ілюстративне фото: coffeepirates.at

ілюстративне фото: coffeepirates.at

Папір, який важко переробити. Навіщо львів’янам ходити в кав’ярню з власним горнятком

5994 0
Чим небезпечні паперові стаканчики в coffee to go та чи можна від них відмовитися.

У Львові відкривається все більше закладів та міні-кав’ярень, які пропонують взяти каву з собою. Кілька років тому низка кав’ярень міста почала пропонувати знижку тим, хто приходить до них по каву чи чай зі своїм горнятком. Здавалося б, яка небезпека від паперового стаканчика? Та всі вони, окрім паперу, мають шар полістиролу, який робить цей папір водостійким. За словами співкоординаторки «Zero Waste» Діани Попфалуші, саме через це їх не можна здати в макулатуру на переробку.

«Більшість шкідливих речовин містяться навіть не в стаканчиках, а в кришечках та трубочках. Їх переважно виготовляють з 6-го або 7-го типів пластику. Вони виділяють токсичну речовину — Дисанол-А. Тож якщо ви п’єте свій лате через трубочку, то крім молока, цукру то кави, випиваєте ще й небезпечні речовини», — розповідає в коментарі Tvoemisto.tv екоактивістка.

Окремо і папір, і плівка переробляються, однак разом вони ускладнюють цю задачу, оскільки плівку перед переробкою необхідно відокремити. І в Україні є лише одне виробництво, де це роблять, — Зміївська паперова фабрика на Харківщині. Вона працює з 1893 року і є наразі єдиним підприємством з переробки композитної упаковки типу Tetra Pak в Україні.

«На заводі зі стаканчиків знімається плівка, і картон вдається переробити. Але наразі виникають проблеми з логістикою між Львовом та Харківською областю. На це поки що немає фінансів», — говорить у коментарі Tvoemisto.tv заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

Читайте також: Львівських школярів закликають відмовитися від повітряних кульок на останніх дзвониках

Сміттєспалювального заводу, який би утилізовував небезпечні стаканчики, в Україні поки що не збудували. Існують також і суто паперові горнятка, які не мають ізоляції і виготовлені із вторсировини, але вони значно дорожчі і їх потрібно імпортувати.

Лише в «Альтернативній каві» за день використовують приблизно 700-800 стаканчиків, у одному закладі Lviv Croissants — 300-400, у «Каві на шпацер» — близько 100. У кав’ярнях, де є можливість випити каву в самому закладі, послуга coffee to go менш популярна: у «Світі кави», до прикладу, у середньому використовують 50 паперових стаканчиків на день, а у «Львівській копальні кави» — лише 5-10. Проте загалом за день у Львові до смітників потрапляють тисячі стаканчиків, які неможливо переробити.

«Регулювати “каву на винос” буде не дуже правильно, бо має бути свобода ринку. Якщо люди хочуть проводити економічну діяльність і вона не заборонена законом, то міськрада не має впливу, це буде вважатися втручанням у підприємницьку діяльність. Хоча міськрада і буде рекомендувати та стимулювати кав’ярні переходити на багаторазові горнятка», — каже Андрій Москаленко.

Використання термогорнятка замість паперового стаканчика — це найпростіше, що може зробити кожен, аби зменшити шкоду для довкілля. Їх можна придбати і відразу в деяких кав’ярнях. Вартість екочашки стартує приблизно від 250 грн та може досягти декількох тисяч гривень — залежно від бренду та якості. Якщо попит на паперові стаканчики зменшиться, то і пропозиція теж.

Читайте також: Як я втричі зменшила обсяг сміття, яке треба вивозити на полігон

«Для того, щоб зміни ставали більш суттєвими, повинна бути певна законодавча база. Ми — активісти — чекаємо на законопроект про розширену відповідальність виробників. Тільки коли виробники почнуть фінансувати або співфінансувати переробку своїх продуктів, екологічна ситуація зміниться на краще», — впевнена Діана Попфалуші.

Tvoemisto.tv відвідало також кілька кав’ярень у центрі Львова та поцікавилося, чи можна в них отримати знижку, взявши каву з собою у власну чашку.

Мережа Aroma Kava — знижка 2 грн.Можна купити керамічну чашку за 220 грн.

Адреси: вулиця Галицька, 9; вулиця Академіка Гнатюка, 5/7; площа Ринок, 1; вулиця Вірменська, 22; вулиця Краківська, 34; площа Івана Підкови; вулиця Чернівецька, 15; вулиця Генерала Чупринки; проспект Червоної Калини, 61; вулиця Наукова, 7a.

«Світ кави» — знижка 10%. Можна придбати термогорнятко за 400-900 грн.

Адреси: площа Катедральна, 6; площа Ринок, 30; Кульпарківська, 59.

«Кава на шпацер» — знижка 10%.

Адреса: площа Ринок, біля статуї Нептуна.

Мережа Lviv Croissants — знижки немає. Можна придбати термочашку за 350 грн.

Адреси: ТРЦ Victoria Gardens; проспект Червоної Калини, 42а; вулиця Кавалерідзе, 1; вулиця Галицька, 18/14; СТРЦ Спартак; вулиця Богдана Хмельницького, 143; вулиця Некрасова, 17; вулиці Смаль-Стоцького, 1; вулиця Шептицьких, 45Б; вулиця Городоцька, 87; вулиця Шота Руставелі, 6/4; проспект Свободи, 9; вулиця Староєврейська, 5; проспект Крива Липа, 9; вулиця Академіка Гнатюка, 8; площа Ринок, 42; вулиця Шпитальна, 7; вулиця Медова, 9; вулиця Шевченка, 9.

Читайте також: Чи поїде моя пляшка на переробку або Що стримує львів’ян від сортування сміття

«Львівська копальня кави» — знижки немає. Можна купити термогорнятко за 395 грн.

Адреса: площа Ринок, 10.

Saturdays Coffee — знижки немає. Можна придбати термочашку за 225-269 грн.

Адреса: підземний перехід на площі Митній.

«Львівські пляцки» — знижки немає. Можна купити термогорнятко за 350 гривень.

Адреса: площа Ринок, 13.

Мережа «Франсуа» — знижки немає. Можна купити горнятко за 240 гривень.

Адреса: площа Різні, 8; вулиця Степана Бандери, 15; вулиця Чайковського, 5; вул. Личаківська, 1/3.

Мережа «Альтернативна кава» — знижка 2 грн. Можна придбати keepcup із подарунковим сертифікатом на п'ять чашок кави або термогорнятко — вартість варіює від 350 до 400 гривень.

Адреси: вулиця Петра Дорошенка, 45; вулиця Котляревського, 22, вулиця Франка, 68, проспект Свободи, 1, проспект Шевченка, 14.

Катерина Гаценко,

фото coffeepirates.at

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!