На Covid-19 хворіють повторно. Чи варто панікувати

14589 0
На Львівщині було вже 4 випадки повторного зараження коронавірусом.

У Центрі легеневого здоров’я у Львові фіксували випадки повторного зараження коронавірусом. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповіла завідувачка відділення пульмонології №2 Центру легеневого здоров'я Ольга Толох.

«У нашому відділенні була пацієнтка, яка перший раз мала коронавірусну інфекцію разом з усією сім’єю, ми її вилікували. Виписали в задовільному стані, з негативним аналізом ПЛР. Приблизно через місяць вона потрапила до нас удруге. На комп’ютерній томографії було видно, вірусну пневмонію. ПЛР був позитивний», – розповідає лікарка.

Читайте також: Як працює та чи дієве донорство плазми крові у Львові

Перебіг захворювання вдруге був легшим, говорить Ольга Толох. Вона додає, що і в іншому пульмонологічному відділенні був схожий випадок. Цей пацієнт також вдруге коронавірусну інфекцію переніс легше.

«В медицині немає 100% достовірних аналізів, тому як трактувати негативний ПЛР під час виписки, не знаємо. Є ж 30% випадків, коли ПЛР є хибно негативний. Цікаво, що ці двоє пацієнтів мали супутню онкологічну патологію», – каже Ольга Толох.

Захворів чи не одужав?

Головна епідеміологиня області Наталія Тімко говорить, що статистики реінфікувань немає, а їй особисто відомо про чотири випадки повторного зараження коронавірусом. Інфекціоністка каже, що невідомо, чи це справді повторне інфікування, чи активація «попереднього процесу».

«Маю інформацію про чотири випадки повторного інфікування. Можливо, їх є більше. Статистику навряд чи хтось веде. Щодо перебігу захворювання вдруге, то це по-різному. В когось він легший, у когось важчий, у кого такий самий», – каже вона.

Завідувачка кафедри епідеміології Львівського медуніверситету Наталія Виноград каже, що такі випадки можна трактувати як варіант «реактивації», що буває дуже часто під час вірусних інфекціях.

«Це спорадичні випадки, їх зараз вивчають. Це не становить епіднебезпеки для суспільства. Щодо тих людей, які, імовірно, заразились повторно, це переважно люди з імунодефіцитами, люди, які після першого зараження не були належно обстежені і не доведено, що після першого разу відбулось звільнення від вірусу», – говорить епідеміологиня.

Читайте також: Портрет хворого на Covid-19. Що змінилось на Львівщині

Вона зазначає, що хоч цих випадків і мало, і немає жодної загрози для суспільства, утім не варто проводити паралелі із захворюванням на грип, яким можна хворіти декілька разів.

«Це зовсім інший збудник, у кожного збудника є свої закони», – каже Наталія Виноград.

Непередбачуваний

У червні у Центрі легеневого здоров'я помітили ще одну дивну річ, пов'язану із захворюванням на Covid-19. Тоді тут лікували чоловіка, який мав одночасно і коронавірусну інфекцію, і важку форму туберкульозу. Від Covid-19 пацієнта вилікували дуже швидко, а от туберкульоз у нього був важкої форми, тож він залишивсяу відділенні.

«Є дуже багато версій з приводу того, що пацієнти з туберкульозом або з вакцинацією БЦЖ мають низьку захворюваність на Covid-19. Довести це наразі практично неможливо – eвесь світ працює над дослідженням нюансів коронавірусної хвороби. Можливо, у нашому випадку спрацював принцип, за яким, якщо ніша зайнята одним збудником, то другий туди вже не дуже проникає. Але це тільки версія», – розповідала тоді Tvoemisto.tv завідувачка 6-го фтизіатричного відділення ЦЛЗ Наталя Стадович.

Нагадаємо, станом на 24 вересня у Львові та на Львівщині 19 250 підтверджених випадків інфікування коронавірусом. 537 – летальні, 6464 пацієнти – одужали.

Вікторія Савіцька

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!