Фото: Галина Слічна

Фото: Галина Слічна

«Навчилась заново ходити». У Львові 6 місяців боролись за життя керівниці штабу протидії Covid-19

13422 0
«Невтомно працювала, забувала про відпочинок, сон, робила все похапцем і не знаходила часу, щоб нормально прохарчуватися, а тим більше – періодично проходити медичні огляди. Може, тому й захворіла. Важко і з усіма можливими ускладненнями. Основна думка, яка переслідувала, – аби вижити. І я вижила. Цим самим отримала другий шанс. Довелося пройти чимало випробувань – наново вчитися ходити та сприймати людей і світ. Але водночас це дало поштовх, щоб переосмислити життя, своє ставлення до самої себе та оточуючих і рухатись далі».

З такими думками про власне життя та хворобу з Тvoemisto.tv поділилася Галина Слічна – заступниця міського голови Львова з гуманітарних питань та керівниця міського штабу протидії Covid-19.

Починаючи з цього тижня, Галина Миколаївна уже на роботі і надалі виконує свої обов’язки. Проте попередні 9 місяців важко хворіла на коронавірус, з яких 6 місяців була лежачою.

Хвороба як випробування

На Covid-19 Галина Слічна захворіла у січні цього року. Де могла підчепити інфекцію, точно не знає. Із березня 2020 року вона очолила міський штаб з протидії Covid-19. Увесь час була на роботі, щодня контактувала з багатьма людьми.

У новоствореному штабі, куди входили керівники всіх департаментів та управлінь міської ради Львова, головні лікарі госпітальних баз та інфекціоністи, керівниця проводила щоденні засідання, інколи двічі на день. На сон та відпочинок часу практично не було.
 

Співрозмовниця переконана, що її спосіб життя 9 місяців тому став вагомою причиною розвитку коронавірусу. Попри напружені графіки, постійні наради, вона не лише не знаходила часу для відпочинку, а й не встигала вчасно поїсти, не висипалася і не зважала на «знаки» організму.

Читайте також: Кого лікуватимуть інноваційними ліками від Сovid-19 на Львівщині

У результаті вона потрапила у Львівську лікарню швидкої медичної допомоги із діагнозом – коронавірусна інфекція. Перебіг хвороби був дуже складний.

«Я тривалий період перебувала у реанімації, у важкому стані. Мала всі можливі ускладнення, які можна мати при перенесені Covid-19. Увесь час перебувала при свідомості, але пів року була лежачою. Попри сильні болі головна думка, яка мене переслідувала, – як би вижити», – розповідає Галина Слічна.

Увесь цей час, як каже жінка, біля неї були її діти та родичі. Підтримку відчувала й від близьких, друзів та співробітників.

Упродовж кожного дня біля лікарняного ліжка хворої Галини Миколаївни перебував її син. Вночі доглядала сестра та сваха.

«Було складно, страшно, але вони додавали сил та наснаги для боротьби з хворобою», – резюмує жінка.

Крім членів сім’ї, рідко, та все ж вдавалось спілкуватись із колегами по роботі. У реанімацію не впускали, але в час, коли стало легше, виглядала у вікно і махала їм.

Стала іншою та сильнішою

Дев’ять місяців хвороби поділив життя Галини Слічної на «до» і «після». Співрозмовниця каже, що за цей час багато що переосмислила.

«Ще до хвороби, будучи на роботі, усім сама повторювала, що треба берегтися, зважати на профілактичні речі та не забувати про засоби індивідуального захисту. Проте виходить так, що сама не достатньо на це звертала увагу… І коли це сталося зі мною, коли побачила, що поруч в реанімації лежить людина, яка ледь дихає, а вже через 15 хвилин помирає, ставало реально страшно… Це емоційно вдаряє… Я однозначно стала іншою, можна сказати навіть сильнішою і дорослішою», – каже Галина Слічна.

З лікарні заступницю міського голови Львова виписали у червні. Відтоді і до цього часу жінка надалі продовжувала лікування та реабілітацію. Каже, що певний час пересувалась на візку, далі – наново вчилась ходити.

