Фото: 
Les routes sans fin(s)/Unsplash

Фото: Les routes sans fin(s)/Unsplash

Пізнати себе. Як підготуватись до паломництва

5569 0
Аби мандрівка принесла радість, потрібно подбати як про духовні, так і про практичні речі.

Люди, які брали участь у паломництвах, часто засвідчують внутрішню духовну переміну, що відбулась з ними. Щоб подорож минула вдало, виправдала очікування та принесла душевну насолоду, до неї варто підготуватись. Як це зробити, Tvoemisto.tv розповів директор паломницького центру «Рафаїл» Василь Мікула.

«Ми спеціалізуємось на духовних мандрівках і хочемо, щоб кожен наш паломник відпочив фізично, психологічно і духовно. Основна специфіка такої подорожі – це внутрішня переміна, про що я можу сказати з власного досвіду і з досвіду наших паломників. Святі місця справді торкаються душі. Про це свідчить і те, що не лише християни здійснюють паломництва, а й вірні інших релігій. А наші духівники, які супроводжують групи, сприяють тому, щоб ця переміна в людині була на краще», – каже Василь Мікула.

Він додає, що паломники, які подорожують з «Рафаїлом», розповідають про те, що ці мандрівки допомагають їм пізнати себе. Сприяє цьому також і спілкування з іншими учасниками, створення спільноти, і те, що в подорожі духовними місцями можна засвідчити речі, про які раніше люди мали лише теоретичні знання.

Підготовка до паломництва

Василь Мікула розповідає, що працівники «Рафаїлу» передусім самі готуються до паломництва, в яке планують згодом повести людей.

«У нас ніколи не було виїздів наосліп, ми не їдемо в місце, де не були, без відповідної підготовки. Наприклад, ми об’їздили Грецію, Румунію, Болгарію, інші країни, щоб обрати найкращі маршрути», – пояснює він.

Читайте також: Той, хто вказує шлях. Як працює і подорожує перший у Львові паломницький центр

Окремо він наголошує на навчанні керівників груп і духівників, які супроводжують паломників. Навчені провідники готують відповідну духовну програму в залежності від місця подорожі, його історії, релігії, традицій.

«Наприклад, наша поїздка в Бенілюкс цікава тим, що в ній можна познайомитися з протестантським світом, дізнатись про сучасне життя цих країн тощо. А завдяки досвідченим керівникам і духівникам людина після паломництва більше цінує свою віру», – розповідає Василь Мікула.

Він додає, що керівники груп часто супроводжують паломників в одні і ті ж місця багато разів або навіть мають досвід проживання в тих місцях, куди повезуть людей. Це допомагає їм орієнтуватись у місцевій інфраструктурі, додавати нові цікавинки в програму, знайомити людей з духом того місця, його особливостями, що можуть лишитись малопомітними для звичайного туриста.

«Коли "Рафаїл" тільки з’явився, то ми мали один маршрут і їздили ним протягом цілого року. Через 10 років ми вже можемо запропонувати 30 маршрутів, де ми почуваємось впевнено. Це непрості маршрути, і це наш великий здобуток», – говорить директор Центру.

«Рафаїл» в Стамбулі. Фото: ПЦ «Рафаїл»

Щодо підготовки паломників, тут є духовні та практичні аспекти. Передусім, радить він, потрібно почати підготовку з молитви.

«Паломництво – це наша розмова з Богом. Тому в підготовці до нього має обов’язково бути молитва – або просто, або з наміренням, подякою, прославленням. Також обов’язково має бути інтенція – намір, мета, розуміння того, чому ми їдемо і куди ми їдемо», – каже Василь Мікула.

Він радить також дізнатись якомога більше інформації про країну, в яку планується паломництво. Це важливо з кількох причин. По-перше, знання традицій і звичок мешканців країни, що ви відвідуєте, дає практичну користь: наприклад, про сієсту на Півдні Європи або вихідні дні у Святій Землі, де живуть представники трьох великих релігій і мають свої особливості пошанування святого дня.

Читайте також: Зі Львова в Ізраїль. Як потрапити у місце зустрічі трьох релігій

«Готуючись до паломництва, варто почитати також, окрім туристичних путівників, релігійну літературу. Серце і розум мають бути однаково підготовленими. Також перед паломництвом потрібно висповідатись і прийняти причастя, адже невідомо, чи вдасться вам це зробити в чужій країні в незвичних умовах. Якщо так – то буде ще краще», – пояснює директор «Рафаїлу».

Щодо практичних аспектів, то у подорожі варто мати запас грошей на випадок непередбачуваної ситуації. Також потрібно добре вивчити програму: чи включені у вартість сніданки, вечері, факультативні екскурсії. Знаючи це, буде легше підрахувати, скільки грошей вам знадобиться в подорожі.

«Також заохочую подбати про якусь маленьку пам’ятку, що через роки нагадуватиме вам про паломництво і те, що ви пережили у ньому», – додає Василь Мікула.

Куди поїхати

Багато людей для першого паломницького туру обирають подорож у Святу Землю. На думку керівника «Рафаїлу», це чудовий вибір.

Сьогодні Центр пропонує такі паломництва:

Окрім того, «Рафаїл» має короткі маршрути на три дні, наприклад, святими місцями Польщі, Словаччини та Угорщини. Для молоді ж тут пропонують долучитись до спільноти Тезе і досвідчити її дух на зустрічах у різних містах Європи.

А вже у травні відбудеться паломництво у Святу Землю, що матиме нестандартну програму і буде цікаве не лише відвідуванням біблійних місць, а й знайомством з історією та археологією Ізраїлю, його сучасними технологіями та досвідом державотворення, аналогів якому немає у світі.

Загалом «Рафаїл» організовує 4-5 паломництв у місяць. Наразі календар подорожей розписаний до вересня. Ознайомитись з ним можна на сайті Паломницького центру «Рафаїл».

Паломницький центр працює у Львові за адресою: вул Винниченка, 22 у будні дні з 10:00 до 18:00.

Головне фото: Les routes sans fin(s)/Unsplash

Партнерська публікація

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!