Фото перехрестя на вул. Сахарова – Вітовського – Коперника/Твоє місто

Фото перехрестя на вул. Сахарова – Вітовського – Коперника/Твоє місто

Перехрестя шести вулиць. Чому так складно проїхати Сахарова – Вітовського і що з цим робити

11098 0
Тvoemisto.tv з’ясувало, що саме нині ускладнює рух транспорту на Сахарова – Вітовського, коли чекати на його реконструкцію та що можна змінити вже зараз.

Перехрестя шести вулиць: Сахарова – Коперника – Нечуя-Левицького – Вітовського – Героїв Майдану – Лук’яновича є одним із найскладніших у Львові. Навіть водії зі стажем його намагаються оминати. Львівська міськрада готує його реконструкцію, щоправда, це точно не буде цього року, а, можливо, й не наступного. Тvoemisto.tv дізнавалося, як уже зараз зняти «напругу» на цьому перехресті, не чекаючи великих ремонтів.

Читайте також: Ескіз реконструкції вулиці Вітовського відправили на обговорення. Що пропонують

Чому це перехрестя ніхто не любить?

«Не люблю це перехрестя. Живу на Володимира Великого, працюю у центрі. Коли їду громадським транспортом на роботу, то часто стою тут у заторі. Коли їду на авто, це переважно у вихідні, тут не ускладнений рух, але я максимально вмикаюся, бо його потрібно проїхати швидко, а це нереально через ями і колію, яка виступає», – розповідає Тvoemisto.tv львів’янка Ольга.

За даними пресслужби Патрульної поліції Львівської області, за 2020 рік на цьому перехресті оформили лише три ДТП, хоча їх тут стається значно більше. Інші аварії водії залагоджують між собою через страховиків і не реєструють.

Саме їдемо цим перехрестям разом із патрульними. Інспектор Володимир Варениця каже, що на перехресті немає головних і другорядних доріг, а регулюється воно світлофорами. Він погоджується, що, можливо, незручно для тих, хто їде з вул. Коперника те, що для переїзду з вул. Сахарова і з вул. Коперника зелене світло вмикається одночасно.

Люди поспішають, їдуть на жовте, червоне, проштовхуються і у результаті всі зупиняються у центрі перехрестя, – додає заступник командира роти Ярослав Смілянець.

А ще часто проблеми на ньому виникають через погану дорогу. Водії не встигають перетнути перехрестя вчасно, переїжджаючи колії, що виступають, чи маневруючи між вибоїнами.

Читайте також: То хто на головній? Як проїхати перехрестя вулиць Сахарова та Вітовського. Відео

Щонайменше шість проблем на цьому перехресті нарахував начальник відділу транспортного планування та моделювання ЛКП «Львівавтодор» Роман Зубачик

«Воно утворюється із шести вулиць – це перше. Там проходять трамвайні колії у трьох напрямках – це дещо ускладнює рух і це друга проблема. Третє те, що перехрестя є дуже великим, воно не зручне і для пішоходів, а про велотранспорт взагалі важко говорити. Четверта проблема – там зараз вкрай погане покриття, тому авто їдуть на мінімальних швидкостях і через нерівності водії змушені маневрувати на самому перехресті. А ще там немає розмітки – це п’ятьШоста проблема – світлофор. Там стоїть старий контролер, який працює у жорсткому режимі з незмінною циклограмою у залежності від трафіку», – каже він.

Як хочуть змінити і коли за це візьмуться?

За ескізним проєктом реконструкції перехрестя, який розробило ЛКП «Львівавтодор», тут планують відновити трамвайну колію – на вулицю Коперника.

«Так отримаємо швидкий трамвайний маршрут, з «Аквапарку» до площі Ринок можна буде заїхати за 20 хвилин. Є складність, що між будинками на Коперника є мала відстань, потрібні додаткові погодження», – казав раніше у коментарі Тvoemisto.tv заступник директора департаменту ЖКГ Львівської міської ради Андрій Білий.