Читайте також: Потужна версія Covid-19. Чим небезпечний штам коронавірусу «Дельта»

Галина Миколаївна зізнається, що її лікування коронавірусу було досить затратне, проте скільки саме коштів пішло, не знає. Левову частку препаратів отримувала в лікарні, хоча дещо доводилося купувати сім’ї. Усім займався син.

Посадовиця розповідає, що повернувшись додому після піврічного перебування в лікарні, в її житті та побуті багато що зазнало змін.

«У жовтні минулого року в мене народився внук. Коли потрапила в лікарню, йому було лише 2 місяці. У червні цього року реально відчула, що пропустила суттєвий клапоть життя. Насамперед банально не могла зрозуміти, як з такої маленької дитинки виріс хлопчик, який вже повзає, реагує на заклики, розуміє багато речей», – ділиться Галина Миколаївна.

Повернулась до життя

У перші місяці хвороби і перебування в лікарні Галина Слічна була «відірвана» від життя та всього, що відбувається у місті. Згодом, коли стан покращувався і вже змогла підніматися з ліжка, почала потроху «повертатись до життя». Орієнтуватись у ситуації допомагали родичі та колеги по роботі. В останні місяці була постійно з ними на контакті.

Із кінця вересня Галина Слічна уже на роботі. Каже, що почувається набагато краще. А ще вона змінилася – як зовні, так і з середини.

«Насамперед сама змінила ставлення до свого життя. Звісно, змінилась й зовні. Як на мене, то стала трохи іншою. Зараз хочу багато що надолужити та встигнути – наприклад, спілкування з багатьма людьми. Те, на що так не вистачало часу, буду пробувати встигати. Йдеться про власне здоров’я, увагу до рідних та близьких. Я зрозуміла, що себе потрібно більше берегти і ніхто інший не буде це робити за мене», – каже вона.

Оскільки коронавірусом хворіла не так давно, вакцинацію від інфекції Галина Миколаївна ще не пройшла. Проте, за її словами, дуже на це чекає.

«З нетерпінням чекаю, коли медики скажуть, що можу провакцинуватися. Наразі у мене до цього є медичні застереження. Щеплення від коронавірусу у мене мають всі члени родини. І я хочу. Адже це єдине правильне рішення, яке зможе захистити від хвороби та ускладнення», – веде далі Галина Слічна.

Серед найближчих планів – надалі бути заступницею з гуманітарних питань у Львівській міськраді та керувати міським штабом протидії Covid-19.

«У департаменті гуманітарної політики відбулись певні структурні зміни. Тепер до повноважень заступника з гуманітарних питань управління освіти, соціального захисту, спорту, охорони здоров’я, служби у справах дітей, входить ще й департамент розвитку, управління молоді та культури. А це новий виклик, в який треба вникати. Уже робимо наради, напрацьовуємо плани», – каже вона.

Не стресувати і берегти імунітет

За учорашній день, 30 вересня, на Львівщині виявили 794 позитивних випадків захворювання на Covid-19. Лише за один день із цим діагнозом до лікарень області госпіталізували 166 осіб. П’ятеро за учора померли. У реанімації перебувають 114 людей, з них на апаратах ШВЛ – 36.

Як зазначила Тvoemisto.tv Наталія Матолінець – завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії Львівської лікарні швидкої допомоги, яка від початку пандемії лікує чи не найважчих хворих із коронавірусом, у різних людей Covid-19 може проявлятися по-різному.

Читайте також: Лікарі розповіли, чи відрізняється лікування вакцинованих та невакцинованих пацієнтів

Найважчі можуть перебувати в лікарні по кілька місяців.

