фото: соцмережі

фото: соцмережі

Якими новими медпослугами з 1 квітня можуть безоплатно користуватись львів'яни

3200 0
Сьогодні, 1 квітня, в Україні почала діяти «Програма медичних гарантій 2021». Про те, що це означає для пацієнтів і лікарів, Tvoemisto.tv розповіла директорка Західного департаменту Національної служби здоров’я України Мар’яна Возниця.

«Ми фінансуємо не медичні заклади, а послуги, що у них надаються, за програмою медичних гарантій. Ідеться про первинну ланку медицини, спеціалізовану медичну допомогу – вузьких спеціалістів, стаціонарну допомогу, екстрену допомогу. Також в межах цього діє програма «Доступні ліки», – на початку розмови нагадує Мар’яна Возниця.

Цього року до розробки Програми медичних гарантій, говорить директорка Західного департаменту НСЗУ, залучили велику кількість фахівців – 19 експертних груп тільки від Служби.

«Це було близько 380 експертів. Вони працювали до 4-х місяців. За один стіл сідали і пацієнтські, і лікарські організації, і представники громадського сектору, і Національної академії медичних наук, і МОЗ, і бізнесу, і ВООЗ. Я, як лікар, дуже радію, що вирішують не тільки МОЗ і НСЗУ, а ще й залучені наші колеги», – каже Мар’яна Возниця.

Що нового для пацієнтів?

Торік за Програмою медичних гарантій договори із закладами охорони здоров’я укладали в межах 28 пакетів медичних послуг. Зараз програму, каже директорка департаменту НСЗУ, розширили, деякі пакети стали більш деталізованими. Загалом цьогоріч є 34 основних пакети, Covid-пакет, а також пакет, що стосується вакцинації від коронавірусу.

Це означає, що у 2021 році пацієнти зможуть отримати більше медичних послуг без додаткової оплати, адже вони – гарантовані державою.

Читайте також: «Я вакцинуюсь, бо…». Історії львів’ян, які отримали щеплення від коронавірусу

Так, виокремлюється пакет стоматологічної допомоги для дітей і дорослих. Утім, дорослі зможуть отримати безоплатну медичну допомогу тільки в екстрених випадках і тільки у медзакладах, що уклали договори з НСЗУ.

Із 1 липня почне діяти ще один пакет медичних послуг – лікування пацієнтів методом гемодіалізу в амбулаторних умовах. Це стосується людей із хронічним захворюванням нирок.

Також в окремий пакет виділили амбулаторне ведення вагітності або сімейним лікарем, або лікарем жіночої консультації.

«За кожен місяць, коли вагітна перебуває під спостереженням лікаря і він надає їй якісний супровід – додається 720 грн. Лікар буде зацікавлений, щоб вагітність була максимально доношена, жінка була здорова. Це дуже важливо», – говорить Мар’яна Возниця.

Також зростає тариф на лікування та догляд за передчасно народженими малюками. Так, за неонатальну допомогу дитинці з масою тіла до 1,5 кг медзаклад отримуватиме 113 тис. грн за випадок. Сума змінюється в залежності від маси малюка. Тобто виходжування поспішайок фінансує держава, а не батьки.

Ще один новий пакет на 2021 рік – лікування та супровід пацієнтів з онкогематологічними та гематологічними захворюваннями у дорослих та дітей. Раніше ці послуги були «розкидані» між іншими пакетами.

Цьогорічною новинкою Програми медичних гарантій є стаціонарна психіатрична допомога, вартість якої залежатиме від того, наскільки складними будуть випадки лікування. У лікарні, каже Мар’яна Возниця, мають лежати пацієнти, які дійсно цього потребують і не можуть отримати допомогу в інших умовах. Допомогти у цьому має концепція психіатричної допомоги, що містить детальну класифікацію захворювань.

Окрім того, із 1 липня почнуть працювати мобільні мультидисциплінарні команди, що надаватимуть психіатричну допомогу пацієнтам, які перебувають удома під наглядом близьких і не потребують госпіталізації.

Деякі зміни, розповідає Мар’яна Возниця, стосуватимуться і медичних послуг, що надаються хворим на туберкульоз.

«Ідеться про амбулаторну допомогу і діагностика і допомогу тим, хто ще не має діагнозу туберкульоз, але має підозру на це захворювання», – пояснює директорка Західного департаменту НСЗУ.

Детальніше про те, які медичні послуги в тому чи тому випадку гарантовані пацієнтові державою, можна дізнатись за посиланням.

Читайте також: Найважче, коли пацієнти помирають від ускладнень. Лікарка про рік роботи з Covid-хворими

Додамо, що безоплатно скористатись медичними послугами на первинній ланці можуть ті, хто уклав декларацію із лікарем. Отримати безоплатно допомогу вузьких спеціалістів або в стаціонарі можна за електронним направленням від сімейного лікаря. Утім, направлення не потрібне, якщо ідеться про невідкладний випадок або про прийом у гінеколога, стоматолога, педіатра. Якщо ж людина не уклала угоду на первинній ланці, вона може отримати безоплатно лише екстрену та невідкладну допомогу. В інших випадках, каже Мар’яна Возниця, імовірно доведеться заплатити за тарифами, встановленими лікарнею чи поліклінікою.

