Фото: Freepik.com

Фото: Freepik.com

За що платить Covid-пацієнт і скільки коштує день у львівських лікарнях

15737 0
Tvoemisto.tv з'ясувало, скільки коштів виділяє держава на лікування в стаціонарі пацієнтів з коронавірусом та чи вистачає цих грошей, або ж хворі мусять доплачувати з власної кишені.

На Львівщині за останні два тижні суттєво зросла кількість хворих на Covid-19, у лікарнях майже немає місць – щойно виписують одного пацієнта, на його місце одразу є кілька претендентів. Окрім того, в області бракує медиків – передусім анестезіологів та інфекціоністів.

Читайте також: Вірус справді змінився. Яким зараз є портрет хворого на Covid

Ще торік Міністерство охорони здоров'я та Національна служба охорони здоров'я розробили низку Covid-пакетів для укладання договорів із медзакладами, що надають допомогу хворим на коронавірус. Міністр Максим Степанов зазначав, що усе лікування за клінічним протоколом – безкоштовне для пацієнтів.

У Програмі медгарантій-2021 передбачено продовження стаціонарного лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою за відповідним пакетом послуг до періоду закінчення на території України дії карантину та протягом 30 календарних днів після його скасування.

До безоплатного пакета послуг лікування пацієнтів із коронавірусом включено тестування на Covid-19, лабораторне та інструментальне дослідження, медичну допомогу, відповідно до галузевих стандартів, кисневу підтримку, інтенсивну терапію за необхідності, медикаментозну терапію та знеболення за потреби тощо. Усі ліки, передбачені національним протоколом лікування Covid-19, включені до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медичних закладів.

За словами директорки Західного департаменту НСЗУ Мар'яни Возниці, тарифу на лікування одного хворого з коронавірусом немає – фінансування розраховується інакше. У закладі, який приймає хворих на Covid-19, мають бути сформовані спеціальні бригади медиків – одна має складатись із щонайменше 12 людей. За кожну таку бригаду НСЗУ платить лікарні 554 тисячі гривень. Ці кошти мають покривати і лікування пацієнта, і доплати членам бригади.

Куди йдуть гроші

Директор Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні Сергій Федоренко розповідає Tvoemisto.tv, що зараз в лікарні перебувають близько 230 пацієнтів. Щойно виписують одного, одразу ж кладуть на його місце наступну людину, яка потребує догляду медиків та кисневої підтримки. Саме на кисень, за його словами, іде левова частка коштів, отриманих від НСЗУ в межах угоди за Covid-пакетом.

«Кисень надзвичайно дорогий. Ми в місяць, коли щодня є 230-235 пацієнтів, платимо за нього до мільйона гривень. Це дуже велика сума. Крім того, у Covid-пакет від НСЗУ входить зарплата медичного персоналу, розхідні лабораторні реактиви. Це надзвичайно велика стаття витрат, адже ми постійно робимо аналізи хворим, щоб відстежувати динаміку перебігу захворювання», – говорить Сергій Федоренко.

За його словами, аналізи роблять щонайменше раз на добу, а в реанімації – і 7-8 разів за добу.

Медики зазначають, що майже усі хворі, які перебувають на лікуванні, мають важчий перебіг захворювання, ніж було за перших хвиль коронавірусу. Практично всі госпіталізовані мають ураження легень у вигляді двобічних бронхопневмоній з важкою дихальною недостатністю. Лікування таких симптомів може тривати значно довше, аніж два тижні, як було в середньому раніше.

Сергій Федоренко каже, що в середньому на людину за добу може витрачатись 10 тисяч гривень, якщо у лікуванні застосовуються сучасні антибіотики останнього покоління та супутні препарати, яких у день може знадобитись 2-3 флакони.

«Якщо менш дорогі антибіотики, що коштують 200-300 грн, тоді сума менша у 2-3 рази. Але це важкий процес, коли ти вириваєш людину з рук смерті. Тоді переважно про гроші не думаєш, а думаєш про те, як повернути людину до життя», – говорить лікар.

Читайте також: Сьогодні я не поцілую тебе на ніч. Репортаж із Covid-відділення у Львові

У інформаційному відділі Львівської лікарні швидкої медичної допомоги, де розгорнули найбільше в місті Covid-відділення, кажуть, що залежно від стану хворого його лікування до повного одужання може коштувати і 26 тисяч гривень за весь час, і 20 тисяч гривень у день упродовж кількох тижнів в реанімації.

«Лікарня лікує пацієнта, дає все, що може, навіть поза пакетом. Є пацієнти, які обходяться нам у 300-400 тисяч», – говорить речниця ЛШМД Христина Каспшишак.

Директор госпіталю ветеранів війни та репресованих імені Юрія Липи Максим Прикупенко розповідає Tvoemisto.tv, що торік, за його підрахунками, на лікування одного Covid-хворого витрачали приблизно 2 тис. грн на добу. У реанімації, з урахуванням кисню і медикаментів, лікування обходилось в середньому 3,5-5 тисяч гривень.

Що не входить в пакет?

Сергій Федоренко каже, що у тарифі закладені і кошти на харчування пацієнта, і на доплати медикам, і на різноманітні розхідні матеріали. Також у тарифі ідеться про медикаменти за протоколом. Та, говорить лікар, якщо людина, хвора на коронавірус, має інші захворювання, як-от інсулінозалежний цукровий діабет або серцево-судинні хвороби, то потребує додаткових ліків, про які в протоколі не йдеться і якими інфекційна лікарня не забезпечена, оскільки це не її профіль.

