Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

Що Зінкевич обіцяє зробити для Львова. Аналіз програми

3146 0
Медіа-хаб Tvoemisto.tv вирішив проаналізувати, як кандидати на голову Львівської ОТГ орієнтуються у проблемах міста і як збираються їх вирішувати.

Напередодні місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня, Tvoemisto.tv запитало членів своєї Спільноти про те, якими вони бачать найбільші проблеми в місті. А потім ми пошукали згадки про ці проблеми у програмах кандидатів, щоб дізнатись, як вони будуть їх вирішувати.

Читайте також: Що обіцяє Синютка зробити для Львова. Аналіз програми

Зазначимо, що найбільшою проблемою в місті наші читачі вважають транспортну систему та недостатню мобільність. Топ найбільших проблем в місті виглядає так:

  • недосконала транспортна система або недостатня мобільність (31% учасників голосування назвали це основною проблемою);
  • забудова міста без розвитку інфраструктури (важлива проблема для 22% опитаних);
  • поганий громадський транспорт (найбільшим недоліком вважають 17% опитаних);
  • проблеми з паркуванням (їх назвали 8% опитаних);
  • сміття у місті (5% львів’ян вважають найактуальнішою проблемою);
  • розвиток зелених зон (4% вважають топ-проблемою).

Ще 2% критикує екологічні рішення та дії ради за умов пандемії. 1% – схвильовані безпекою, інженерними мережами, сферою дозвілля та розвитком бізнесу.

Кандидат: Ігор Зінкевич

Партія: Варта (Всеукраїнський Альянс Регіональних і Територіальних Активістів)

Програма: Програма ДІЙ для Львівської ОТГ «5 років – 55 кроків».

Особливості: Ігор Зінкевич – керівник «Варти», громадський діяч, депутат ЛМР, не має особистої програми, виступає з партійним програмним документом.

Читайте також: Що обіцяє Садовий зробити для Львова. Аналіз програми

На сайті партії «Варта» представлений список десяти членів команди та перелік проєктів, які партія провадить (серед них діяльність ГО «Ініціативна група Рясне», ГФ «Народна самооборона Львівщини», благодійного фонду «Там де живе надія»).

Партія деталізує свої ідеологічні принципи, зазначаючи: «Варта» – це правоцентристська українська політична партія.

В описі ідеології присутні формулювання, що виражають критичне ставлення до політики центру: «хороші наміри вкотре перетворюються на нав’язування центральною владою своїх правил гри. Київ, під прикриттям децентралізації, переклав на місцеві громади низку зобов’язань»; «потрібне реальне перезавантаження держави на всіх рівнях та у всіх сферах».

Читайте також: Що Васюник обіцяє зробити для Львова. Аналіз програми

У висловлених ідеологічних принципах значна частина стосується центральної політики, а не питань місцевого самоврядування:

  • наша мета – повноправне членство України в Європейському Союзі та НАТО; 
  • потрібно збільшити частку податків, які мають залишатися на місцях;
  • питання повернення Україні Криму взагалі не стоїть на порядку денному так званих «мінського» і «нормандського» форматів. Цю ситуацію потрібно змінювати.

Описуючи ідеологію, представники партії послуговуються словами «ворог», «війна», «кремлівські маріонетки», «агресор».

«Програма ДІЙ» для Львова, складається з 9 категорій завдань у галузях розвитку інфраструктури, транспорту, освіти, культури, медицини, безпеки, технологій, інвестицій. Крім того, «ми не перестаємо дякувати нашим Героям і разом з ними підготували програму підтримки ветеранів російсько-української війни»,сказано в програмі. Партія обіцяє, наприклад, розширити програму будівництва житла для ветеранів АТО/ООС, родин загиблих Героїв.

Конкретика: «Програма ДІЙ «Варти» – це покроковий план реалізації ключових ідей нашої команди [...] які ми реалізуємо за наступні п’ять років», – зазначено в програмі.

Читайте також: Що Гвоздович обіцяє зробити для Львова. Аналіз програми

Вказаний дедлайн, але самі завдання не конкретизовані, не названі виконавці, бюджети, локації та зацікавлені особи (наприклад, одним із пріоритетів партіє є «Створення умов для роботи та запрошення топових світових компаній для відкриття офіційних офісів, магазинів і сервісів»). 5 разів у програмі використали узагальнення «всі».

На проблеми мобільності, паркування, екології, якими стурбовані львів’яни, «Варта» відповідає наміром ухвалювати, розширювати чи розробляти програми й плани. Так, у документі 15 разів зустрічається завдання «ухвалити програму», а саме: програму «Екоосвіта у школах»; програму «Варта-Донор»; програму «Розвиток системи паркування»; програму підтримки місцевих видавництв; програму «Інклюзивна освіта»; програму боротьби з булінгом «Підтримка психічного здоров’я учнів»; програму підтримки театрів, музеїв, що розміщені на території Львова; програму підтримки місцевих свят у районах; програму реконструкції та модернізації комунальних медичних закладів.

Tvoemisto.tv також пропонує читачам ознайомитись із аналізом програм кандидатів на голову Львівської ОТГ за ключовими проблемами міста, які бачать члени спільноти «Твого міста»:

Також пропонуємо ідеї кандидатів на голову Львівської ОТГ для вирішення транспортної проблеми у Львові і проблеми сміття та хаотичної забудови.

Нагадуємо, що місцеві вибори відбудуться 25 жовтня. Щоб процес волевиявлення був успішним, дізнайтесь нові правила заповнення бюлетенів та роботи виборчих дільниць.

Соломія Кривенко

Інфографіка: Марія Стахів

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!