Що з ліками?

У 2021 році продовжує діяти програма «Доступні ліки», яку і надалі поступово розширюватимуть.

Окрім того, якщо торік у деякі тарифи не закладали витрати на медикаменти, адже для цього були державні закупівлі, то зараз це змінюється.

«Минулого року пакети на інсульт, інфаркт і пологи ділилися – частина оплачувалась через програму медичних гарантій, а частина – через державні закупівлі ліків. Цього року частина ліків вже є в тарифі, що оплачуються за цими пакетами. Тобто коли заклад контрактується на цю послугу, він сам купує препарати, а ми оплачуємо», – каже Мар’яна Возниця.

Читайте також: Шлях вакцини. Як у Львові зберігають і перевозять щит від коронавірусу

Так, тариф на пологи зріс до 10 382 грн. Тепер роділлі точно не мають купувати жодних препаратів – про це подбає медзаклад. І йдеться не лише про ліки, яких немає у вільному доступі.

«Вагітність, пологи, неонатальна допомога – це надважливі пакети. Це про життя, про здоров’я, про майбутнє», – говорить Мар’яна Возниця.

Що нового для лікарів?

У листопаді минулого року зросла капітаційна ставка (тариф за угоду і ведення пацієнта) для лікарів первинної ланки. Тож поки її не переглядатимуть. Але з 1 червня сімейні лікарі, терапевти і педіатри зможуть отримати +5% за досягнення індикаторів вакцинації. Ідеться про базові планові щеплення – як-от від кору, дифтерії тощо.

«Це хороший стимул для закладів, щоб підтримувати вакцинацію і це поширена практика в країнах, що працюють за схожою системою фінансування медичних послуг», – говорить директорка департаменту НСЗУ.

Читайте також: Хто такі медичні капелани і чому їх хочуть ввести у штати лікарень

Так само з 1 червня будуть нововведення для медиків екстреної медичної служби – вони отримуватимуть +5% за правильну маршрутизацію пацієнтів з підозрою на інфаркт та інсульт.

«Коли пацієнт викликає карету швидкої і є підозра на інфаркт чи інсульт, то бригада має везти його не в першу ліпшу лікарню, а одразу у профільний заклад, що має контракт з НСЗУ і де можуть надати потрібну допомогу. Не має бути так, що пацієнта кудись привезли, там визначили причину, а потім повезли далі», – пояснює Мар’яна Возниця.

У 2021 році продовжує діяти Covid-пакет, за яким контрактують медзаклади. А, окрім того, з’явився пакет «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії». Наразі він не діє. Укласти договори за ним можна буде наступного місяця після скасування в Україні карантину. Ідеться про те, що на 300 тисяч населення має бути хоча б одна інфекційна лікарня, що готова буде швидко відреагувати на раптову епідемію.

Хто укладає угоду з НСЗУ

Щоб стати учасником Програми медичних гарантій, медичний заклад – комунальний або приватний – чи фізична-особа підприємець, що надають медичні послуги і мають відповідну ліцензію, повинні бути підключені до електронної системи охорони здоров’я. Національна служба здоров’я не веде паперового документообігу – зовсім.

«Для співпраці з нами медзаклади повинні мати чинну медичну ліцензію і мають бути підключені до електронної системи охорони здоров’я. Статистику для фінансування ми тепер братимемо виключно нею», – каже Мар’яна Возниця.

Звісно ж, медзаклад або лікар-ФОП повинен мати усе необхідне обладнання для надання послуги, на яку він укладає угоду з НСЗУ.

Читайте також: Шанс жити. Для чого і як у Львові проводять пересадки органів

При Службі, говорить директорка Західного департаменту, працює Академія НСЗУ, що має багато навчальних модулів на різні теми для медиків та медичних управлінців. На платформі вже зареєструвались 75 тисяч користувачів.

«Зокрема, як правильно закодувати захворювання, вести електронні медичні записи, щоб отримати кошти за всю надану допомогу. Також ми готуємо різноманітні вебінари – від сервісу в лікарні до того, як заповнювати медичні висновки про народження дитини в пологовому будинку, про навички лікаря первинної ланки», – каже Мар’яна Возниця.

За 2020 рік за програмою медичних гарантій у медзаклади Львівської області перейшло 6,2 млрд грн. 1,2 млрд отримали заклади первинної ланки, 3,3 млрд – спеціалізована медична допомога, 1,2 млрд – заклади, що надають допомогу Covid-хворим. А за перший квартал цього року Львівщина отримала від НСЗУ вже 1,2 млрд грн.

За даними станом на 1 квітня 2021 року, 117 медзакладів Львівської області, з яких 22 ФОПи, уклали з НСЗУ 156 договорів на 475 пакетів послуг загалом.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!