Фото: Радіо Свобода

Фото: Радіо Свобода

Українці обирають нову Верховну Раду. Усе про вибори у Львові та області. Оновлюється

4392 0
Сьогодні, 21 липня, в Україні відбуваються позачергові парламентські вибори. Tvoemisto.tv відповідає на найпоширеніші питання виборців.

За кого голосувати

Виборчий бюлетень налічує 22 партії, за які можна проголосувати. Крім цього, на виборах можна обирати окремих кандидатів, що висуваються на мажоритарних округах.

Додамо, що у межах проєкту «Прозорі вибори» експерти Tvoemisto.tv проаналізували програми партій, а також програми кандидатів мажоритарників, які балотуються на 115-му, 116-му, 117-му та 118-му виборчому округах.

Де голосувати

За кілька днів до виборів українці отримали за місцем реєстрації запрошення на вибори. Ті, хто хотіли змінити місце голосування, могли до 15 липня звернутися з відповідною заявою і паспортом до найближчого відділу ведення реєстру виборців та отримати посвідчення про зміну місця голосування. 

Коли йти на дільницю та що брати з собою

Усі дільниці запрацювали з 8:00 й будуть відчинені до 20:00. Із собою необхідно взяти документ, що посвідчує особу – паспорт чи ID-картку, а військовослужбовці можуть проголосувати з військовим квитком. Закон не вимагає брати з собою запрошення чи повідомлення на вибори, а також ручку, папір чи інші додаткові речі.

Що робити з бюлетенем

Бюлетень необхідно обстежити, чи немає у ньому ознак того, що він уже недійсний (зайвих позначок) та поставити відмітку лише навпроти одного з кандидатів. Дві чи більше позначок визнаватимуть бюлетень недійсним. Бюлетень не можна фотографувати чи знімати на відео, оскільки це порушує таємницю виборів, яка передбачена законодавством.

Читайте також: Україна почала жити в ХХІ столітті, коли переміг Майдан. Віталій Портников про наше майбутнє

Які порушення фіксують у Львові та куди на них скаржитися

Скаржитись на правопорушення, пов'язані з виборчим процесом, можна у Львівську організацію Комітету виборців України за адресою [email protected] або за телефонами Гарячої лінії:

  • 096 894 53 24
  • 096 169 13 61
  • 050 546 56 32
  • 098 719 72 70

Крім цього, на порушення виборчого законодавства можна скаржитись у поліцію за номером 102.

Хто стежить за правопорядком

У зв’язку з виборами, СБУ, поліція, рятувальники та інші правоохоронні органи перейшли на посилений режим роботи. До охорони на Львівщині залучили більше 5 тисяч правоохоронців. 

Мережа «Опора» зафіксувала, що на дільниці у селі Вільховець Перемишлянського району не було інформаційних плакатів про всіх кандидатів, а у Яворівському та Старосамбірському та Сокальському районах деякі виборці хотіли проголосувати без паспортів.

Крім цього, на округах досі не зняли рекламу політсил. Найбфльше порушень фіксують на 115-му виборчому окрузі. На цьому ж окрузі на дільниці №461982 94-річна жінка поконфліктувала з членами ДВК та намагалася з’їсти свій бюлетень. 

Члени ДВК у 123 окрузі достроково заповнили протоколи 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!