«У середньому у 8-ми з 10-ти людей перебіг коронавірусу легкий. Пацієнти можуть пролікуватись вдома і не потребують госпіталізації. Проте є частина пацієнтів, а це приблизно по Україні 12-14%, які вимагають госпіталізації, ще 6-7% – підключення до апаратів штучної вентиляції легень. У Львівській лікарні швидкої медичної допомоги з важкими формами Covid-пневмоній потрапляє 10% з усіх», – каже Наталія Матолінець.

За її словами, у тих пацієнтів, які є найважчими, простежується чіткий зв’язок із супутніми захворюваннями та станом імунної системи.

«Якщо пацієнт відносно здоровий, молодого віку, без поганих звичок – швидше за все коронавірус перенесе у легшій формі. А якщо й потрапить у лікарню, то одужає швидше і без подальших ускладнень для здоров’я. А ось у 90% пацієнтів, які важко і довго хворіють, передує хронічна патологія.

Старші люди, а особливо курці, ті, хто має супутні чи хронічні захворювання, слабку імунну систему, схильні до ожиріння, астми, мають проблеми з нирками, є на діалізі, перенесли інсульти, інфаркти, отримували гормонотерапію хворіють і переносять недугу набагато важче. Вони вимагають тривалого, агресивного і коштовного лікування», – каже завідувачка реанімації.

Здебільшого, саме такі люди тривалий час перебувають на лікуванні у лікарні, часто у відділенні реанімації та підключені до апаратів ШВЛ.

За час пандемії у практиці Наталії Матолінець були випадки, що лікування коронавірусу тривало понад пів року.

«У нас був випадок, що на примусовій вентиляції легень, тобто на апараті ШВЛ, пацієнт перебував 42 доби. Потім ще майже місяць його поступово знімали з цього апарату і переводили на самостійне дихання. Це дуже багато. У подальшому такі люди, навіть після покращення стану і виписки з лікарні, потребують тривалого лікування та реабілітації», – веде далі вона.

Через підступність самого Covid-19, який уражає не лише самі легені, а й має вплив на всі органи і судини, у людей можуть розвинутися такі важкі ускладнення, як тромбози, пневмофібрози, легеневі ускладнення, проблеми з нирками, порушення мозкового кровообігу.

Читайте також: Симптоми стали іншими. Як змінився портрет хворого на Сovid-19 на Львівщині

Крім того, людина, яка довго перебувала на лікуванні, тривалий час лежала у критичному стані, змушена багато речей вчитись робити заново.

«Дуже часто таким людям доводиться по-новому сприймати світ, вчитись їсти, ходити, сміятися, сприймати різні емоції. Вони мають виражені тривожно-депресивні розлади, потребують консультації і лікування у психологів. Почуваються дещо відірваними від життя і їм інколи важко повертатися до нормального світу. Через те, що певний час вони лежать знерухомлено, в них атрофуються м’язи, відтак можуть виникати проблеми із суглобами і тиском», – каже вона.

Нехтувати реабілітацією не варто, каже лікарка. І бажано її проходити у спеціалізованих закладах. Сьогодні такий заклад є у Брюховичах, який відкрили при Львівській лікарні швидкої допомоги.

«Ми змушені були відкрити таке постковідне відділення, бо 60-80% пацієнтів, які пройшли через реанімацію, надалі потрапляють у лікарні з іншими хворобами. Зараз цей стаціонар переповнений. Тут можна пройти всі види реабілітації – від лікувальної фізкультури, роботи з реабілітологом, який працює над відновленням м’язів, до роботи із психологом та дієтологом, адже пацієнтам важливо також повернути до норми свій метаболізм», – веде далі вона.

Аби не хворіти або ж запобігти ускладненням від коронавірусу, Наталія Матолінець радить берегтися, більше піклуватися про своє здоров’я, не забувати про елементарні засоби індивідуального захисту та гігієни і вакцинуватися.

«Полюбіть себе і свій організм. Помірні фізичні навантаження, добрий сон, регулярні прогулянки на свіжому повітрі, вживання вітамінів і контролювання свого емоційного, імунного стану та обовְ’язкова вакцинація вбережуть від коронавірусу», – додала Наталія Матолінець.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!