Photo by Nico Benedickt on Unsplash

Photo by Nico Benedickt on Unsplash

Що обіцяє Садовий зробити для Львова. Аналіз програми

9516 0
Медіа-хаб Tvoemisto.tv вирішив проаналізувати, як кандидати на голову Львівської ОТГ орієнтуються у проблемах міста і як збираються їх вирішувати.

Напередодні місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня, Tvoemisto.tv запитало членів своєї Спільноти про те, якими вони бачать найбільші проблеми в місті. А потім ми пошукали згадки про ці проблеми у програмах кандидатів, щоб дізнатись, як вони будуть їх вирішувати.

Читайте також: На голову Львівської ОТГ подалися 16 кандидатів. Хто вони?

Зазначимо, що найбільшою проблемою в місті наші читачі вважають транспортну систему та недостатню мобільність.

Топ найбільших проблем в місті виглядає так: 

  • недосконала транспортна система або недостатня мобільність (31% учасників голосування назвали це основною проблемою);
  • забудова міста без розвитку інфраструктури (важлива проблема для 22% опитаних);
  • поганий громадський транспорт (найбільшим недоліком вважають 17% опитаних);
  • проблеми з паркуванням (їх назвали 8% опитаних);
  • сміття у місті (5% львів’ян вважають найактуальнішою проблемою);
  • розвиток зелених зон (4% вважають топ-проблемою).

Ще 2% критикує екологічні рішення та дії ради за умов пандемії. 1% – схвильовані безпекою, інженерними мережами, сферою дозвілля та розвитком бізнесу.

Першою ми проаналізували програму Андрія Садового та його політичної сили «Обєднання Самопоміч».

Кандидат: Андрій Садовий

Партія: «Об’єднання Самопоміч»

Програма: План дій 24/7

Особливість програми: документ супроводжується звітом (у вигляді інтерактивної карти) про проєкти, виконані до 2020 року. Цього не варто очікувати від інших кандидатів, які ще не були при владі. Зокрема, Андрій Садовий згадує про подолання проблеми відключення води, запуск трамвая на Сихів, звільнення підприємців, що не працювали в час карантину, від орендної плати місту тощо.

Ідеологія/цінності. В програмі коротко сказано: «Львів’яни завжди були прикладом для інших, демонструючи єдину і чітку позицію, відданість національним цінностям і водночас – відкритість світові».

Усе ж задекларована програма зосереджена не на ідеологічних чи світоглядних моментах, а є, переважно, переліком господарських завдань.

Найбільше уваги у програмі Андрія Садового приділено проблемі забудови міста без паралельного створення належної інфраструктури. Окрім шкіл і садочків, ідеться й про іншу соціальну інфраструктуру, а також про промислові зони міста.

Щодо транспортної системи, на яку нарікають багато львів'ян, у Андрія Садового така відповідь:

Багато у програмі 24/7 ідеться про екологію. Окремо – про великий проєкт, що стосується якості води у кранах львівських домівок.

Водночас у програмі Андрія Садового немає відповіді на питання про паркування, що турбує автомобілістів. Ця проблема поставала не раз і були різні ідеї для її вирішення. З останнього, ішлося про будівництво підземних паркінгів. Але тут про них ні слова.

Як видно з аналізу програми, Андрій Садовий та партія «Об’єднання Самопоміч» чують болі львів’ян у таких сферах: громадський транспорт, розвиток інфраструктури, поводження з відходами та розширення зелених зон. Однак проблема мобільності водіїв автівок та паркування у «Плані 24/7» залишилася поза увагою.

Деякі плани супроводжуються зазначенням дедлайнів: розбудова зелених зон має тривати 5 років, сміттєпереробний завод мав би постати 2023 року, а на 2021 рік заплановане відкриття центру підтриманого проживання на Пасічній.

Однак на реалізацію більшості інших планів немає конкретних дедлайнів: зокрема не вказано, коли вода буде чистою, коли буде запроваджений електронний квиток, коли модернізують лікарні і збудують садочки тощо.

Окрім того, у програмі Андрія Садового не зазначено, за які кошти втілюватимуться задекларовані зміни, та з яких джерел місто планує їх фінансувати. Додамо, що питання бюджету – його розподіл, запозичення тощо – вирішуються голосуванням депутатів міської ради.

Tvoemisto.tv також пропонує читачам ознайомитись із аналізом програм кандидатів на голову Львівської ОТГ за ключовими проблемами міста, які бачать члени спільноти «Твого міста»:

Також пропонуємо ідеї кандидатів на голову Львівської ОТГ для вирішення транспортної проблеми у Львові і проблеми сміття та хаотичної забудови.

Нагадуємо, що місцеві вибори відбудуться 25 жовтня. Щоб процес волевиявлення був успішним, дізнайтесь нові правила заповнення бюлетенів та роботи виборчих дільниць.

Соломія Кривенко

Інфографіка: Марія Стахів

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!