«Це краще, ніж ховатися у підвалі». Львів’янки про те, чому вирішили проходити військовий вишкіл

6281 0
Ірина Шпак та Ірина Тихенко працюють рекрутерками в одній з ІТ-компанії. Вони переконані, що сьогодні важливо здобувати навики, які допоможуть у разі надзвичайної ситуації, тому й проходять військовий вишкіл.

У нашому місті військова підготовка відбувається на території стрілецького стенда, що на вул. Єрошенка, 34. Дівчата, яким 24 і 28 років, розповіли, чому зробили цей вибір і чи планують вступати до лав територіальної оборони.

Львів’янки пояснюють, що мотивацією до такого їхнього рішення стала ситуація з можливим вторгненням Росії. Якщо раптом почнеться війна чи якась надзвичайна ситуація, потрібно бути корисними державі, суспільству. Вважають, що на тлі тотальної інформаційної істерії участь у військовому вишколі заспокоює.

«Такого навчання у мене ніколи не було. Я не знаю, як користуватися зброєю, а медичні курси в нас були ще у школі. Розумію, що можу бути корисною як мінімум при наданні першої медичної допомоги», – каже Ірина Тихенко.

Читайте також: Як бізнес у Львові реагує на повідомлення про імовірний напад Росії

Зі слів керівника територіальної оборони Львівщини Валерія Курка, дуже великий відсоток смертей серед військових настає саме від втрати крові. Тож від того, наскільки грамотно та швидко ви зумієте надати першу домедичну допомогу, залежатиме життя людини. 

Спочатку, признаються дівчата, було страшно брати до рук зброю.

«Ми вперше робили це. До того навіть у тирі ніколи не були. Це було досить хвилююче. На третьому з чотирьох пострілів на стрілецькому стенді стало лячно від усвідомлення того, що ти зі зброєю. Особливо коли стріляєш, відчуваєш віддачу і розумієш, як треба поводитися, виконувати всі правила», – пояснює Ірина Шпак.

Читайте також: Де пройти курси першої домедичної допомоги у Львові 

Зі слів дівчат, на вишколі вчать стріляти зі зброї українського виробництва, якою користуються військові на передовій. А ще розповідають про вибухотехніку. Крім цього, тут навчають надавати першу меддопомогу. Зокрема, як поводитися з пораненими, як правильно накладати джгут. Це чи не найнеобхідніші навики в умовах обстрілу. Завдання того, хто надає першу медичну допомогу, полягає у тому, щоби не дати людині померти.

«У нас був викладач, який проходив медичну підготовку. Він допоміг нам дуже багато що пригадати і зрозуміти, показував усе на практиці. Зокрема, куди саме треба накладати джгут, які бувають джгути, як ними користуватися і що можна зробити, щоб урятувати пораненому життя. На медичній підготовці нам також розповідали про різні життєві ситуації, про те, що коли людину поранили і в неї виникла сильна кровотеча, то перш за все треба накласти джгут. Тоді ми маємо думати не про те, що занесемо в рану інфекцію, а щоб якнайшвидше зупинити кров», – розказує Ірина Тихенко.

Дівчата кажуть, що це цікаво, бо в школі їх такого не навчали. Без відвідування медичних курсів вони не знали б, де саме варто накладати джгут, як високо, чи треба сильно перебинтовувати рану тощо. До того ж, як виявилося, накладання джгута спричиняє сильніший біль, аніж сама рана.

«Нам одразу пояснили, що ми маємо бути готові до ситуації, коли поранений скаже нам усе, що про нас думає, бо рана після накладання джгута болітиме ще дужче. Також нам розказали, скільки ми матимемо часу, щоби накласти той джгут. І стає страшно, коли ти розумієш, що в людини може йти кров із сонної артерії, а в тебе лише 30 секунд, щоби її зупинити», – каже одна з дівчат.

Львів’янки запевняють, що вишкіл, до участі в якому вони зголосилися, на часі, а що буде далі – чи вступатимуть вони до лав тероборони, поки що не можуть сказати.

«Я ще думаю над цим. Таке рішення важко прийняти самотужки, хоча я цього не боюся. У разі вторгнення саме військовий вишкіл дає моральну загартованість. Я буду готова хоча б морально, а фізично… Тут уже саме тіло підкаже, що і як робити», – каже Ірина Шпак.

Якщо хтось вагається, брати участь у військовому вишколі чи ні, то дівчата радять скористатися з такої нагоди. Мовляв, ми не можемо знати, яка ситуація буде в країні за тиждень чи за місяць. Але це краще, аніж ховатися в підвалі. Вміння надавати першу меддопомогу і користуватися зброєю тепер дуже важливі.

На пораду дівчат, ідучи на вишкіл, варто тепло одягнутися.

«Коли я вперше ішла на ці заняття,дуже хвилювалася. Уявляла собі їх по-іншому. Наступного разу обов’язково візьму термобілизну, зимове взуття і мегатеплі шкарпетки. Переживати насправді нема чого, адже там усе дуже добре пояснюють. Все відбувається так життєво, на позитиві».

Читайте також: Військової справи вчитимуть усіх. В Україні починає діяти новий закон

Зазначимо, що через зростання агресії з боку Росії у Львові затвердили програму навчань цивільного населення: як володіти зброєю, захистити себе та надати першу домедичну допомогу. Орієнтовно за два тижні місцеві мешканці зможуть записатися та навчатися стрілецькій справі чи то надавати першу допомогу. Для того, щоб отримати відповідні навички та у випадку надзвичайної ситуації мати змогу допомогти собі чи своїм близьким, декілька організацій уже пропонують львів’янам пройти курси першої домедичної допомоги. Tvoemisto.tv підготувало перелік таких курсів, що нині доступні у місті. Більше тут

Нагадаємо, що з 1 січня почав діяти Закон України «Про основи національного спротиву». На Львівщині дислокується 103 окрема бригада Сил територіальної оборони, до якої належать 7 батальйонів тероборони ЗСУ. Служба у Силах тероборони – це військова служба за контрактом у резерві. Відтак, вступити до її лав можуть громадяни України від 18 до 57 років. Для цього потрібно звернутися до районного центру комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації, де підкажуть подальші кроки.

Софія Шавранська

Фото надали Ірина Шпак та Ірина Тихенко 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!