фото: unsplash.com

фото: unsplash.com

На літо – за місто. Скільки коштує винайняти будинок біля Львова і які умови пропонують

12128 0
Із початком карантину серед львів'ян стала більш популярною оренда житла за містом. Tvoemisto.tv дізналось, скільки коштує винайняти будинок біля Львова, які умови пропонують орендодавці та чому люди їдуть з міста.

Перший досвід сподобався

Львівське подружжя Павла та Олександри з маленьким сином уперше переїхали на літо з мікрорайону Наукової до села Солонка ще три роки тому. Тоді будинок звільнив їхній друг, який терміново летів у відрядження.

«Оренда була проплачена якраз до вересня. Тоді це коштувало приблизно 6-7 тисяч гривень на місяць. Ми, звісно, не відмовилися, адже йшло літо і хотілося більше часу проводити з дитиною на свіжому повітрі», – розповідає Олександра.

Читайте також: Не поспішайте вкладати в гречку. Що буде з цінами на нерухомість після кризи та пандемії

Подружжя має машину, тож жити неподалік від міста було доволі зручно. Поблизу – за 2 км – супермаркет, аптека, кафе тощо. У будинку був хороший ремонт, меблі, побутова техніка, поруч – гарний сад, альтанка і навіть невеличкий фонтан. Залишити машину можна було в гаражі на території.

Після позитивного досвіду подружжя знову планувало переїхати за місто влітку наступного року, однак шукати приватний будинок почали запізно. У результаті виїздили лише до старого дачного будинку вже за 60 км від Львова і тільки вихідними.

«Мої батьки якраз намагалися продати той будинок в селі, що за годину від Львова. Тоді мені спала на думку ідея зробити там ремонт і на теплий період переїжджати туди. Відстань дещо більша, але машиною за годину можна дістатися Львова. Так і зробили», – розповідає Олександра.    

От уже другий рік поспіль із травня до вересня сім'я проводить час у селі.

Читайте також: Як у Львові змінився ринок оренди житла і наскільки впали ціни на нерухомість 

«Для нас це чудовий варіант, щоб утекти від спеки, постійного руху, машин до будинку серед лісу. Влаштовуємо собі пікніки, ходимо по ягоди, а на вихідні до нас приїжджають бабуся з дідусем. Нині робота не потребує присутності в офісі, все можна робити дистанційно. Головне, провести добрий інтернет», – додає Олександра.

Скільки коштує і що пропонують

Спеціалістка з нерухомості Аліса Семенюк каже, що пропозиції для оренди будинків за містом були завжди, однак зараз це стало більш актуальними. Попит починається ще перед літом, коли сім’ї з дітьми або літні люди задумуються про те, щоб на кілька місяців переїхати ближче до природи. Через коронавірус попит на заміські будинки зріс, тож знайти житло в хорошому стані у межах 6-10 тисяч за місяць стало складніше, ніж до пандемії.

«Шукають усюди біля міста: Солонка, Сокільники, Лапаївка, Зимна вода, Липники, Брюховичі. Менш популярними є варіанти трохи подалі», – говорить спеціалістка.

Наприклад, будинок у Брюховичах на шість кімнат коштує нині 16 тисяч гривень на місяць, а трикімнатний у Малехові – 8 тисяч.

Фото: reamak.info (Брюховичі)

Фото: reamak.info (Малехів)

Співвласник агенції нерухомості «Престиж» Мар’ян Лучко зазначає, що в середньому оренда дачі нині коштує від 8 тисяч гривень на місяць, залежно від стану, ремонту, площі, умов тощо. Коли йдеться про більші особняки, то місяць оренди коштуватиме 12-15 тисяч гривень і вище, а будинок з басейном обійдеться у 20-25 тисяч. 

Так, 25 тисяч грн на місяць коштуватиме оренда, приміром, будинку на три кімнати в Солонці біля Львова.

Читайте також: Через попит та закриті кордони в українських банках дефіцит доларів

За словами Аліси Семенюк, люди звертають увагу на інфраструктуру поруч (магазини, аптеки, кафе тощо). У кого нема машини, дивляться, аби поруч були зупинки громадського транспорту. Ті, хто може дозволити собі будинки вищого цінового сегменту, зважають, аби добирання до центру Львова займало не більше 40 хвилин. Варіанти із добрим ремонтом, сучасними меблями, альтанками є, приміром, у Солуках, Ямельні. Ціна на такі будинки становить від 1 до 3,5 тисяч доларів.

Слід зважати, що оренда будинку на кілька місяців (2-4), коштуватиме щонайменше на 30% дорожче, ніж на довший період.

Виїжджають усією родиною

Торік, коли в Україні спалахнув коронавірус, за місто вирішила перебратися ціла родина: молода пара Петро з Анною, їхня 3-річна донька, а також чоловікові батьки. Вони переїхали з квартири поблизу центру Львова до Рясне-Руського, де орендували котедж на 5 кімнат площею близько 200 кв. метрів.

На той час будинок на місяць коштував трохи більше 20 тисяч гривень. Там був ремонт, всі необхідні меблі, техніка. На території – гараж. Ділянка була невеликою, але на ній вдавалося розмістити надувний басейн.

Читайте також: Що зміниться для бізнесу на час карантину. Деталі

«До роботи раніше їздив тролейбусом, що займало 7-10 хв, офіс був неподалік. Улітку пересів на власне авто, добирання займало близько пів години, але про це не шкодую. Трохи змінити середовище та й обмежити в час загострення епідситуації контакти було добрим рішенням», – каже Петро.

Цього року власники будинку не захотіли здавати його лише на три місяці, вочевидь, на думку Анни, були ті, хто планував орендувати його на довше. Тому знайшли інший будинок – цього разу в Брюховичах, на 4 кімнати, площею 140 кв. метрів. Ремонт там дизайнерський, опалення – індивідуальне, є два санвузли і дві спальні, тому оренда обійшлася дорожче – орієнтовно у тисячу доларів на місяць.

Довготривала оренда теж актуальна

Аліса Семенюк додає, що нині клієнти шукають не лише будинки на кілька місяців, а й для довготривалої оренди – від року і більше.

«Це почалося з минулого року, коли вводили тривалі локдауни. Люди, особливо молоді сім’ї з дітками, де батьки можуть працювати віддалено, переїздили за місто. Для них це більш вдалий варіант, аніж винаймати квартиру у Львові», – розповідає спеціалістка з нерухомості.

Читайте також: Які квартири купують львів'яни і як перевірити забудовника на законність

Є також історії, коли, наприклад, ІТ-фахівці збираються у групи з кількох людей і винаймають будинок за Львовом, дистанційно працюють гуртом.

«У місто завжди можна поїхати, а так у вас є своє подвір’я, немає сусідів за стіною. Люди обмежують контакти, аби вберегтися від вірусу, і працюють на природі», – коментує Аліса Семенюк.

Коли і де шукати

За словами Аліси Семенюк, ціна на будинки у порівнянні з минулим роком суттєво не змінилася, але пропозицій менше, тому що багато будинків забрали ще минулого року на довгий термін. Мар’ян Лучко погоджується, що таких об’єктів нині на ринку справді залишилося небагато.

Читайте також: Як зміняться квартири і офіси через пандемію. Що каже архітектурний ринок Львова

Тому, якщо у ваших планах є пожити влітку на природі, пошуки варто починати вже, а наступного року варто подбати про це ще на початку весни, коли пропозицій є більше. Процедура з орендою будинку така ж, як під час винайму квартири, коли орендар і власник укладають угоду. 

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!