткових екзаменів.

«Із цікавого, були вакансії в Африку для старших механіків, у Канаду – для інженерів-теплотехніків. Це одиниці, звісно, але рекрутингові агенства допомагають отримати візу і пройти співбесіду, тож у 90% це виходить безкоштовно для тих, хто шукає роботу», – каже Оксана Абраменко.

На які вакансії вплинули коронавірус і локдаун

Поменшало вакансій для сезонних робітників для агрокомпаній у Польщі, натомість з’явилися пропозиції на роботу у Нідерланди в теплиці – збирати огірки, помідори тощо. Днями вже опублікували оголошення про пошук людей до Швеції, щоби працювати в теплицях із саджанцями.

«Дуже мало пропозицій для роботи на будовах. Локдаун дається взнаки, зараз менше будують, а ще холодно. Загалом, галузь будівництва на ринку вакансій має менше 20%, потрібні люди лише для внутрішніх робіт. Так само не шукають різноробочих на виробництво, що було популярним влітку», – розповідає спеціалістка.

Читайте також: Втрати і шанси. Чи залишиться Львів туристичним містом

Галузь гостинності у Європі, що сьогодні теж потерпає від карантину, наразі майже нічого не пропонує. Натомість збільшилась кількість вакансій для працівників готелів і ресторанів у Туреччині і Об’єднаних Арабських Еміратах.

Окрім цього, майже немає пропозицій на посади продавців, працівників залу, консультантів тощо. За останні кілька тижнів Оксана Абраменко не знайшла жодної такої, хоча раніше до її компанії неодноразово звертались, аби знайти працівників, наприклад, для магазинів «Biedronka».

Тести на Covid-19 і самоізоляція

У Європі після перетину її кордонів офіційно вимагають проходити двотижневий карантин, але працедавець, якщо має бажання, може попросити тест на коронавірус. Але тут правила можуть змінюватися відповідно до рішень урядів.

Читайте також: В уряді хочуть, щоб заробітчани, які повернулись через пандемію, залишились в Україні

«Мені траплялось в умовах навіть те, що агенціям або роботодавцям з Польщі ішлося про обов’язкове щеплення від коронавірусу, що вони готові зробити тим своїм потенційним працівникам, якщо ті ще не хворіли. Безкоштовно. Поки це не масово, але 30-40% компаній згадують про таку умову. Деякі просять кандидатів дати дозвіл на вакцинацію ще перед виїздом з України», – говорить Оксана Абраменко.

Загалом, за її словами, законодавство Польщі, Чехії, Угорщини дозволяє роботодавцям іти на поступки, щоби скоріше працевлаштувати людей. Україна на це реагує не так швидко.

Чи змінилися зарплати?

Спектр зарплат є дуже різним, каже Оксана Абраменко, це залежить від компанії. Наприклад, є швачки в Чехії, які можуть заробляти 125 крон на годину (30-35 тисяч українських гривень на місяць). А є такі, що з аналогічними умовами на тій же посаді отримують 25 тисяч гривень. Навіть кваліфікація може бути в них однакова, а дохід – різний.

«Вагомого стрибка не було ані в бік збільшення, ані в бік зменшення. Багато залежить від компанії», – каже Оксана Абраменко.

Читайте також: Ми прийняли рішення припинити думати так, як завжди

Вона також зазначає, що зміни у зарплатах можуть статися, якщо Європа послаблюватиме карантин і з тієї ж Польщі виїжджатимуть кадри. Наприклад, працівники-поляки їхатимуть на роботу далі – в Німеччину чи іншф країни, тоді роботодавці можуть переглянути зарплати для дефіцитних спеціальностей. Та наразі цього нема.

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!