Фото: freepik

Фото: freepik

МОЗ дозволило послабити карантин на Львівщині. Чи готові область і Львів

4460 0
Третій етап послаблення передбачає роботу спортзалів і фітнес-центрів, закладів освіти, поновлення пасажирського автобусного і залізничного сполучення між областями.

Міністерство охорони здоров'я сьогодні повідомило про те, що 18 областей України готові послаблювати карантин. У тому числі до наступного етапу послаблення вперше за кілька місяців може переходити й Львівщина. Tvoemisto.tv розпитало у представників міської й обласної комісій із питань техногенної безпеки і надзвичайних ситуацій, наскільки Львів та область справді готові до нових послаблень і чи можна їх очікувати найближчими днями.

Область: Визначальне - подання головного санітарного лікаря

Керівник обласного штабу з протидії коронавірусу Андрій Васько каже, що, за їхніми даними, ситуація з поширенням інфекції є стабільною, однак захворюваність залишається значною. Рішення послаблювати чи ні розглянуть згодом і керуватимуться поданням головного санітарного лікаря Романа Павліва.

«На засіданні комісії ТЕС і НС ми будемо бачити статистику – більш об’єктивну, тижневу, і зможемо приймати рішення. Ми ж керуємося не офіційним сайтом МОЗ, а поданням головного санітарного лікаря. Він дає відповідну статистику, динаміку, і так ми приймаємо рішення, згідно з постановою», – каже він.

Читайте також: «Серпень – це запізно». Які проблеми виникли у лікуванні раку на карантині

Очільник Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Роман Павлів ставить під сумнів те, що нинішні показники захворюваності дозволять переходити до третього етапу.

«Ми розуміємо, що де-юре карантин існує, а де-факто це можна оцінити за тим, що відбувається навколо. Попередні показники свідчили пор те, що в нас в жодному разі не можна послаблювати карантин. Вони нам цього не дозволяли, і я разом з колегами попереджали штаби, як міський, так обласний, про те, що його не можна послаблювати», – каже він.

Окрім цього, продовжує Роман Павлів, навіть враховуючи нинішні показники, навряд чи можна буде послаблювати карантин в області. Прорахунок ведеться кожних сім днів. За його словами, якщо показник інтенсивності щодо захворюваності на Covid-19 завтра покаже менше 24 на 100 тисяч населення, то з боку лабцентру не буде жодних запитань.

Місто: «Можна і слід послаблювати»

Водночас, за словами заступника директора Львівської обласної інфекційної лікарні Ігоря Берника, повідомлення МОЗ, – це перший крок переходу до наступного етапу карантину, що передбачає послаблення карантинних обмежень.

«Але тільки від нас залежить, чи буде завтра, в наступні дні, тижні, місяці ця ситуація покращуватись, чи ми знову повернемось до «лідерів» і будемо встановлювати нові антирекорди»,зазначає він.

Читайте також: Поки центр гуляє, у лікарнях бракує місць. Як Львів переживає пік коронавірусу

Керівниця ж міського штабу з протидії коронавірусу Галина Слічна зазначає, що остаточне рішення прийматиме завтра й міська комісії ТЕБ і НС. Та, на її думку, якщо враховувати кращу динаміку за останній час, зокрема меншу захворюваність на Covid-19, то карантин в місті таки можна і слід послаблювати.  

Додамо, що третій етап послаблення карантину передбачає роботу спортивних залів та фітнес-центрів, закладів освіти, поновлення пасажирського автобусного і залізничного сполучення між областями. Фактично, частково ці послаблення вже працюють, зокрема щодо міських спортзалів та обласного транспорту.

Водночас карантин посилюють у регіонах, де:

  • завантаженість ліжок в закладах охорони здоров'я становить понад 50%;
  • середня кількість ПЛР-досліджень та ІФА-тестів не менше, ніж 24 на 100 тис. населення протягом тижня;
  • коефіцієнт виявлення випадків коронавірусу понад 11%;
  • показник динаміки зростання випадків Covid-19 понад 10%.
 

Станом на сьогодні Львівщина за усіма показниками підходить під критерії послаблення карантину. 

Нагадаємо, голова Львівської ОДА Максим Козицький буквально кілька днів назад, 3 липня, вимагав скликати позачергове засідання Львівської міської комісії ТЕБ і НС та заборонити діяльність закладів громадського харчування, фітнес-центрів і спортзалів у місті. 

Читайте також: «Людям можна говорити правду». Уляна Супрун про коронавірус, карантин та «золоту середину»

За його словами, міська комісія ТЕБ і НС 24 червня дозволила роботу закладів громадського харчування, фітнес-центрів і спортивних залів з кількістю відвідувачів до 10 людей всупереч постанові Кабміну від 20.05.2020 №392 та рішенню обласної комісії ТЕБ і НС від 22 червня.  Таке рішення, наголошував Козицький, може приймати лише регіональна комісія з питань ТЕБ і НС.

Карантин в Україні через пандемію Covid-19 запровадили 12 березня. 11 травня карантин послабили, зокрема у Львові дозволили відкрити парки, сквери та літні майданчики ресторанів. А з 12 травня відкрили перукарні та салони краси. 15 травня в місті дозволили роботу візових центрів та магазинів з одягом, білизною, взуттям, а також продовольчих ринків. 24 червня у Львові дозволили відкрити зали ресторанів та роботу фінес-клубів. Це рішення у ЛОДА назвали передчасним.

Кабмін продовжив дію адаптивного карантину з 22 червня до 31 липня. 

Олександра Бодняк

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!