«На 98% пакет від НСЗУ сьогодні покриває витрати. Але коли поступають хворі, які мають інсулінозалежну форму цукрового діабету або іншу патологію, що вимагає застосування специфічного лікування, то ми цього не маємо і купити не можемо. Ці препарати хворі повинні або придбати самі, або за рахунок спеціальних програм за електронним рецептом від профільного спеціаліста або сімейного лікаря. Ці ліки потрібно мати із собою», – пояснює Сергій Федоренко.

Він додає, що пацієнти із загостренням можуть отримати ліки в медзакладі, але ітиметься переважно про прості вітчизняні аналоги, а це підходить не усім, особливо, якщо людина раніше вживала якісні закордонні інсуліновмісні препарати.

Читайте також: «Я вакцинуюсь, бо…». Історії львів'ян, які отримали щеплення від коронавірусу

Лікарня забезпечує хворих антибіотиками, що передбачені протоколами МОЗ. Але часто, говорить Сергій Федоренко, люди хочуть інші ліки, що не закладені у тарифі НСЗУ.

«Тоді на розсуд лікуючого лікаря, родичів і самого хворого приймається консолідоване рішення, чи потрібен той препарат і чи може людина його купити», – каже медик.

Максим Прикупенко говорить, що у винниківському госпіталі за кошти від НСЗУ покривають приблизно 90% потреб на лікування хворих з коронавірусом, але часом пацієнтам доводиться купувати ліки самим.

«Це може коштувати і для пацієнта, тому що ми маємо не всі ліки – щось купуємо, чогось не вистачає, все повністю покрити ми не можемо», – каже головний лікар.

Любомир Рак, директор Центру легеневого здоров'я, неодноразово говорив, що ЦЛЗ не має коштів на медикаменти, тож пацієнтам доводиться самостійно купувати ліки, окрім тих, яких немає у вільному доступі. Ще торік він зазначав, що лікування обходиться у приблизно 2,5 тисячі гривень на день, в реанімації – орієнтовно у 5-6 тисяч.

«У нас був чоловік, який 42 дні був на апараті штучної вентиляції легень. Слава Богу, пішов додому своїми ногами», – говорив лікар.

Як розповіла Tvoemisto.tv львів'янка, яка торік у вересні лікувалась у клінічній лікарні швидкої медичної допомоги від коронавірусу, одужання коштувало її родині у понад 30 тисяч гривень. І це при тому, що жінка не була на апараті штучної вентиляції легень і не мала вкрай важкого перебігу захворювання.

Родичі хворого на коронавірус, який зараз лікується в Центрі легеневого здоров'я, розповіли Tvoemisto.tv, що в Центрі забезпечують простішими антибіотиками та гормональними препаратами, та все ж першого дня родина витратила додатково 12 тисяч гривень, а в наступні дні – приблизно по 6 тисяч на медикаменти.

Витрати після виписки

Так званий «постковідний синдром», або тривалість проявів симптомів коронавірусної хвороби може тривати 12 і більше тижнів від початку захворювання. Симптоми можуть проявлятися з боку будь-якої системи організму пацієнта, але, перш за все, – це дихальна, серцево-судинна та нервова.

Професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету імені Олександра Богомольця Сергій Дубров каже, що найбільш типовими й частими скаргами пацієнтів є зміни з боку респіраторної системи.

«Після тяжкого перебігу коронавірусної хвороби тривалий час пацієнти потребують допоміжної респіраторної підтримки, навіть коли ПРЛ-тест є негативним», – пояснив він.

Також частими є скарги пацієнтів на дискомфорт із боку серцево-судинної системи. За інформацією професора, станом на сьогодні частота міокардитів, пов’язаних із Covid-19, в Україні менша, ніж в інших розвинених країнах. Але китайські вчені у своїх дослідженнях пишуть, що в середньому частота міокардиту становить від 7 до 23%. Ступінь ускладнень корелює ступінь ускладнень з боку дихальної системи.

Читайте також: Халк прокидається. Львів'яни – про те, як Covid-19 впливає на психіку

Серед інших симптомів «постковідного синдрому» професор Дубров назвав неврологічні розлади, наприклад, тривала слабкість протягом декількох тижнів навіть після легкого перебігу, порушення сну й виражена слабкість. Нерідкими також є і когнітивні розлади – порушення пам’яті та функцій вищої нервової системи.

Усе це також потребує спостереження у лікаря та додаткових медикаментів. Окрім того, часом пацієнтам після виписки потрібно подбати про кисневу терапію вдома.

«Є часом такі випадки, коли виписують пацієнта, в якого сатурація, наприклад, 90, і якийсь час йому потрібен концентратор. Людина, за великим рахунком, вважається здоровою, але ще потребує кисневої підтримки. Переважно людей виписують у повноцінно здоровому стані. Відсоток людей, які потребують кисневої терапії удома, у нашому закладі – 3-4%», – говорить Максим Прикупенко.

Він зазначає, що людям, які мають вже негативний ПЛР-тест, але потребують кисню, лікар дає відповідну довідку, з якою пацієнти звертаються в організацію, що може дати в оренду кисневий концентратор.

У Львові кисневий концентратор можна взяти в оренду у благодійному фонді «Крила надії». Та, говорить його керівниця Наталія Ліпська, через велику кількість хворих, які доліковуються удома, концентраторів може не вистачати. Постійно триває збір коштів для закупівлі фондом нових. Долучитись до нього можна за реквізитами UA733052990000026007011001168 код ЄДРПОУ/ІПН 35620901 БФ «Крила надії» або https://www.liqpay.ua/ru/checkout/card/i92692777102 для переказів з-за кордону.

Ольга Коваль

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!