Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У ньому вся сіль. Мандрівка вихідного дня у Дрогобич і Нагуєвичі

8210 0
У мандрівці на Дрогобиччину можна побачити, як варять сіль на найстарішому заводі в Україні, відвідали хату Івана Франка і навчитися ткати у місцевої майстрині. Tvoemisto.tv запрошує у подорож Львівщиною.

У ньому вся сіль

Зі Львова на Дрогобицький солевиварювальний завод їхати трохи більше години – 78 км. Видобуток і варіння солі на цьому місці, за деякими джерелами, має 700-річну історію. Ці дерев’яні приміщення бачили чимало історичних періодів.

Першою можна побачити будівлю шахти. Там, глибоко у землі, є сировиця – дуже солений розсіл. Утворюється вона з природних покладів галіту, який розчиняє прісна вода. 

Читайте також: Кози, гончарство і риболовля. Мандрівка на вихідні у Славсько

Далі ви можете потрапити у місце, що нагадує типову сцену з триллера, але насправді тут виварюють сіль, а розсіл надходить по трубах. Після виварювання суху сіль пакують в пачки по 750 грам. Кажуть, жодних хімічних домішок не додають, лише розчин йоду до йодованого виду.

Один пакет солі коштує 12 грн. На час карантину екскурсій тут не проводять, але придбати «біле золото» впускають. Місто розквітло завдяки видобутку солі, тому тут її шанують і додають навіть у каву.

Виміняний храм

Поруч з підприємством розташована давня дерев‘яна церква Святого Юра. Храм з‘явився завдяки солеварам – вони виміняли його на свою продукцію. У розібраному вигляді перевезли на волах з Прикарпаття і зібрали знов. Зсередини церква прикрашена стінописами Стефана Маляра. Вхід коштує 40 грн, бо церква – музей, пам‘ятка ЮНЕСКО.

Потрапити сюди можна у понеділок, вівторок і четвер із 9:00 до 18:00, а з пятниці до неділі – з 9:00 до 17:00. Екскурсія коштуватиме 50 грн.

Дрогобиччани

У центрі Дрогобича на вас чекають цікаві місця і давня архітектура. 

Перше, на що натрапляєте дорогою до ратуші, це костел святого Варфоломія. Готична святиня витримала напади на місто і стоїть тут вже 500 років. Поруч – пам’ятник Юрію Котермаку, який користувався псевдонімом Дрогобич. Філософ і науковець з унікальним світосприйняттям став першим українцем автором друкованої книжки. Біля монументу є мурал, на якому зірки символізують внесок астролога у вивчення зоряного неба. 

Читайте також: Чорні глечики і Біла пані. Подорож у Гавареччину і Підгорецький замок

Ще одна постать, про яку вам залюбки розкажуть місцеві – письменник і художник Бруно Шульц. Саме він охрестив Дрогобич «Цинамоновим», бо так назвав у своєму творі крамниці центрі. У віллі Б’янки, яку прикрашає смарагдовий екстер‘єр,  зробили палац мистецтв. Там і розмістили оригінали фресок Шульца.

Хата Франка

Далі з Дрогобича можна вирушити на батьківщину Івана Франка – у село Нагуєвичі. Тут, у 20 хвилинах від Дрогобича, колись жила сім’я коваля Якова Франка. І на цьому ж місці відтворили їхню хату, стодолу та кузню. Будівлі – реконструйовані, адже справжні згоріли 20 років тому. Саме через це електрики всередині немає і щоб добре розгледіти давні речі, меблі та одяг, краще приїжджати засвітло.

Через дорогу від садиби Франків – сучасний музей, де зберігають військовий одяг, предмети побуту, фотографії і книги. А на вітражах можна побачити цитати Каменяра. Відчинений музей та садиба з 10:00 до 18:00. Вхід коштує 50 грн, а екскурсія – 200.

Майстер-клас із ткацтва

У Нагуєвичах також можна подивитися на ткання одягу і познайомитися з майстринею Галиною Гром – її авторські крайки і запаски не прості, таких на базарі не купиш. Пані Галина зробила ткацтво справою життя з цікавості і за покликом предків – жінку з дитинства оточували різнокольорові килими. 

Читайте також: Середньовічна готика та озеро у заповідному лісі. Подорож у П'ятничани і Новий Розділ

У майстрині є три різних верстати і десятки мотків з кольоровими нитками. Іноді люди показують фото давнього строю і пані Галина ретельно підбирає відтінки, відтворює візерунок та форму виробу. До душі їй створювати і власний дизайн нижньої частини національного строю.

У ткацтві, розповідає Галина Гром, важливо правильно пронизати нитки основи виробу у ремізки. Бо якщо десь помилитися, то доведеться все починати спочатку.

Майстриня викладає ткацтво у Дрогобицькому університеті. У село до неї можна приїхати на майстер-клас і навіть на інтенсивне навчання протягом кількох днів. А щоб замовити собі унікальний виріб, можна написати Галині Гром у фейсбуці. Ціна виробу залежить від складності роботи.

Пані Галині подобається у ткацтві універсальність – на верстаті можна виткати будь-який виріб: товстий килим чи тонесеньке полотно.

У місті з присмаком солі та в околицях ми провели один день. Цього часу вистачило, щоб дізнатися різноманітну історію Дрогобича, яку творили розумні і талановиті люди. Але й зараз тут знайдеться те, що вас приємно здивує. Львівщина – цікава та незвідана, і вона чекає на кожного з вас.

Медіа-хаб Тvoemisto.tv розпочав тревел-шоу «Твоє місто. Твоя країна» про мальовничі і сакральні місця Львівщини. Ми по-новому відкриваємо наш край разом із партнером проєкту, мережею АЗК ОККО.

Твоє місто. Твоя країна

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!