Також у «Львівавтодорі» пропонують максимально зменшити площу перехрестя, зробити його асфальтованим.

«Проєктом передбачаємо оптимізувати простір, максимально скеровуючи водіїв, пішоходів та велосипедистів за оптимальними траєкторіями», – розповідає Роман Зубачик.

Читайте також: Затори у Львові. Чому світлофори в місті працюють так, а не інакше

Раніше розглядали на цьому перехресті облаштування кільця, однак пізніше відмовилися від цієї ідеї, щоб не забирати простір у Lem Station. Нагадаємо, це інноваційно-креативний простір, який створюється на базі трамвайного депо, на честь польського письменника-фантаста Станіслава Лема, який народився і жив у Львові.

Тут також замінять світлофор, облаштують такий, який працюватиме в адаптивному режимі. Він визначатиме тривалість зеленого сигналу, у залежності від черги на під’їзді до перехрестя.

Трамваї, які курсуватимуть на цьому напрямку, матимуть перевагу. На них буде додаткове обладнання, датчики, які «вмикатимуть» зелене світло.

Щодо термінів виконання робіт на перехресті, то її прив’язали до реконструкції всієї вулиці Вітовського. Ще у 2016 році у Львові розробили кілька варіантів і планували її ремонтувати ще й у комплексі з площею Франка. Тоді ж у місті розпочалися розмови про відновлення навпроти Парку культури Пелчинського ставу. Задля цього розглядається варіант дещо змістити вулицю Вітовського ближче до пагорба.

Перший заступник міського голови Андрій Москаленко у коментарі Тvoemisto.tv зазначив, що на засіданні виконавчого комітету мають затвердити ескізний проєкт реконструкції вулиці і перехрестя, однак самі роботи розпочнуться точно не цього року.

Читайте також: Через ремонт Бандери автівки у Львові їдуть через відреконструйований сквер біля церкви Юра

«Львівавтодор» оголосить тендер на проєктування перехрестя за цим ескізним проєтом. Це також займе трохи часу, згодом йтиметься про його реконструкцію. Це буде не цього року точно», – каже він.

Вартість реконструкції вулиці не відома, допоки немає проєктно-кошторисної документації. Утім, якщо доведеться замінювати колектори, то вона може сягати і 100 мільйонів гривень. 

Що можна зробити вже зараз

Начальник відділу транспортного планування та моделювання ЛКП «Львівавтодор» Роман Зубачик говорить, що якщо б нині на цьому перехресті було рівне покриття, світлофор, який працює в адаптивному режимі, та дещо реорганізований рух на вулиці Героїв Майдану, то це б значно змінило б ситуацію на цьому перехресті.

Львівські патрульні вважають, що «напругу» з перехрестя вдалось би зняти, якби облаштувати почерговий виїзд на нього.

«Може можна вирішити проблему, якщо увімкнути світлофор почергово: всім червоне, лише з одного виїзду зелене. Можливо, утвориться тягнучка на вулицях, які примикають до цього перехрестя, утім, на ньому буде менше конфліктів», – каже інспектор Володимир Варениця.

Читайте також: У Львові планують закласти мільйон гривень на проєкт відновлення Пелчинського ставу

На думку ж інструктора із водіння автошколи «Рега» Олега Пилата, значно змінила б ситуацію на Сахарова – Вітовського дорожня розмітка, а тут її й сліду немає.

«Погана якість дороги – це основна проблема на цьому перехресті. Друга – це відсутність розмітки. Вона б показувала, що, наприклад, якщо тобі потрібно з вул. Сахарова на вул. Коперника, то треба рухатись трохи вправо, потім знову вліво», – пояснив він.

І ці варіанти облаштування руху на перехресті Сахарова – Вітовського виглядають більш реальними. Бо, враховуючи, що коштів у бюджеті Львова цього, а, можливо, й наступного років вистачить лише на завершення уже початих раніше ремонтів вулиць, чекати на вирішення ситуації тут доведеться ще довго.

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!